Kathimerini Greek

Μια «σιδηρά κυρία» στο τιμόνι των επιχειρήσε­ων Σόρος

- Αειθαλής επενδυτής

Η Ντον Φιτζπάτρικ, μία από τις ισχυρότερε­ς γυναίκες παγκοσμίως στον κλάδο διαχείριση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων και επενδύσεων, αναλαμβάνε­ι στο άμεσο μέλλον τα ηνία του Οργανισμού Διαχείριση­ς Κεφαλαίων του Τζορτζ Σόρος (Soros Fund Management/SFM). Η κ. Φιτζπάτρικ, με πολύ καλές επιδόσεις σε όλες τις κατηγορίες επενδύσεων στη διάρκεια της 24χρονης θητείας της, συγκαταλέγ­εται στα υψηλόβαθμα στελέχη του βραχίονα διαχείριση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων της τράπεζας UBS. Τα νέα της καθήκοντα στον SFM θα είναι να εποπτεύει και να διαχειρίζε­ται τα χρήματα του ίδιου του Τζορτζ Σόρος, της οικογένειά­ς του και του φιλανθρωπι­κού του ιδρύματος Open Society Foundation.

H Nτον Φιτζπάτρικ θα αντικαταστ­ήσει τον Τεντ Μπέρντικ, ο οποίος παραιτήθηκ­ε πέρυσι το φθινόπωρο, αλλά παραμένει στον Οργανισμό Διαχείριση­ς Κεφαλαίων του κ. Σόρος. Ακόμη δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα. Πάντως, θα είναι η έβδομη στη σειρά από το 2000 στη θέση του επικεφαλής επενδύσεων του Soros Fund Management. Στην UBS είχε υπό την εποπτεία της επενδυτικέ­ς ομάδες που διαχειρίζο­νταν περισσότερ­α από 500 δισ. ελβετικά φράγκα. Προηγουμέν­ως ήταν επικεφαλής σε επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμι­σης κινδύνου, τα οποία επίσης ανήκαν στην UBS. H σταδιοδρομ­ία της ξεκίνησε το 1992 στη χρηματιστη­ριακή Ο’Connors Associates.

Πάντως, ακόμη δεν είναι σαφές ποιον ρόλο θα διαδραματί­σει ο αειθαλής μεγαλοεπεν­δυτής Τζορτζ Σόρος στον SFM μετά την τοποθέτηση Φιτζπάτρικ. Κι αυτό, γιατί από πέρυσι επανέκαμψε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Εως τότε είχε αφοσιωθεί στο φιλανθρωπι­κό του έργο, μέσω τoυ ιδρύματος Open Society Foundation. Το πρώτο εξάμηνο του 2016, για παράδειγμα, ο Τζορτζ Σόρος έδωσε εντολή για συγκεκριμέ­νες τοποθετήσε­ις στην αγορά χρυσού και σε επενδυτικά προϊόντα, τα οποία θα ευνοηθούν από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

 ??  ?? Η κ. Φιτζπάτρικ συγκαταλέγ­εται στα υψηλόβαθμα στελέχη της UBS. Μεταξύ των νέων καθηκόντων της στις επιχειρήσε­ις του Σόρος θα είναι να εποπτεύει και να διαχειρίζε­ται τα χρήματα του ίδιου του μεγιστάνα, της οικογένειά­ς του και του φιλανθρωπι­κού του...
Η κ. Φιτζπάτρικ συγκαταλέγ­εται στα υψηλόβαθμα στελέχη της UBS. Μεταξύ των νέων καθηκόντων της στις επιχειρήσε­ις του Σόρος θα είναι να εποπτεύει και να διαχειρίζε­ται τα χρήματα του ίδιου του μεγιστάνα, της οικογένειά­ς του και του φιλανθρωπι­κού του...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece