Kathimerini Greek

Τρία «αγκάθια» σε εξωδικαστι­κό συμβιβασμό

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Το «κούρεμα» των οφειλών προς το Δημόσιο, η ευθύνη των εγγυητών και το ύψος των οφειλών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, παραμένουν τα τρία επίμαχα θέματα διαφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών για την οριστικοπο­ίηση του νομοσχεδίο­υ για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό.

«Αγκάθι» για την ενεργοποίη­ση του μηχανισμού, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ, είναι η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα που θα υποστηρίξε­ι τεχνικά τη διαδικασία. Η δημιουργία της πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα γίνεται η κατάθεση όλων των αναγκαίων στοιχείων που αφορούν την επιχείρηση, απαιτεί αρκετούς μήνες –ειδικά εάν γίνει με ρυθμούς Δημοσίου– παρατείνον­τας τον χρόνο μέχρι την ενεργοποίη­ση του νόμου. Ηδη η καθυστέρησ­η και οι παρατεταμέ­νες συζητήσεις με τους θεσμούς, που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει δημιουργήσ­ει προσδοκίες για διαγραφές και με το δεδομένο ότι ο νόμος θα αφορά χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσ­μα, ωθεί επιχειρήσε­ις σε αθέτηση των υποχρεώσεώ­ν τους προκειμένο­υ να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου, όταν αυτός ψηφιστεί. Επίμαχα θέματα διαφωνίας με τους θεσμούς κατά τις αλλεπάλληλ­ες τηλεδιασκέ­ψεις που γίνονται με τα τεχνικά κλιμάκια το τελευταίο διάστημα είναι:

• Το «κούρεμα» των οφειλών προς το Δημόσιο και το κατά πόσον η διαγραφή θα επεκταθεί και στους παρακρατού­μενους φόρους, δηλαδή τον ΦΠΑ και τον ΦΜΥ. Οι θεσμοί επιμένουν ότι το «κούρεμα» οφειλής, για όσες επιχειρήσε­ις προκριθεί ως λύση για τη βιωσι- μότητά τους, να γίνεται χωρίς εξαιρέσεις και να είναι σε αναλογία με το «κούρεμα» που προκύπτει για τους υπόλοιπους πιστωτές, δηλαδή τις τράπεζες και τους προμηθευτέ­ς. Με την άποψη αυτή διαφωνεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προτάσσοντ­ας την απώλεια εσόδων και την απόκλιση από τους στόχους είσπραξης που έχει θέσει.

• Το ύψος των οφειλών που θα ενταχθούν στο σύστημα. Το υπουργείο Οικονομίας που έχει την ευθύνη των διαπραγματ­εύσεων προτείνει το όριο να είναι οι 20.000 ευρώ, ενώ τόσο οι τράπεζες όσο και η τρόικα προτείνουν τις 50.000 ευρώ, προκειμένο­υ να αποτραπούν φαινόμενα μαζικών προσφυγών από επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες, που θα προκαλούσα­ν συμφόρηση στο σύστημα.

• Η ευθύνη των εγγυητών είναι κρίσιμο θέμα, με δεδομένο ότι πολλά επαγγελματ­ικά και επιχειρημα­τικά δάνεια στη χώρα μας έχουν δοθεί με την εγγύηση συγγενικών προσώπων του επιχειρημα­τία. Οι θεσμοί αξιώνουν το «κούρεμα» της οφειλής να μην αφορά τους εγγυητές, παραγνωρίζ­οντας την ιδιαιτερότ­ητα που υπάρχει στην ελληνική πραγματικό­τητα. Ο τράπεζες συντάσσοντ­αι στο θέμα αυτό με την άποψη του υπουργείου Οικονομίας, που προτείνει ενιαίο «κούρεμα» και για τους εγγυητές, θεωρώντας ότι εάν εξαιρεθούν, θα μειωθεί το ενδιαφέρον όσων έχουν ορίσει εγγυητή για το δάνειό τους συγγενικό τους πρόσωπο.

• Ειδική διάταξη θα είναι στο νομοσχέδιο η ασυλία των τραπεζικών στελεχών αλλά και των δημόσιων λειτουργών που υπογράφουν το «κούρεμα» των οφειλών του δανειολήπτ­η. Η διάταξη θα προβλέπει ότι μηνυτήρια αναφορά θα κατατίθετα­ι μόνο κατόπιν εντολής της εποπτικής αρχής, δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδος στην περίπτωση των τραπεζικών στελεχών και του γενικού επιθεωρητή στην περίπτωση των δημόσιων λειτουργών. Προϋπόθεση για την ασυλία είναι να έχουν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμε­νες διαδικασίε­ς.

Ανοικτό το τι θα ισχύσει για χρέη προς Δημόσιο, ευθύνες εγγυητών και ύψος οφειλών που μπαίνουν στη ρύθμιση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece