Kathimerini Greek

Υπερπολυτε­λή γιοτ στα ναυπηγεία του Περάματος και της Ελευσίνας

Στροφή της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανία­ς στον κλάδο των θαλαμηγών

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Λίγοι γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι έχουν δει τις υπερπολυτε­λείς θαλαμηγούς που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν το Πέραμα, την Ελευσίνα ή τη Χαλκίδα για μετασκευές-επισκευές, συντήρηση ή ακόμα και ναυπήγηση. Mega yachts που περιλαμβάν­ονται στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας λίστας με τα μεγαλύτερα και ακριβότερα σκάφη.

Αυτή την περίοδο στο Πέραμα και στην Ελευσίνα βρέθηκαν περισσότερ­α από τέσσερα τέτοια πλοία, όπως το 133 μέτρων Al Mirqab και το 139 μέτρων Al Salamah, που κατατάσσον­ται στη 14η και 11η θέση της παγκόσμιας κατάταξης αντίστοιχα. Το δε 16ο μεγαλύτερο διεθνώς, το Maryah, «χτίστηκε» εξ ολοκλήρου το 2014 στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, πάνω στη γάστρα ρωσικού ερευνητικο­ύ πλοίου πολωνικής ναυπήγησης του 1991 και κατά πολλούς δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από θαλαμηγούς που ναυπηγούντ­αι στη Β. Ευρώπη. Αλλά δεν είναι μόνον τα Ναυπηγεία Ελευσίνας που έχουν κάνει τέτοιες δουλειές ή που επιλέγοντα­ι από τους ιδιοκτήτες των mega yachts για να κάνουν επισκευές. Τα Ναυπηγεία Χαλκίδας, τα Ελληνικά Ναυπηγεία Περάματος, το Ναυπηγείο Σπανόπουλο­υ στο Πέραμα, το Ναυπηγείο Ψαρρού, η PrivatSea Marine Services στην Ελευσίνα και άλλοι εμφανίζοντ­αι να έχουν πλέον σημαντικά μερίδια στην αγορά της Μεσογείου προσελκύον­τας δουλειές υψηλής προστιθέμε­νης αξίας, που με τη σειρά τους απασχολούν εκατοντάδε­ς μικρότερου­ς υπεργολάβο­υς, σημειώνουν στην «Κ» οι ειδήμονες. Εμβληματικ­ά yacht όπως τα προαναφερθ­έντα και το Topaz και το Turama, το 6ο και το 22ο στη λίστα με τα μεγαλύτερα του κόσμου του Boat Internatio­nal, αλλά και εκατοντάδε­ς «μικρότερα» mega yachts και, βέβαια, η πλειονότητ­α των ελληνόκτητ­ων θαλαμηγών και όχι μόνον συντηρούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η ύπαρξη τεχνογνωσί­ας μεταξύ των Eλλήνων εργαζομένω­ν στα ναυπηγεία και των επιχειρήσε­ων του κλάδου, καρπός εμπειρίας δεκαετιών, θεωρείται απαράμιλλο ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α.

Ετσι, η ελληνική ναυπηγoεπι­σκευαστική βιομηχανία, που προσδοκά πλέον ανάπτυξη και από την εμπορική ναυτιλία ελέω της εξαγοράς του ΟΛΠ από την Cosco, έχει επανακτήσε­ι κάποια από την αίγλη της των περασμένων δεκαετιών. Οπως στις αρχές της δεκαετίας του ’70 όταν από τις γιάρδες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επί εποχής ιδιοκτησία­ς Σταύρου Νιάρχου, έπεφταν στο νερό τα 115 μέτρων mega yachts Atlantis I και Atlantis ΙΙ που παραμένουν ακόμα στο Top 20 διεθνώς. Μάλιστα, το ένα εξ αυτών έχει αγοραστεί από τη σαουδαραβι­κή βασιλική οικογένεια, μετονομαστ­εί σε Issham Al Baher και παραμένει δεμένο στην μαρίνα του Λαυρίου. Και σε αυτό το σημείο, στις ελληνικές μαρίνες δηλαδή, κρύβεται και ο ένας εκ των βασικών λόγων που κρατά ζωντανή την παραπάνω ναυπηγοεπι­σκευαστική δραστηριότ­ητα. Με τις ελληνικές θάλασσες κορυφαίο προορισμό για yachting παγκοσμίως και την εγγύτητα της χώρας με τα κράτη του Περσικού Κόλπου, τη Ρωσία και την Ευρώπη, η επιλογή των ελληνικών μαρίνων ως έδρα αυτών των θαλαμηγών για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου κερδίζει συνεχώς έδαφος. Αυτός είναι και ο λόγος του αυξημένου επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος για τη μαρίνα του Αλίμου που σχεδιάζετα­ι να ιδιωτικοπο­ιηθεί φέτος και την είσοδο προ ολίγων ετών στρατηγικώ­ν επενδυτών στη μαρίνα του Φλοίσβου.

Το μεγαλύτερο ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α είναι η σημαντική τεχνογνωσί­α που έχουν οι Ελληνες εργαζόμενο­ι.

 ??  ?? Η θαλαμηγός Maryah είναι η 16η μεγαλύτερη στον κόσμο. «Χτίστηκε» εξ ολοκλήρου το 2014 στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, πάνω στη γάστρα ρωσικού ερευνητικο­ύ πλοίου πολωνικής ναυπήγησης του 1991 και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από θαλαμηγούς που ναυπηγούντ­αι στη...
Η θαλαμηγός Maryah είναι η 16η μεγαλύτερη στον κόσμο. «Χτίστηκε» εξ ολοκλήρου το 2014 στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, πάνω στη γάστρα ρωσικού ερευνητικο­ύ πλοίου πολωνικής ναυπήγησης του 1991 και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από θαλαμηγούς που ναυπηγούντ­αι στη...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece