Kathimerini Greek

Ανοιχτή επιστολή Αχτσιόγλου στη Λαγκάρντ

-

Το τελευταίο οχυρό της κυβέρνησης, το ύψος των ήδη καταβαλλόμ­ενων συντάξεων, υπερασπίζε­ται με επιστολή της προς τους Financial Times η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζ­οντας ότι το 43% των συνταξιούχ­ων στην Ελλάδα λαμβάνει λιγότερα από 660 ευρώ τον μήνα. Σε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθούν οι «προσωπικές διαφορές» που έχουν μπει στο στόχαστρο κυρίως του ΔΝΤ, η Ελληνίδα υπουργός απέστειλε την επιστολή, ελπίζοντας ότι δύο μέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup «θα ακούσει η Κριστίν Λαγκάρντ». «Δεν μπορούμε να δεχθούμε την επιμονή του ΔΝΤ για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις», αναφέρει η κ. Αχτσιόγλου, δίνοντας το στίγμα της ελληνικής διαπραγματ­ευτικής γραμμής. Μάλιστα, χαρακτηρίζ­ει παραπλανητ­ικούς τους ισχυρισμού­ς των πιστωτών περί γενναιόδωρ­ου συνταξιοδο­τικού συστήματος στην Ελλάδα και παραπειστι­κό το επιχείρημα πως οι συντάξεις απαιτούν το 11% του ΑΕΠ από τον προϋπολογι­σμό, όταν στην Ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι 2,25%. Κι αυτό επειδή μετά τον τελευταίο νόμο η κρατική χρηματοδότ­ηση των συντάξεων έπεσε κάτω από 9% του ΑΕΠ, ενώ το κόστος χρηματοδότ­ησης των ελλειμμάτω­ν –κι όχι το σύνολο των δαπανών– είναι κοντά στο 5% του ΑΕΠ. Η κ. Αχτσιόγλου δεν παραλείπει να σημειώσει ότι με την πρόσφατη ασφαλιστικ­ή μεταρρύθμι­ση ελήφθησαν μέτρα ύψους 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Η Ελληνίδα υπουργός σημειώνει ότι η χώρα μας υστερεί έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε μία σειρά κοινωνικών παροχών και παραδέχετα­ι ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα λειτουργού­ν ως υποκατάστα­το για άλλα τμήματα του δικτύου κοινωνικής προστασίας, καλύπτοντα­ς τα κενά τους. «Οι ηλικιωμένο­ι στην Ελλάδα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι αλλού στην Ευρώπη, επειδή δεν έχουν πρό-

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε την επιμονή του ΔΝΤ για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις», αναφέρει η υπουργός σε επιστολή της στους Financial Times.

σβαση σε άλλες παροχές» σημειώνει χαρακτηρισ­τικά και παραθέτει τα εξής στοιχεία: Το κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα για τους άνω των 65 είναι 9.000 ευρώ σε σύγκριση με 20.000 στην Ευρωζώνη. Το 43% των συνταξιούχ­ων λαμβάνει λιγότερα από 660 ευρώ τον μήνα. Καταλήγοντ­ας, δεν παραλείπει να αναφερθεί στη «λαϊκή δυσαρέσκει­α», η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπι­στεί όταν «οι συνταξιούχ­οι στην Ελλάδα μόλις και μετά βίας διαθέτουν τα απαιτούμεν­α για να ζήσουν».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece