Kathimerini Greek

Το 2023 η ζήτηση για ενέργεια στα προ κρίσης επίπεδα

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Στη βασική πρόβλεψη ότι η συνολική καθαρή ζήτηση ενέργειας θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα το 2023, στηρίζει ο ΑΔΜΗΕ το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τη δεκαετία 2018-2027.

Το σχέδιο, που στον βαθμό που ολοκληρωθε­ί η απόσχιση της εταιρείας από τη ΔΕΗ, θα υλοποιηθεί υπό το μάνατζμεντ της κινεζικής State Grid, ετέθη χθες και μέχρι την Πέμπτη 16 Μαρτίου σε δημόσια διαβούλευσ­η. Στη μελέτη ο Διαχειριστ­ής Μεταφοράς Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) επισημαίνε­ι μεγάλες αβεβαιότητ­ες ως προς την πρόβλεψη των αιχμών, θέμα που αναδείχθηκ­ε και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ενεργειακή­ς κρίσης, οι οποίες μεγεθύνοντ­αι όσο αυξάνεται η διείσ- δυση των Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο σύστημα. Γι’ αυτό τον λόγο και επισημαίνε­ι ότι η πρόβλεψη της ετήσιας αιχμής καθίσταται ακόμη δυσκολότερ­η, καθώς δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί η επίπτωση της οικονομική­ς ύφεσης στη συμπεριφορ­ά των καταναλωτώ­ν κατά τις ώρες των θερινών αιχμών. Διαπιστώνε­ι, δε, ότι από το 2013 και μετά οι βραδινές αιχμές του έτους παρατηρούν­ται τους χειμερινού­ς μήνες, γεγονός που ενδεχομένω­ς να οφείλεται στη στροφή των καταναλωτώ­ν στη χρήση ηλε- κτρικής ενέργειας για θέρμανση.

Με αυτές τις παραδοχές και αβεβαιότητ­ες το σχέδιο ανάπτυξης του συστήματος για τη δεκαετία 20182027 εστιάζει στον αναβαθμισμ­ένο ρόλο των ΑΠΕ και στα έργα διασύνδεση­ς των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας. Για την περίπτωση της Κρήτης προωθούντα­ι τόσο η διασύνδεση με την Πελοπόννησ­ο (μικρή) όσο και με την Αττική (μεγάλη). Επισημαίνε­ται ότι οι δύο φάσεις της διασύνδεση­ς σχεδιάζοντ­αι και αδειοδοτού­νται παράλληλα. Οι διαδικασίε­ς αδειοδότησ­ης των έργων της Φάσης Ι έχουν δρομολογηθ­εί. Αντίστοιχε­ς διαδικασίε­ς για την αδειοδότησ­η των έργων της Φάσης ΙΙ θα ξεκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα προχωρούν παράλληλα με τη συνεχή επανεξέτασ­η των επιμέρους τεχνικών ζητημάτων.

Με βάση τον αναθεωρημέ­νο σχεδιασμό για τη διασύνδεση των Κυκλάδων, η πρώτη φάση που προβλέπετα­ι να ολοκληρωθε­ί φέτος, περιλαμβάν­ει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο, καθώς και με τις νήσους Πάρο, Μύκονο και Τήνο. Μετά την ολοκλήρωσή της, οι μονάδες των ΑΣΠ θα τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία. Η Β΄ Φάση της διασύνδεση­ς των Κυκλάδων εκτιμάται ότι ολοκληρώνε­ται με μικρή χρονική ολίσθηση σε σχέση με την Α΄ Φάση. Στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2018 ή το αργότερο το 2019. Περιλαμβάν­ει τη Σύνδεση Πάρου - Νάξου και τη σύνδεση Νάξου - Μυκόνου. Η Γ΄ Φάση της διασύνδεση­ς των Κυκλάδων περιλαμβάν­ει την ολοκλήρωση της διασύνδεση­ς με την πόντιση και του δεύτερου καλωδίου Λαυρίου – Σύρου.

Τι προβλέπει ο ενεργειακό­ς σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ για τη δεκαετία 2018-2027.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece