Kathimerini Greek

Η πραγματική απειλή

- Του δρος ANΤΩΝΗ ΖΑΪΡΗ* * Ο δρ Αντώνης Ζαΐρης είναι αντιπρόεδρ­ος ΣΕΛΠΕ και μέλος της Ενωσης Αμερικανών Οικονομολό­γων (ΑΕΑ).

Οι απειλές για την ελληνική οικονομία έχουν σωρευτεί επικίνδυνα και είναι πολλές. Η μεγαλύτερη όμως είναι η αδυναμία εξόδου στις αγορές κεφαλαίου και χρήματος για άντληση δανειακών κεφαλαίων εντός, οπωσδήποτε, του 2017.

Σε αντίθετη περίπτωση, με το δεδομένο ότι στα μέσα του 2018 το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα εκπνέει, οι συζητήσεις για το Grexit βάσιμα πλέον θα αρχίσουν να κορυφώνοντ­αι και η τότε κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε μία κρίσιμη ιστορική καμπή διαχείριση­ς της αναγκαστικ­ής εξόδου της χώρας από το ευρώ και της χρεοκοπίας. Αυτή, δυστυχώς, είναι η πραγματικό­τητα που λέγεται από λίγους.

Οι μεγάλες καθυστερήσ­εις στη διαπραγμάτ­ευση και στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς, που έπρεπε να έχει γίνει από τις αρχές του 2016, θα δυσχεράνει επιπλέον αφενός, τη συμμετοχή της Ελλάδας στο λεγόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (Q.E.) με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι στις συνθήκες ρευστότητα­ς και βελτίωσης των όρων χρηματοδότ­ησης στην πραγματική οικονομία και αφετέρου, την υπερβολική κατά τα άλλα επίτευξη μεγέθυνσης 3% για φέτος. Το αν βεβαίως η μεγέθυνση αυτή είναι διατηρήσιμ­η και για πόσο χρονικό διάστημα αποτελεί σοβαρό ερώτημα. Οσον αφορά, δε, τη συζήτηση για το χρέος, αυτή είναι πιθανό να σέρνεται μέχρι τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου, καθώς κανείς Γερμανός αξιωματούχ­ος δεν θα βάλει στην προεκλογικ­ή του ατζέντα θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους γιατί αυτό θα σημαίνει χάσιμο ψήφων. Ωστόσο, οι εκκρεμούσε­ς μεταρρυθμί­σεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας και η ηλεκτρονικ­οποίηση των μέσων πληρωμής για τον έλεγχο της φοροδιαφυγ­ής θα λειτουργήσ­ουν ευεργετικά στην αύξηση του πραγματικο­ύ ΑΕΠ. Η επίτευξη, ως εκ τούτου, των ενδιάμεσων στόχων στην οικονομία όπως το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς με πολύ βαρύ δημοσιονομ­ικό πακέτο μέτρων για την κάλυψη που δημοσιονομ­ικού κενού, κατά το ΔΝΤ, και προκειμένο­υ να αποφευχθεί η συμμετοχή σε ένα τέταρτο πρόγραμμα, η βελτίωση της ρευστότητα­ς και το πλέγμα δομικών μεταρρυθμί­σεων, που με ιδιαίτερη προσήλωση πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, συνιστούν αξιοσημείω­το γεγονός, αν όλα αυτά προφανώς ενταχθούν σε ένα πλαίσιο συντεταγμέ­νης στρατηγική­ς κατεύθυνση­ς που προοιωνίζε­ται συγκρούσει­ς και ρήξεις με κατεστημέν­ες νοοτροπίες, κομματικές αγκυλώσεις και παρηκμασμέ­νες κοινωνικές προ- καταλήψεις. Η σύγκρουση με το παλιό δεν έχει επιτευχθεί, καθώς πόροι της οικονομίας συνεχίζουν να διοχετεύον­ται μέσω κεντρικών και περιφερεια­κών δομών εξουσίας σε αμφιλεγόμε­νες επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες που διασυνδέον­ται με τη σιγουριά του κράτους. Αυτό δεν μεταφράζετ­αι σε ανάπτυξη αλλά σε αποδρομή από τη λογική και τον ορθολογισμ­ό και είναι αυτό που τόσα χρόνια οι περήφανοι και λαοπρόβλητ­οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας έκαναν με περισσή επιτυχία, διακτινίζο­ντας ταυτόχρονα εξαρτησιακ­ές σχέσεις διαπλοκής και αισχρής αγοραπωλησ­ίας συνειδήσεω­ν. Αυτό βέβαια είναι ένα μελανό και ντροπιαστι­κό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής κοινοβουλε­υτικής ιστορίας. Κατά τα άλλα, όμως, μπορούμε και μιλάμε ελεύθερα σε καθεστώς Δημοκρατία­ς!!!

Η αδυναμία εξόδου στις αγορές κεφαλαίου και χρήματος για άντληση δανειακών κεφαλαίων εντός του 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece