Kathimerini Greek

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν ξένοι οίκοι για τις ελληνικές τράπεζες

-

Στην επιδείνωση της ρευστότητα­ς των ελληνικών τραπεζών εξαιτίας της αβεβαιότητ­ας για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς αναφέρεται σε σημείωμά της η αμερικανικ­ή τράπεζα Citi.

Η Citi υπογραμμίζ­ει τις πληροφορίε­ς για τη μείωση των καταθέσεων κατά 2,5 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητ­ας. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, η κατάσταση αυτή οφείλεται στην παρατεταμέ­νη καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς και την επιστροφή των συζητήσεων για τον κίνδυνο Grexit. Την προηγούμεν­η εβδομάδα, η Bank of America σε έκθεσή της για την Ελλάδα υπογράμμισ­ε ότι «η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι αναμένουν οι αγορές και οι διαπραγματ­εύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα συρθούν έως ότου η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα». Η αμερικανικ­ή τράπεζα εξακολουθε­ί να αναμένει μια συμφωνία πριν από τον Ιούλιο και πριν από τις βαριές πληρωμές που έχει η Ελλάδα. Οπως τονίζει «ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητ­α, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε μια νέα κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα». «Χωρίς ένταξη της Ελλάδας στο QE, το τέταρτο μνημόνιο θα πρέπει να κλείσει μέσα στο 2018», εκτιμά η Bank of America.

Επίσης Goldman Sachs, Fitch, Eurasia Group και Societe Generale διατύπωσαν ανησυχίες και προβληματι­σμό για την πορεία της αξιολόγηση­ς.

«Οι ανησυχίες ενισχύοντα­ι περαιτέρω από την περίπλοκη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, όπου ο κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς διαθέτει οριακή πλειοψηφία 3 εδρών, ενώ υπολείπετα­ι σημαντικά της αντιπολίτε­υσης στις δημοσκοπήσ­εις, και από το εκλογικό ημερολόγιο στην Ευρώπη, το οποίο θα μπορούσε να περιπλέξει την επίτευξη συμφωνίας για τους επόμενους αρκετούς μήνες», σημειώνει σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs. «Αν και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό πρό- γραμμα αντιμετωπί­ζει καθυστερήσ­εις και οι ελληνικές τράπεζες κρίνονται επαρκώς προετοιμασ­μένες να αντεπεξέλθ­ουν σε μια βραχυπρόθε­σμη αβεβαιότητ­α, ωστόσο η παρατεταμέ­νη κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων ενδέχεται για ακόμα μια φορά να διακόψει την εύθραυστη ανάπτυξη του τραπεζικού κλάδου», τονίζεται στην έκθεση.

Απουσία πολιτικής λύσης στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίο­υ, οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να διαρκέσουν ακόμη και μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο, σύμφωνα με το Eurasia Group, με αποτέλεσμα «η εντεινόμεν­η νευρικότητ­α των αγορών να θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Σημειώνετα­ι ότι την

Προειδοποι­ούν για αρνητικές συνέπειες από τον νέο γύρο φυγής καταθέσεων που εξελίσσετα­ι από τις αρχές του χρόνου.

ερχόμενη Παρασκευή 24 Φεβρουαρίο­υ ο οίκος πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς Fitch θα επανεξετάσ­ει το rating της Ελλάδας και έχει σημειώσει ότι οι επαναλαμβα­νόμενες εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της αντανακλών­ται ήδη στο τρέχον CCC. Αλλά «η αξιολόγησή μας για το αξιόχρεο στηρίζεται στην εκτίμηση πως η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματ­ος θα ολοκληρωθε­ί πολύ πριν από τον Ιούλιο, επιτρέποντ­ας την πρόσβαση σε επίσημη χρηματοδότ­ηση». Κάτι που ήδη αμφισβητεί­ται από τις αγορές.

Τέλος, σύμφωνα με τη Societe Generale η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος θα παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα ακόμα και το 2030 και η διατήρηση των ιδιαιτεροτ­ήτων που αντιμετωπί­ζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποτελούν αποτρεπτικ­ούς παράγοντες για την απόφαση της ΕΚΤ για το QE.

 ??  ?? Η Bank of America σε έκθεσή της για την Ελλάδα υπογράμμισ­ε ότι «η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι αναμένουν οι αγορές και οι διαπραγματ­εύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα συρθούν έως ότου η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα».
Η Bank of America σε έκθεσή της για την Ελλάδα υπογράμμισ­ε ότι «η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι αναμένουν οι αγορές και οι διαπραγματ­εύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα συρθούν έως ότου η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece