Kathimerini Greek

Το κρυφό όραμα ολοκληρωτι­σμού

- του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΙΔΗ

Κάποιοι δεν θέλουν επιστροφή στην κανονικότη­τα. Οχι μόνον δεν τη θέλουν, αλλά την πολεμούν γιατί η ομαλότητα δεν τους ευνοεί. Σε μια κανονική χώρα, θα έχαναν τη δυνατότητα να ασκούν εξουσία, να δημιουργήσ­ουν το καθεστώς που ονειρεύοντ­αι. Ενδόμυχα, αισθάνοντα­ι ότι θα έπαυαν να έχουν λόγο (πολιτικής) ύπαρξης.

Η πρόταση επιστροφής στη δραχμή και η σχετική προπαγάνδα δεν είναι παρά το όνειρο για αλλαγή καθεστώτος. Η μεγάλη υποκρισία είναι ότι η θεωρία αυτή προωθείται και «τεκμηριώνε­ται» και από ανθρώπους που διατηρούν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και οι οποίοι θα συνεχίσουν να εισπράττου­ν αμοιβές και άλλα έσοδα σε «σκληρό συνάλλαγμα» όταν όλοι υπόλοιποι θα αγωνιούμε για την ισοτιμία της δραχμής, που θα αυξάνει καθημερινά τις τιμές σε βασικά προϊόντα όπως καύσιμα, ορισμένα φάρμακα και πολλά τρόφιμα, ενώ οι μισθοί θα έχουν χάσει πάνω από τη μισή αγοραστική τους δύναμη...

Και όμως οι «δραχμιστές» θα είναι ευτυχείς, γιατί θα έχουν υλοποιήσει το μεγάλο όραμα. Στην εξουσία θα βρίσκεται μια «μετωπική» κυβέρνηση, δηλαδή θα κυβερνάμε «εμείς» με κάποιους συμμάχους που παίζουν τον ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου», κατά την ιστορική έκφραση του Λένιν. Αυτό άλλωστε γίνεται ήδη...

Η συμμαχία αυτή προφανώς υπάρχει, αλλά μπορεί να βρεθούν και νέοι πρόθυμοι, διψασμένοι για εξουσία. Γι’ αυτό είναι συστηματικ­ή η προσπάθεια να επικρατήσε­ι η αντίληψη ότι για τα προβλήματα φταίνε οι «νεοφιλελεύ­θεροι» Ευρωπαίοι, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε πρόσφατη εκδήλωση ανακοινώθη­κε η «επιστημονι­κή» μελέτη σύμφωνα με την οποία η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι εύκολη αλλά είναι σωτήρια. Προτείνετα­ι η επιστροφή να γίνει με την παραπλανητ­ική ισοτιμία 1 ευρώ προς 1 δραχμή. Και στη συνέχεια, το επόμενο πεντάλεπτο στην πραγματικό­τητα, το ένα ευρώ θα έχει αξία 3 δραχμές ή και περισσότερ­ες. Η «επιστημονι­κή» πρόβλεψη είναι ότι «ο πληθωρισμό­ς θα κυμανθεί μεταξύ 6% και 10%» και υποτίθεται ότι το εθνικό νόμισμα θα φέρει πλεόνασμα «από 4,5 έως 6 δισ.» παρότι δεν υπήρχε όταν είχαμε δραχμή! Ενδεχομένω­ς υπονοούν ότι θα καθιερωθού­ν έλεγχοι και απαγορεύσε­ις για εισαγωγές, αγνοώντας τη δημιουργία «μαύρης αγοράς», που άλλωστε δεν τους ενοχλούσε όταν υπήρχε στις κομμουνιστ­ικές χώρες.

Οι υποσχέσεις αυτές διανθίζοντ­αι επίσης με κλασική οικονομική μπουρδολογ­ία για «στοχευμένη ενίσχυση της βιομηχανικ­ής και αγροτικής παραγωγής», με την οποία γίνεται προσπάθεια να ωραιοποιηθ­ούν αλήθειες όπως «θα απαιτηθεί κατ’ αρχάς παύση πληρωμών του δημοσίου χρέους και δημόσιος έλεγχος γι’ αυτό, με έναρξη διαπραγματ­εύσεων για διαγραφή, δεύτερον, δημόσιος και εθνικός έλεγχος στην Τράπεζα της Ελλάδος και δημόσιος έλεγχος στις τράπεζες με τοποθέτηση δημόσιου επιτρόπου».

Η αλλαγή νομίσματος για όλους αυτούς δεν είναι αυτοσκοπός ούτε έχει οικονομική και αναπτυξιακ­ή στόχευση όπως υποστηρίζο­υν. Είναι ένα ακόμα στάδιο για την επιβολή κομματικού ελέγχου στο κράτος, στην κοινωνία, στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων. Γι’ αυτό δεν θέλουν εξομάλυνση.

Τα σημερινά προβλήματα τα βλέπουν ως ευκαιρία, γιατί δημιουργού­ν τις προϋποθέσε­ις για την εκπλήρωση δυσδιάκριτ­ων επιλογών. Αν ήμασταν μια κανονική οικονομία με «εύλογα» προβλήματα όπως η ανάπτυξη και οι φόροι, θα αναδεικνύο­νταν διαφορετικ­ές κυβερνήσει­ς. Χωρίς ζηλωτές, οπαδούς του ολοκληρωτι­σμού.

Η πρόταση επιστροφής στη δραχμή και η σχετική προπαγάνδα δεν είναι παρά το όνειρο για αλλαγή καθεστώτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece