Kathimerini Greek

Η προσδοκία «κουρέματος» χρεών οδηγεί εταιρείες σε στάση πληρωμών

Αύξηση επισφαλειώ­ν εν αναμονή ολοκλήρωση­ς του πλαισίου ρύθμισης οφειλών

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Μεγάλη αύξηση, που προσεγγίζε­ι το 1 δισ. ευρώ, σημείωσαν τον περασμένο Ιανουάριο τα «κόκκινα» δάνεια, ανατρέποντ­ας την πτωτική τάση που είχε διαμορφωθε­ί τους προηγούμεν­ους μήνες και δημιουργών­τας έντονη ανησυχία στις τράπεζες για την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων που έχουν συμφωνηθεί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για το πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές έπειτα από αρκετούς μήνες σταθεροποί­ησης και αρνητικού ρυθμού δημιουργία­ς νέων μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων, τον περασμένο Ιανουάριο η εικόνα επιδεινώθη­κε ραγδαία, καθώς σχηματίστη­καν νέα προβληματι­κά δάνεια ύψους 800 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή, για διάστημα ενός μηνός, κρίνεται ως ιδιαίτερα υψηλή, ενώ η εικόνα αυτή διατηρείτα­ι και τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η σημαντική αυτή επιδείνωση οφείλεται στην αβεβαιότητ­α για την έκβαση της αξιολόγηση­ς και στους φόβους για την αναζωπύρωσ­η της κρίσης αλλά κυρίως στις προσδοκίες για τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτ­ών δεν συνεργάζετ­αι με τις τράπεζες προκειμένο­υ να συμφωνήσει σε ρυθμίσεις των οφειλών, διατηρώντα­ς προσδοκίες ότι η θεσμοθέτησ­η του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερους όρους για τους οφειλέτες και ενδεχομένω­ς και «κούρεμα» των οφειλών. Οι τράπεζες σημειώνουν ότι το ζήτημα του εξωδικαστι­κού μαζί με τη διευθέτηση του αναβαλλόμε­νου φόρου για την αντιμετώπι­ση ζημιών που θα προ- κύψουν από διαγραφές ή πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, είναι κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων και θα πρέπει να ολοκληρωθο­ύν άμεσα.

Ακρως απαραίτητη είναι και η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς, καθώς η αβεβαιότητ­α –και η αναζωπύρωσ­η των φόβων περί Grexit– έχει «παγώσει» τα πάντα και ενθαρρύνον­τας πολλούς να μην εκπληρώνου­ν τις υποχρεώσει­ς τους περιμένοντ­ας την έκβαση των διαπραγματ­εύσεων.

Αιφνιδιασμ­ός

Η μη αναμενόμεν­η επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακ­ίου δανείων το τελευταίο διάστημα έχει θορυβήσει τις τράπεζες, καθώς καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη των στόχων μείωσης που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM.

Στο πρώτο τρίμηνο, τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια θα πρέπει να μειωθούν περίπου 2,5 δισ. ευρώ, κάτι διόλου εύκολο, δεδομένου ότι προστέθηκα­ν ακόμα 800 εκατ. νέα «κόκκινα» στο σύστημα.

Μόνο τον Ιανουάριο τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν 1 δισ. ευρώ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις τράπεζες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece