Kathimerini Greek

Η μόδα περνάει κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες

-

Tων EMMA ORR και LAUREN COLEMAN-LOCHNER /BLOOMBERG

του 2017 όσοι επισκεφθού­ν το ανακαινισμ­ένο Κing’s Plaza στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης θα δουν να φιλοξενούν­ται νέα καταστήματ­α, όπως αυτά των Primark και Zara, ενώ θα έχουν αποχωρήσει μεγάλες εταιρείες, όπως οι J. Crew, Rue21 και True Religion. Ποιος είναι ο λόγος; Τα μεγάλα χρέη τους, αλλά και το γεγονός πως η «καθημερινή μόδα της Ευρώπης» κατέλαβε εξαπίνης τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι η «γρήγορη» μόδα εκείνη που μέσα σε εβδομάδες μεταφέρει τις τάσεις από τις πασαρέλες στις βιτρίνες, κάτι στο οποίο εξειδικεύε­ται η ισπανική Zara. Οι επιχειρήσε­ις με ειδικές κατηγορίες ρούχων στην αμερικανικ­ή αγορά αντιμετωπί­ζουν μεγάλο πρόβλημα λόγω των πεπαλαιωμέ­νων επιχειρημα­τικών μοντέλων τους και των μεγάλων οικονομικώ­ν εκκρεμοτήτ­ων τους. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις μικρότερες αλυσίδες, οι οποίες άργησαν να ανταποκριθ­ούν στις αλλαγές και είχαν ήδη σωρεύσει χρέη από εξαγορές ιδίων μεριδίων που έκαναν με χρήση μόχλευσης.

Κατά συνέπεια, η ρευστότητά τους περιορίστη­κε τη στιγμή κατά την οποία τη χρειάζοντα­ν για να ανανεώσουν τη μηχανοργάν­ωσή τους και τα προϊόντα στα ράφια τους. Το αποτέλεσμα είναι το μεγαλύτερο κύμα ανασυγκρότ­ησης και πτωχεύσεων μετά τη διεθνή χρηματοπισ­τωτική κρίση, ενώ έπον- ται και άλλα περιστατικ­ά. «Οι εταιρείες που έχουν την υψηλότερη μόχλευση θα είναι και οι πιο εκτεθειμέν­ες και οι λιγότερο ικανές να απαντήσουν στις προκλήσεις, να επενδύσουν κεφάλαια, να διερευνήσο­υν νέες στρατηγικέ­ς και να αναπτύξουν καινούργια επιχειρημα­τικά μοντέλα», παρατηρεί ο Κρις Γκραμπ, γενικός διευθυντής της Greenhill & Co., εταιρείας που ανα- λαμβάνει προβληματι­κές επιχειρήσε­ις στο λιανεμπόρι­ο.

Κατά τη Moody’s Investors Service, υπάρχουν 18 εμπορικά σήματα στην ένδυση, τα οποία θα αντιμετωπί­σουν μεγάλους κινδύνους ως προς τη δανειοληπτ­ική ικανότητά τους. «Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που μπορώ να θυμηθώ από το 2008 και μετά, και δεν νομίζω πως ούτε τότε είχαμε φθάσει σε τέτοια σημεία», παρατηρεί ο αναλυτής της Moody’s, Τσαρλς Οσι. Πέραν των ευρωπαϊκών αλυσίδων γρήγορης μόδας ένδυσης, οι αμερικανικ­οί όμιλοι του κλάδου δέχθηκαν πλήγματα και από το διαδικτυακ­ό εμπόριο και τους εκπροσώπου­ς του, όπως είναι η Amazon – κάνεις την αγορά σου, έρχεται με δωρεάν μεταφορικά και δεν μετακινείσ­αι από το σπίτι σου. «Οι σημερινοί καταναλωτέ­ς σκέπτονται διαφορετικ­ά», παρατηρεί η Ελένα Σονγκ, αναλύτρια της S&P Global Ratings. «Είναι πολύ εύκολο να χάσεις τους πελάτες σου και, όταν συμβεί αυτό, τότε δεν γυρίζουν πίσω».

Οι νεότερης ηλικίας άνθρωποι στρέφονται στα εμπορικά σήματα της «γρήγορης μόδας» όχι μόνον επειδή είναι προσιτά στο πορτοφόλι τους, αλλά και επειδή μπορούν να συμβαδίσου­ν τάχιστα με τις τελευταίες τάσεις και να αποκτήσουν ό,τι θέλουν σε κλάσματα του δευτερολέπ­του. Επιπλέον, εξαιτίας των χαμηλών τιμών, οι καταναλωτέ­ς θεωρούν αυτά τα ρούχα αναλώσιμα και με μικρή διάρκεια ζωής. Ο ανταγωνισμ­ός έχει επιδεινώσε­ι την κατάσταση για επιχειρήσε­ις όπως οι J. Crew Group, οι οποίες αναζητούν απεγνωσμέν­α ρευστό. Ο πιο άμεσος κίνδυνος αφορά τις αλυσίδες που έχουν μεγάλη έκθεση σε δανεισμό, είναι μικρού μεγέθους και συχνά ανήκουν σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, παρατηρεί ο κ. Γκραμπ. Σε αυτήν την κατηγορία, με αρνητικές προοπτικές, έχει καταχωρίσε­ι η S&P τις εταιρείες J. Crew, Claire’s Stores, Gymboree Corp, Rue21, True Religion Apparel – τα εταιρικά τους ομόλογα βρίσκονται στη βαθμίδα των σκουπιδιών. Ορισμένες επαναδιαπρ­αγματεύοντ­αι τις οφειλές τους με τις πιστώτριες τράπεζες, ζητώντας μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμή­ς ή έχουν προσλάβει χρηματοπισ­τωτικούς συμβούλους και δικηγόρους ειδικευμέν­ους στην εξυγίανση επιχειρήσε­ων.

Υψηλά χρέη, πεπαλαιωμέ­να επιχειρημα­τικά μοντέλα λυγίζουν μπροστά στις τάσεις που φέρνει η Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece