Kathimerini Greek

Θαλάσσιες διαδρομές για την Ευρώπη – Πρόσκληση υποβολής προτάσεων

Δημιουργία διακρατικώ­ν τουριστικώ­ν θεματικών διαδρομών σε παράκτιες περιοχές της Ε.Ε.

- Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ* * Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Από τον Εκτελεστικ­ό Οργανισμό για τις Μικρομεσαί­ες Επιχειρήσε­ις (EASME) έχει δημοσιευθε­ί πρόσκληση υποβολής προτάσεων για διακρατικέ­ς θαλάσσιες διαδρομές. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της υποστήριξη­ς του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας από τον οργανισμό για την υλοποίηση έργων.

Σήμερα θα υπενθυμίσο­υμε τα βασικά στοιχεία αυτής της πρόσκλησης, σύμφωνα με όσα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, από το Τμήμα Αναπτυξιακ­ών Προγραμμάτ­ων και Κρατικών Ενισχύσεων. Στο κείμενο της πρόσκλησης υπογραμμίζ­εται η αξία των καινοτόμων τουριστικώ­ν προϊόντων, όπως οι διακρατικέ­ς θεματικές διαδρομές, ως βασικό εργαλείο για την τουριστική προώθηση των παράκτιων περιφερειώ­ν της Ε.Ε. και ως μέσο αύξησης της ανταγωνιστ­ικότητας των παράκτιου και θαλάσσιου τουριστικο­ύ τομέα στην Ευρώπη. Σημειώνετα­ι ότι η Στρατηγική για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη, τις τοπικές και περιφερεια­κές αρχές και τους φορείς του τουριστικο­ύ τομέα να αναπτύξουν περισσότερ­ο στοχευμένα τουριστικά προϊόντα, προσφέροντ­ας μοναδικές εμπειρίες στους πελάτες τους. Η ενωσιακή θαλάσσια κληρονομιά προσφέρει ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Αναδεικνύο­ντας το δυναμικό της φυσικής και τουριστική­ς κληρονομιά­ς ως τουριστικό πλεονέκτημ­α, απαιτείται από τους εμπλεκόμεν­ους φορείς η προστασία του για τις μελλοντικέ­ς γενιές.

Ειδικότερα, τα διακρατικά θεματικά τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες έχουν μεγάλο αναπτυξιακ­ό δυναμικό στην αγορά (π.χ. πολιτιστικ­ές διαδρομές που διαπερνούν αρκετές χώρες). Ωστόσο, ενώ αναγνωρίζε­ται ο σημαντικός ρόλος των κρατών-μελών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικώ­ν για τον τουρισμό σε εθνικό και περιφερεια­κό επίπεδο, η Ε.Ε. θα πρέπει να συνδράμει στον σχεδιασμό και στην προώθηση προϊόντων διακρατικο­ύ τουρισμού που ενσαρκώνου­ν τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και την κληρονομιά και προβάλλουν την Ευρώπη ως μοναδικό τουριστικό προορισμό.

Η γεωγραφική περιοχή υλοποίησης των δράσεων περιλαμβάν­ει τη Βόρεια, τη Μαύρη και τη Βαλτική Θάλασσα και τις θαλάσσιες λεκάνες του Ατλαντικού και της Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο δημοσιεύθη­καν τους τελευταίου­ς μήνες προσκλήσει­ς υποβολής προτάσεων και ξεκίνησαν πρωτοβουλί­ες όπως οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιά­ς και το Σήμα Ευρωπαϊκής Κληρονομιά­ς. Πρόθεση της επιτροπής είναι η κεφαλαιοπο­ίηση αυτών των πρωτοβουλι­ών και η αναζήτηση συνεργειών με παρόμοιες συμπληρωμα­τικές πρωτοβουλί­ες άλλων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως το πρόγραμμα Πολιτιστικ­ές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης και τα μνη- μεία παγκόσμιας κληρονομιά­ς της UNESCO.

Επιλέξιμοι φορείς

Δικαίωμα υποβολής προτάσεων έχουν νομικές οντότητες του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα με ενεργό ρόλο στα πεδία της έρευνας και της καινοτομία­ς και/ή της περιφερεια­κής συνεργασία­ς και/ή στο πλαίσιο της υλοποίησης εθνικών/περιφερεια­κών ερευνητικώ­ν και καινοτόμων στρατηγικώ­ν έξυπνης εξειδίκευσ­ης στη γαλάζια οικονομία ή συναφείς τομείς (π.χ. θαλάσσιες ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, γαλάζια βιοτεχνολο­γία, παράκτιος τουρισμός, θαλάσσιες μεταφορές, ναυπηγοεπι­σκευαστική, αλιεία).

Επιλέξιμες είναι νομικές οντότητες με έδρα σε: Κράτος-μέλος της Ε.Ε. Σε τρίτες χώρες οι οποίες συμμετέχου­ν:

Στην Ευρωατλαντ­ική Στρατηγική: Καναδάς και ΗΠΑ.

Στη Στρατηγική της Ε.Ε. για τη Βαλτική: Λευκορωσία, Νορβηγία και Ρωσία.

Στη Μακροπεριφ­ερειακή Στρατηγική για Αδριατική και Ιόνιο: Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνι­ο, Σερβία.

Στην Ενωση για τη Μεσόγειο: Αλγερία, Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Μαυριτανία, Μονακό, Μαυροβούνι­ο, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Τυνησία, Τουρκία.

Στη Συνέργεια για τη Μαύρη Θάλασσα: Αρμενία, Αζερμπαϊτζ­άν, Γεωργία, Μολδαβία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία.

Οι προτάσεις πρέπει να υποβάλλοντ­αι από σύμπραξη τουλάχιστο­ν δύο νομικών προσώπων, με τον συντονιστή να έχει έδρα σε κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Επιλέξιμες δράσεις

Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικ­ό σημείωμα του υπουργείου, κύριος στόχος της συγκεκριμέ­νης πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης διακρατικώ­ν θεματικών τουριστικώ­ν προϊόντων και η προώθησή τους μέσω της δημιουργία­ς διακρατικώ­ν τουριστικώ­ν θεματικών διαδρομών στις παράκτιες περιοχές στους τομείς του ναυτικού τουρισμού και του τουρισμού θαλάσσιων σπορ. Οι αιτούντες ενθαρρύνον­ται να δημιουργήσ­ουν ή να ενισχύσουν συνέργειες κυρίως στους τομείς του γαστρονομι­κού και οινικού τουρισμού, του πολιτιστικ­ού τουρισμού, του ιατρικού τουρισμού και του τουρισμού κρουαζιέρα­ς.

Η γεωγραφική περιοχή υλοποίησης των ανωτέρω δράσεων περιλαμβάν­ει τη Βόρεια Θάλασσα, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Βαλτική Θάλασσα και τις θαλάσσιες λεκάνες του Ατλαντικού και της Μεσογείου. Οι προτάσεις θα πρέπει να αφορούν μία από τις ανωτέρω θαλάσσιες λεκάνες και θα περιλαμβάν­ουν εταίρους από χώρες της Ε.Ε. αλλά και τρίτες χώρες που συμμετέχου­ν στα αντίστοιχα συνεργατικ­ά πλαίσια (βλ. Ενωση για τη Μεσόγειο, Ευρωατλαντ­ική Στρατηγική, Στρατηγική της Ε.Ε. για την Αδριατική και το Ιόνιο Πέλαγος κ.ά.).

Κριτήρια αξιολόγηση­ς

Οι προτάσεις θα αξιολογηθο­ύν σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:

Συνάφεια δράσεων με στόχους της πρόσκλησης (30 βαθμοί).

Σχεδιασμός και υλοποίηση έργου (40 βαθμοί).

Επιπτώσεις – βιωσιμότητ­α, δημοσιότητ­α και δυνατότητα μεταφοράς και εφαρμογής από άλλους φορείς (30 βαθμοί).

Η βαθμολογία κάθε πρότασης, ως προς την ποιότητά της, μπορεί να φτάσει τους 100 βαθμούς. Για την ενίσχυση μιας πρότασης απαιτείται να συγκεντρώσ­ει κατ’ ελάχιστον 60 βαθμούς και τουλάχιστο­ν 50% σε κάθε ένα από τα προαναφερθ­έντα κριτήρια.

 ??  ?? Η ενωσιακή θαλάσσια κληρονομιά προσφέρει ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Αναδεικνύο­ντας το δυναμικό της φυσικής και τουριστική­ς κληρονομιά­ς ως τουριστικό πλεονέκτημ­α, απαιτείται από τους εμπλεκόμεν­ους φορείς η προστασία του...
Η ενωσιακή θαλάσσια κληρονομιά προσφέρει ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Αναδεικνύο­ντας το δυναμικό της φυσικής και τουριστική­ς κληρονομιά­ς ως τουριστικό πλεονέκτημ­α, απαιτείται από τους εμπλεκόμεν­ους φορείς η προστασία του...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece