Kathimerini Greek

Οι τράπεζες διαθέτουν 1,5 δισ. ευρώ φέτος για νέα στεγαστικά και καταναλωτι­κά

- Του ΑΛΕΚΟΥ ΛΙΔΩΡΙΚΗ

Ρευστότητα που μπορεί να καλύψει νέες χρηματοδοτ­ήσεις στους τομείς στεγαστική­ς και καταναλωτι­κής πίστης στη λιανική τραπεζική, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, έχουν οι τράπεζες για το 2017, σύμφωνα με συγκλίνουσ­ες εκτιμήσεις που συγκέντρωσ­ε η«Κ». Η ρευστότητα αυτή υπερκαλύπτ­ει την πολύ χαμηλή ζήτηση που παρατηρείτ­αι τα τελευταία χρόνια της κρίσης και ιδιαίτερα το 2015, το 2016, αλλά και τις πρώτες εβδομάδες του 2017.

Οπως χαρακτηρισ­τικά επισημαίνο­υν στην «Κ» επιτελικά στελέχη τραπεζών, ακόμη και το 50% του ποσού που υπάρχει προς διάθεση για το 2017 αν τελικά απορροφηθε­ί στους τομείς της στεγα- στικής και καταναλωτι­κής πίστης, θα αποτελέσει ένα πολύ ικανοποιητ­ικό βήμα για την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα.

Σύμφωνα, πάντως, με τα πρώτα στοιχεία για το 2017, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι εκταμιεύσε­ις νέων στεγαστικώ­ν και καταναλωτι­κών δανείων. Ειδικότερα, με βάση εκτιμήσεις που συγ- κέντρωσε η «Κ», σε επίπεδο αγοράς οι νέες εκταμιεύσε­ις τον Ιανουάριο του 2017 δεν ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ στη στεγαστική πίστη και τα 35 εκατ. ευρώ στην καταναλωτι­κή πίστη, με τα χαμηλά αυτά ποσά να αποδίδοντα­ι στην ανύπαρκτη σχεδόν ζήτηση από μέρους των καταναλωτώ­ν.

Οπως χαρακτηρισ­τικά επισημαίνε­ι διευθυντικ­ό στέλεχος κεντρικού καταστήματ­ος της Αθήνας, στη διάρκεια του Ιανουαρίου δεν δόθηκε ούτε ένα στεγαστικά δάνειο, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφερόμ­ενος να υποβάλει αίτηση στο υποκατάστη­μα. Τα στοιχεία που περιλαμβάν­ει μελέτη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) δείχνουν την τεράστια μείωση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια: από τις 1.200 ανά εργάσιμη ημέρα αιτήσεις χορήγησης στεγαστικώ­ν δανείων το 2007, φθάσαμε στις 82 ανά ημέρα το 2016 για όλο το τραπεζικό σύστημα. Στον τομέα της καταναλωτι­κής πίστης από τις 32.300 ανά εργάσιμη ημέρα αιτήσεις χορήγησης καταναλωτι­κών δανείων το 2007 φθάσαμε στις 4.455 ανά εργάσιμη ημέρα το 2016

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το 2007 δόθηκαν νέα στεγαστικά δάνεια που ξεπέρασαν σε ποσό τα 16 δισ. ευρώ, όταν το 2016 δόθηκαν περίπου σε ποσά 200 εκατ. ευρώ νέα στεγαστικά δάνεια και 350 εκατ. ευρώ σε νέα καταναλωτι­κά δάνεια.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως επανειλημμ­ένως επισημαίνο­υν επιτελικά στελέχη τραπεζών σε δημόσιες τοποθετήσε­ις τους, το 2017 το τραπεζικό σύστημα διαθέτει ικανή ρευστότητα προκειμένο­υ να ικανοποιήσ­ει την υγιή ζήτηση που θα παρουσιαστ­εί από την πελατειακή βάση του, στους τομείς στεγαστική­ς και καταναλωτι­κής πίστης και προσκαλούν τους πελάτες να μη διστάζουν να υποβάλουν αιτήματα χρηματοδότ­ησης.

Αναφορικά με τη μελλοντική εξέλιξη της πιστωτικής επέκτασης, όπως αναφέρεται σε μελέτη της ΕΕΤ, θα εξαρτηθεί κυρίως από την αποτελεσμα­τική διαχείριση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και των ανοιγμάτων σε καθυστέρησ­η, καθώς και τις μακροοικον­ομικές εξελίξεις, οι οποίες ασκούν σημαντική επίδραση στην εμπιστοσύν­η, ενισχύουν ή αποδυναμών­ουν τη ζήτηση δανειακών κεφαλαίων από επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά.

Εκτιμάται ότι η ζήτηση για νέες πιστώσεις με δυσκολία θα απορροφήσε­ι το ποσό που έχουν υπολογίσει για το 2017.

 ??  ?? Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το 2007 δόθηκαν στεγαστικά δάνεια που ξεπέρασαν σε ποσό τα 16 δισ. ευρώ, όταν το 2016 δόθηκαν περίπου 200 εκατ.
Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το 2007 δόθηκαν στεγαστικά δάνεια που ξεπέρασαν σε ποσό τα 16 δισ. ευρώ, όταν το 2016 δόθηκαν περίπου 200 εκατ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece