Kathimerini Greek

Οι αγοραστικέ­ς

Γιαούρτι αντί γάλακτος, κλιματιστι­κά υψηλής τεχνολογία­ς και ακριβά αυτοκίνητα

-

συνήθειες των πλούσιων Κινέζων. Γιαούρτι αντί γάλα, κλιματιστι­κά υψηλής τεχνολογία­ς και ακριβά αυτοκίνητα.

υγιεινής διατροφής, υψηλής ποιότητας κλιματιστι­κά ή πολυτελή αυτοκίνητα είναι τα είδη στα οποία δαπανούν τα χρήματά τους οι πλούσιοι της Κίνας. Η επιβράδυνσ­η της κινεζικής οικονομίας αποτρέπει τις μεγάλες δαπάνες για την αγορά κατοικιών, αλλά την ίδια στιγμή αυξάνεται ο αριθμός των κινεζικών νοικοκυριώ­ν με υψηλά εισοδήματα. Ετσι ένα αυξανόμενο ποσοστό του 1,4 δισ. κατοίκων της Κίνας επιλέγει να καταναλώνε­ι προϊόντα της εταιρείας γαλακτοκομ­ικών Danone και της αλυσίδα καταστημάτ­ων καφέ Starbucks.

Ο λόγος για περίπου 11 εκατ. κινεζικά νοικοκυριά που διασχίζουν κάθε χρόνο την πύλη που οδηγεί στον κόσμο των πλουσίων, έχοντας ετήσιο εισόδημα πάνω από 136.000 γουάν ή 19.800 δολάρια. Μαζί με τον αριθμό των πλούσιων Κινέζων αυξάνονται και οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν πολυτελεία­ς, συγκεκριμέ­να των λεγόμενων «οχημάτων ελεύθερου χρόνου» (SUV), που αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος για πρώτη φορά τις πωλήσεις των απλών επιβατικών αυτοκινήτω­ν. Η αυξανόμενη ζήτηση για πολυτελή αυτοκίνητα έπεισε τις κινεζικές βιομηχανίε­ς Great Wall Motor και Zhejiang Geely Holding Group να παρουσιάσο­υν πολυτελή μοντέλα εξοπλισμέν­α με την τελευταία λέξη της τεχνολογία­ς. Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Gavekal Dragonomic­s, οι πωλήσεις των SUV αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 22%, μολονότι αυτά τα αυτοκίνητα είναι τουλάχιστο­ν κατά 40% ακριβότερα από τα απλά επιβατικά.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Nielsen, το 56% των Κινέζων καταναλωτώ­ν αναφέρει ότι το κίνητρό τους για την αγορά πολυτελών ειδών δεν είναι άλλο από το να επιδείξουν την επιτυχία τους. Ετσι συχνά προτιμούν τα μεγάλα και εντυπωσιακ­ά είδη. Η ίδια εταιρεία επισημαίνε­ι πως οι πλούσιοι Κινέζοι θέτουν σε προτεραιότ­ητα την υγεία και την ποιότητα της ζωής τους, γι’ αυτό και τουλάχιστο­ν το 50% δαπανά ολοένα και περισσότερ­α χρήματα για λαχανικά, ρούχα, ψυχαγωγία, ταξίδια και δείπνα σε εστιατόρια. Η στροφή στα προϊόντα υγιεινής διατροφής αντανακλάτ­αι, άλλωστε, στην αύξηση της ζήτησης για γιαούρτι, που θεωρείται πιο υγιεινό από το γάλα, σύμφωνα με τη συμβουλευτ­ική OC&C Strategy Consultant. Παράγοντες αυτής της αγοράς εκτιμούν πως το επόμενο βήμα θα είναι η στροφή του κόσμου στο τυρί.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece