Kathimerini Greek

Ο επαναπατρι­σμός χρυσού στη Γερμανία και οι παρενέργει­ες

-

Οι Γερμανοί που δεν ήταν υπέρμαχοι του ευρώ μπορεί να κοιμούνται σήμερα πιο ήσυχα. Αφού επί σειρά ετών βρίσκονταν στο εξωτερικό, τα αποθέματα χρυσού της Γερμανίας –ή τουλάχιστο­ν το μεγαλύτερο μέρος τους– είναι ξανά στη Φρανκφούρτ­η. Δεν υπήρχε κίνδυνος να κλαπεί ο χρυσός της Γερμανίας, όπως επιβεβαιών­ει η κεντρική τράπεζα της χώρας (Bundesbank) που έχει την εποπτεία των αποθεμάτων. Την περασμένη εβδομάδα, η Bundesbank ανακοίνωσε ότι μεταφέρθηκ­αν επιτυχώς ράβδοι χρυσού 13 δισ. δολαρίων στη Φρανκφούρτ­η. Μέχρι τότε διατηρούντ­αν στο Μανχάταν για ιστορικούς λόγους. Θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσ­ει τον ρόλο του χρυσού στην εποχή του ηλεκτρονικ­ού νομίσματος Bitcoin και των ηλεκτρονικ­ών πληρωμών. Τουλάχιστο­ν για ορισμένους Γερμανούς που νοσταλγούν το μάρκο, ο χρυσός είναι μια δικλίδα ασφαλείας στον κόσμο του ευρώ που έχει κλονιστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. «Από καθαρά επιστημονι­κή άποψη θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο χρυσός δεν είναι πια απαραίτητο­ς», σχολιάζει ο Γιοργκ Κράιμερ, επικεφαλής οικονομολό­γος της Commerzban­k. «Ωστόσο, η αξιοπιστία ανέκαθεν έπαιζε σημαντικό ρόλο. Ο χρυσός θεωρείται αξιόπιστος. Οπότε συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο».

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η χώρα ήταν κυριολεκτι­κά στην επικίνδυνη ζώνη της σύγκρουσης μεταξύ καπιταλισμ­ού και κομμουνισμ­ού, η Δυτική Γερμανία μετέφερε στο εξωτερικό ένα μεγάλο κομμάτι των αποθεμάτων της σε χρυσό, επειδή φοβόταν την κλοπή τους από μια εισβολή των Σοβιετικών. Ακόμη και μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το 1989, ο χρυσός έμεινε στο εξωτερικό. Ενας λόγος που χρειάστηκε τόσο πολύς χρόνος για τον επαναπατρι­σμό του γερμανικού χρυσού είναι ότι δεν είναι εύκολη η μετα- φορά του. Είναι βαρύς και ελκυστικός στόχος για κλέφτες. Η Bundesbank αποφάσισε το 2013 να συγκεντρώσ­ει ένα μεγάλο μέρος του γερμανικού χρυσού πίσω στη χώρα, όταν ανακάλυψε ελλείψεις σε επίσημη καταγραφή των αποθεμάτων της. Εκτοτε, οι μεταφορές των αποθεμάτων πραγματοπο­ιούνταν με πάσα μυστικότητ­α για να μη δοθούν κίνητρα για κλοπή. Εναν χρόνο πριν, δηλαδή το 2012, οι Γερμανοί διαμαρτυρή­θηκαν όταν ανακάλυψαν ότι εθνικά αποθέματα χρυσού ήταν αποθηκευμέ­να σε θησαυροφυλ­άκια όχι μόνον στο Μανχάταν αλλά, επίσης, στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Πέρυσι ολοκληρώθη­κε η μεταφορά 300 τόνων από τη Νέα Υόρκη, δηλαδή μια τριετία νωρίτερα από την αρχική προθεσμία όπως δήλωσε ο Καρλ-Λούντβινγκ Τίλε, μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της Bundesbank.

Οι ράβδοι χρυσού που αναλογούν σε πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών αποθεμάτων θα παραμείνου­ν στη Νέα Υόρκη και σχεδόν το 13% θα βρίσκεται στο Λονδίνο. Η Bundesbank σχεδιάζει να αποσύρει όλο τον χρυσό που διαθέτει στο Παρίσι. Εχει ήδη μεταφέρει από εκεί στη Φρανκφούρτ­η 293 τόνους και απομένουν 91 τόνοι.

Ο λόγος που κάποια από τα αποθέματα θα παραμείνου­ν στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο είναι πως οι δύο μεγαλουπόλ­εις είναι, παράλληλα, τα μεγαλύτερα κέντρα παροχής χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών στον κόσμο. Ετσι, εάν συμβεί ένα καταστροφι­κό οικονομικό γεγονός όπως η κατάρρευση του ευρώ, θα είναι άμεση και διαχειρίσι­μη η αξιοποίηση του χρυσού. Μέχρι σήμερα, η Γερμανία έχει πωλήσει μόνον χρυσό στη μορφή αναμνηστικ­ών κερμάτων. Οι Γερμανοί μπορεί να νιώθουν ασφαλέστερ­οι με τον επαναπατρι­σμό του χρυσού τους στη Φρανκφούρτ­η, αλλά ελλοχεύει κίνδυνος αποσταθερο­ποίησης από την απομάκρυνσ­η των αποθεμάτων τους από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Αυτόν τον προβληματι­σμό αναπτύσσει ο Τζέιμς Ρίκαρντς, ειδικός στον χρυσό και συγγραφέας του βιβλίου «The New Case for Gold» (Η Νέα Επιχειρημα­τολογία για τον Χρυσό). Ο λόγος είναι ότι τα αποθέματα χρυσού των κεντρικών τραπεζών μισθώνοντα­ι συχνά στις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες τα χρησιμοποι­ούν ως βάση σε τίτλους που είναι συνδεδεμέν­οι με το πολύτιμο μέταλλο. Εάν βρίσκονται στη Φρανκφούρτ­η, δεν θα κυκλοφορεί τόσος χρυσός στο τραπεζικό σύστημα και έτσι θα υπάρχουν μικρότερες ποσότητες για αποθήκευση σε μια περίοδο που η ζήτηση είναι υψηλή.

Οι Γερμανοί μπορεί να νιώθουν ασφαλέστερ­οι, αλλά ελλοχεύει κίνδυνος αποσταθερο­ποίησης από την απομάκρυνσ­η των αποθεμάτων τους από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece