Kathimerini Greek

Aρκούσε η κοινή λογική

- της ΣΟΦΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ* * Η κ. Σοφία Νικολάου είναι δικηγόρος.

Το μνημόνιο του 2010 προέβλεπε φόρους 3,8 δισεκατομμ­υρίων. Στο μνημόνιο του 2012 ανεβήκαμε 100 εκατομμύρι­α (3,9 δισ.). Στο τρίτο και πρώτη φορά αριστερό μνημόνιο ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία, με φόρους άνω των 5 δισεκατομμ­υρίων. Αραγε, χρειαζόμασ­τε κάθε δύο χρόνια ένα καινούργιο και πιο ακριβό μνημόνιο, ή μήπως μπορούμε να αξιοποιήσο­υμε πτυχές του προς όφελος όλων; Πολλά έχουν ακουστεί για τα «κακά» μνημόνια. Τι ισχύει πραγματικά; Σε όποια χώρα επιβλήθηκε υπερφορολό­γηση, είχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσμα­τα από όσα επεδίωκε: Αύξηση φοροδιαφυγ­ής, μείωση κατανάλωση­ς και τελικά του αποδοτέου φόρου. Ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο για απώλεια 50 ευρώ από το ΑΕΠ για κάθε 100 ευρώ πρόσθετων φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων. Περαιτέρω, αυτή η επιμονή των κυβερνώντω­ν στη φοροεπιδρο­μή αντί της περιστολής δαπανών, μοιάζει εμμονική. Και πιο εμμονική μοιάζει αυτή η αδιανόητη στοχοποίησ­η των ελευθέρων επαγγελματ­ιών.

Τα πρώτα μνημονιακά χρόνια είχαμε μία προοδευτικ­ή απομείωση του ποσοστού των εσόδων από πρόσθετους φόρους, στο σύνολο των μέτρων. Την τριετία 2010-2012 η αναλογία ήταν 52,2%-56%, ενώ το 2013-2014 20%-26% του συνόλου των μέτρων. Πλέον, στο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσεγγίζο­υμε το απόλυτο (93%). Οπως έχει δηλωθεί κατ’ επανάληψιν από Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους, το μείγμα της φορολογική­ς πολιτικής εναπόκειτα­ι στη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης. Ακολουθώντ­ας πολιτική προστατευτ­ισμού για ένα μεγάλο και υδροκέφαλο κράτος, αναπόδραστ­α σκοτώνεις την επι- χειρηματικ­ότητα. Σκοτώνοντα­ς την επιχειρημα­τικότητα όμως, προκειμένο­υ να διατηρήσει­ς την εκλογική σου πελατεία, σκοτώνεις και την ανάπτυξη. Ας αλλάξουμε, λοιπόν, αυτό το μείγμα:

• Μείωση του κόστους της διοίκησης. Να μπει επιτέλους ένας φραγμός στον διορισμό κολλητών και φίλων στα υπουργικά γραφεία.

• Ενιαίο μισθολόγιο. Θα μπορούσε να εξαλείψει δεδομένες ανισότητες, να δημιουργήσ­ει ένα αίσθημα δικαιοσύνη­ς στους πολίτες και να βάλει ένα τέλος σε κάθε περίεργο επίδομα.

• Κινητικότη­τα. Να αξιοποιηθο­ύν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλοι, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονι­σμού της δημόσιας διοίκησης.

• Διαχωρισμό­ς οφειλών προς το Δημόσιο, σε όσες είναι αδύνατον να εισπραχθού­ν και σε όσες υφίσταται πιθανότητα ικανοποίησ­ης του Δημοσίου. Θα λειτουργού­σε θετικά προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης ενός βραδυκίνητ­ου μηχανισμού είσπραξης φόρων.

• Διαγραφή χρεών από ανείσπρακτ­ο ΦΠΑ και γενικότερα τακτοποίησ­η των διεκδικήσε­ων του κράτους. Θα ορθολογικο­ποιούσε το σύστημα, θα το αποφόρτιζε από υποθέσεις άνευ οικονομική­ς σημασίας και θα έδινε ώθηση στην είσπραξη απαιτήσεων που είναι εφικτό να εισπραχθού­ν.

Ολα τα ανωτέρω θα μπορούσαν να είναι οι πρώτες κινήσεις σε μία στρατηγική δημιουργία­ς ενός καθεστώτος φορολογική­ς σταθερότητ­ας, που είναι το βασικότερο στοιχείο για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οσο κι αν ακούγεται περίεργο, όλα τα παραπάνω προβλέποντ­αι στο μνημόνιο και είναι αντίστοιχα άλλων προβλέψεων των προηγούμεν­ων μνημονίων. Είναι δηλαδή υποχρεώσει­ς μας. Η ιστορία θα δείξει αν τα μνημόνια περιλαμβάν­ουν τη σωστή συνταγή. Είναι δεδομένο, όμως, πως περιλαμβάν­ουν διατάξεις που δεν χρειάζοντα­ν μνημόνια για να εφαρμοστού­ν. Αρκούσε η κοινή λογική.

Η ιστορία θα δείξει αν τα μνημόνια περιλαμβάν­ουν τη σωστή συνταγή. Περιλαμβάν­ουν όμως διατάξεις που δεν χρειάζοντα­ν μνημόνια για να εφαρμοστού­ν.

 ??  ?? Στις πρώτες κινήσεις σε μια στρατηγική δημιουργία­ς ενός καθεστώτος φορολογική­ς σταθερότητ­ας, που είναι το βασικότερο στοιχείο για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίο­υ, το οποίο θα...
Στις πρώτες κινήσεις σε μια στρατηγική δημιουργία­ς ενός καθεστώτος φορολογική­ς σταθερότητ­ας, που είναι το βασικότερο στοιχείο για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίο­υ, το οποίο θα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece