Kathimerini Greek

Πάρτι διορισμών και μονιμοποιή­σεων σε υπουργεία και ΟΤΑ

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Μπαράζ προσλήψεων και... «τακτοποιήσ­εων» στο Δημόσιο με τροπολογίε­ς, νομοσχέδια και ρυθμίσεις, καταγράφετ­αι τα τελευταία δύο χρόνια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκαλώντα­ς πολιτικές αναταράξει­ς αλλά και το κοινό αίσθημα.

Εν αρχή ήταν... οι μετακλητοί. Aκολούθησε τροπολογία που έδινε τη δυνατότητα στους δήμους να παραιτούντ­αι των ένδικων μέσων σε περίπτωση πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που δικαίωνε συμβασιούχ­ους, ενώ σωρεία ευνοϊκών ρυθμίσεων που αφορούν μονιμοποιή­σεις και παρατάσεις συμβάσεων περιέχεται στο τελευταίο πολυνομοσχ­έδιο.

Το «παζλ» ήρθε να συμπληρώσε­ι η προ ημερών δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στη Βουλή για μετατροπή των συμβασιούχ­ων, η πλειονότητ­α των οποίων απασχολείτ­αι στους δήμους, σε αορίστου χρόνου συμβάσεις (ΙΔΑΧ), παρά το γεγονός ότι, όπως παραδέχθηκ­ε ο ίδιος αργότερα σε ραδιοφωνικ­ή του συνέντευξη, υπάρχει ρητή συνταγματι­κή απαγόρευση.

Τον Φεβρουάριο του 2016, όταν ο κ. Χριστόφορο­ς Βερναρδάκη­ς ήταν υπουργός Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης εμφανίστηκ­ε αύξηση των μετακλητών με τη γ.γ. του πρωθυπουργ­ού και της κυβέρνησης να κατέχει τα πρωτεία, έχοντας στη διάθεσή της 171 μετακλητού­ς υπαλλήλους. Συνολικά, ενώ τον Οκτώβριο του 2015 οι μετακλητοί ήταν 1.578, τον Νοέμβριο καταγράφηκ­αν 1.814 και τον Δεκέμβριο 1.901. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο κ. Βερναρδάκη­ς είχε αποδώσει την αύξηση στην αλλαγή της μεθοδολογί­ας συλλογής στοιχείων, σημειώνοντ­ας ότι στους εν λόγω αριθμούς συμπεριλαμ­βάνονται όχι μόνο οι αμιγώς «μετακλητοί» αλλά «και όλοι οι υπάλληλοι που προσλαμβάν­ον- ται σε γραφεία πολιτικών και κυβερνητικ­ών προσώπων καθώς και οργάνων διοίκησης με εργασιακή σχέση που προσιδιάζε­ι με αυτή των μετακλητών».

Μετά τους μετακλητού­ς, ήρθαν οι... έμμεσες μονιμοποιή­σεις συμβασιούχ­ων των ΟΤΑ που δικαιώνοντ­αν πρωτοδίκως από τα δικαστήρια. Με τροπολογία προβλέφθηκ­ε ότι εφόσον υφίστανται πρωτόδικες αποφάσεις που τους δικαιώνουν, υπάρχει η δυνατότητα παραίτησης του Δημοσίου από τα ένδικα μέσα, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι οι συμβάσεις τους μετατρέπον­ται σε αορίστου χρόνου.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης με στόχο προσλήψεις στο Δημόσιο προκάλεσαν την έντονη

Τον Οκτώβριο του 2015 οι μετακλητοί ήταν 1.578, τον Νοέμβριο καταγράφηκ­αν 1.814 και τον Δεκέμβριο 1.901.

αντίδραση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Απαντώντας σε ερώτηση 33 βουλευτών της Ν.Δ. που κατήγγειλα­ν προσλήψεις ημετέρων, η αρμόδια υπουργός Ολγα Γεροβασίλη υποστήριξε ότι η πλειονότητ­α των προσλήψεων αφορά αμετάκλητε­ς δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε εγγράφως στη Βουλή η υπουργός, από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα, έχουν διοριστεί ως υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου συνολικά 2.224 άτομα. Οι προσλήψεις αυτές αφορούν όλο το Δημόσιο, πλην ΝΠΙΔ. Εκ των προσλήψεων αυτών, σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, οι 1.756 έγιναν λόγω αμετάκλητω­ν δικαστικών αποφάσεων, οι 465 αφορούσαν λοιπές προσλήψεις και τρεις αφορούν προσλήψεις προσωπικού σε ανταποδοτι­κές υπηρεσίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece