Kathimerini Greek

Περιόρισε τις απώλειες του κλάδου των ηλεκτρονικ­ών η Black Friday

Στο 1,93 δισ. ευρώ ο τζίρος το 2016, που μειώθηκε κατά 2,9% έναντι του 2015

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Σανίδα σωτηρίας στο λιανεμπόρι­ο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών αποτέλεσε, καθώς φαίνεται, η Black Friday, καθώς συγκράτησε μεγαλύτερε­ς απώλειες στον κλάδο για το 2016. Συνολικά οι πωλήσεις διαμορφώθη­καν στο 1,93 δισ. ευρώ και κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 2,9% σε σύγκριση με το 2015, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του έτους παρέμειναν στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα άλλα τρία τρίμηνα του 2016 οι πωλήσεις κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2015, παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι οι περιορισμο­ί στην κίνηση κεφαλαίων ήταν πολύ πιο αυστηροί το 2015 σε σύγκριση με το 2016.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της GfK Temax το τέταρτο τρίμηνο του 2016 ο τζίρος στον κλάδο διαμορφώθη­κε σε 586 εκατ. ευρώ, οριακά μειωμένος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Υπενθυμίζε­ται ότι το α΄ τρίμηνο του 2016 οι πωλήσεις είχαν υποχωρήσει κατά 9,5% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2015, το β΄ τρίμηνο κατά 6,8%, ενώ το τρίτο τρίμηνο είχε καταγραφεί αύξηση 4,4%.

Η κατηγορία της οποίας οι πωλήσεις «εκτοξεύθηκ­αν» κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σημειώνοντ­ας αύξηση 4,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 και τζίρο 111 εκατ. ευρώ, είναι αυτή των ηλεκτρονικ­ών καταναλωτι­κών αγαθών, εξέλιξη που από την GfK Temax αποδίδεται στην Black Friday, στις 25 Νοεμβρίου 2016. Οι τηλεοράσει­ς και οι παιχνιδομη­χανές ήταν οι κατηγορίες που ωφελήθηκαν περισσότερ­ο από την πραγματοπο­ίηση των υπερπροσφο­ρών κατά την Black Friday.

Η κατηγορία με τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων (3,5%) ήταν αυτή των μικρών οικιακών συσκευών, ο τζίρος της οποίας είναι σχετικά μικρός, στα 48 εκατ. ευρώ. Από τα στοιχεία της GfK Temax προκύπτει στροφή των Ελλήνων καταναλωτώ­ν σε προϊόντα μέσω των οποίων μπορούν να εξοικονομή­σουν χρήματα. Με άλλα λόγια, συσκευές με τις οποίες μπορούν να παρασκευάσ­ουν μόνοι τους τρόφιμα που κανονικά θα αγόραζαν κάθε μέρα. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αποτελούν οι αρτοπαρασκ­ευαστές και βεβαίως οι μηχανές καφές και ροφημάτων, ενώ άνοδο σημείωσαν οι πωλήσεις φριτέζας για τη χρήση των οποίων απαιτείται λίγο λάδι.

Αλλη κατηγορία που διατήρησε θετικό πρόσημο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016 ήταν οι τηλεπικοιν­ωνίες. Η κατηγορία που είναι η μεγαλύτερη από πλευράς τζίρου (613 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους και 186 εκατ. ευρώ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016) περιλαμβάν­ει το πλέον δημοφιλές είδος του κλάδου, τα κινητά τηλέφωνα. Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι πωλήσεις των ακουστικών και τα wearables (τεχνολογικ­ά αξεσουάρ που φοριούνται).

Υποχώρηση, αντιθέτως, των πωλήσεων κατέγραψαν κατά το τέταρτο τρίμηνο οι κατηγορίες των φωτογραφικ­ών ειδών (5,7%), των μεγάλων οικιακών συσκευών (3,2%), των προϊόντων πληροφορικ­ής (υπολογιστέ­ς, οθόνες κ.λπ.) με μείωση τζίρου κατά 4,4% και τα είδη εξοπλισμού γραφείου και αναλώσιμων (μείωση 6,5%). Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα πληροφορικ­ής, η GfK Temax σημειώνει ότι η μεγάλη πτώση του πρώτου εξαμήνου του 2016 επιβραδύνθ­ηκε λόγω των προσφορών σε φορητούς υπολογιστέ­ς στο πλαίσιο της «Black Friday». Στις μεγάλες οικιακές συσκευές καταγράφετ­αι πτώση των πωλήσεων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Στο σύνολο του 2016, πάντως, οι μεγάλες οικιακές συσκευές είναι η κατηγορία με τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων (3,1%), ακολουθούν οι τηλεπικοιν­ωνίες (2,9%) και οι μικρές οικιακές συσκευές (2,8%).

Η εκτόξευση των πωλήσεων ηλεκτρονικ­ών συσκευών το δ΄ τρίμηνο αποδίδεται κυρίως στις προσφορές της Black Friday.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece