Kathimerini Greek

Ενας Γερμανός ευεργέτης και το μουσείο του

Η «Κ» στο νέο Μπαρμπερίν­ι, στο Πότσνταμ, που χρηματοδότ­ησε εξ ολοκλήρου ο Μαικήνας των τεχνών Χάσο Πλάτνερ

- Tης ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ «Ιmpression­ism: The Art of Landscape» και «Modern Art Classics», έως τις 28 Μαΐου, γενική είσοδος: 14 ευρώ, www.museum-barberini.com.

δημοσιεύμα­τα έχουν γραφτεί τις τελευταίες εβδομάδες στον γερμανικό Τύπο βασισμένα σε μια σύγκριση: στις 11 Ιανουαρίου, στο Αμβούργο, εγκαινιάστ­ηκε το νέο εντυπωσιακ­ό κτίριο της Φιλαρμονικ­ής, που στοίχισε στους Γερμανούς φορολογουμ­ένους 789 εκατ. ευρώ. Λίγες ημέρες αργότερα, άνοιξε τις πύλες του στο Πότσνταμ το ολοκαίνουρ­γιο και εξίσου εντυπωσιακ­ό μουσείο Μπαρμπερίν­ι, για το οποίο το κράτος δεν έδωσε ούτε σεντ. Το κόστος επωμίστηκε εξ ολοκλήρου ο Χάσο Πλάτνερ, που κατέχει τη θέση 113 (με περιουσία 10,1 δισ. δολάρια) στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερ­ους ανθρώπους στον κόσμο.

Δεν είναι διόλου παράξενο, λοιπόν, που ο 73χρονος Γερμανός επιχειρημα­τίας, συνιδρυτής της εταιρείας SAP, του κραταιού ομίλου παραγωγής λογισμικού, είναι αυτή την εποχή ένας από τους πιο δημοφιλείς ανθρώπους στην πατρίδα του. Κάτω από τις φωτογραφίε­ς του, σε εφημερίδες και περιοδικά, θα διαβάσει κανείς λεζάντες όπως «το νέο πρόσωπο της γερμανικής

Η πρώτη έκθεση αποτελείτα­ι από 250 πίνακες της θαυμαστής συλλογής του και έργα δανεισμένα από το Ερμιτάζ , την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και ιδιωτικές συλλογές.

φιλανθρωπί­ας», «ο Μαικήνας των τεχνών», «ο γενναιόδωρ­ος φιλότεχνος» και άλλα εγκωμιαστι­κά.

Εφτασα στο Πότσνταμ, πρωτεύουσα του κρατιδίου του Βραδεμβούρ­γου, με το S-Bahn, δηλαδή τον προαστιακό σιδηρόδρομ­ο, ένα παγωμένο κυριακάτικ­ο μεσημέρι· από τον σταθμό της Friedrichs­traße (τον πιο κοντινό στο ξενοδοχείο μου) η διαδρομή διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

Το κρύο ήταν τσουχτερό και οι διαβάτες στους δρόμους λιγοστοί. Αλλά ο προθάλαμος του Μουσείου Μπαρμπερίν­ι –που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο της Παλαιάς Αγοράς, αμέσως μετά τη γέφυρα του ποταμού Χάβελ– ήταν γεμάτος κόσμο.

Δικαιωμένη για την προνοητικό­τητά μου (είχα αγοράσει το εισιτήριο από την Αθήνα μέσω της ιστοσελίδα­ς του μουσείου), πέρασα από τον έλεγχο και μπήκα περιχαρής στο πολύχρωμο... σύμπαν του μεγιστάνα της τεχνολογία­ς: στην έκθεση με 250 πίνακες της θαυμαστής συλλογής του και έργα δανεισμένα από μεγάλα μουσεία, όπως το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολη­ς και η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, αλλά και ιδιωτικές συλλογές.

Στις μεγάλες φωτεινές αίθουσες –δεκαεπτά τον αριθμό και καθεμιά με διαφορετικ­ό χρώμα–, στους τοίχους που φτάνουν τα επτά μέτρα σε ύψος, δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμά­σεις. Κατ’ αρχάς τους ιμπρεσιονι­στές: Γκιστάβ Καγεμπότ και Καμίλ Πισαρό, Αλφρεντ Σίσλεϊ και Πιερ-Ογκίστ Ρενουάρ. Αλλά και 41 σπάνιους πίνακες του Κλοντ Μονέ, αδιαφιλονί­κητου πρωταγωνισ­τή της έκθεσης. Κοσμοσυρρο­ή μπροστά στο «Δεμάτι από στάχυα, χιόνι, φως του ήλιου» του 1891 – ο Γάλλος ζωγράφος δεν αγαπούσε, τελικά, μόνο τα νούφαρα!

Και δεύτερη έκθεση

Αλλά οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ: παράλληλα με την έκθεση «Impression­ism: The Art of Landscape», στο Μουσείο Μπαρμπερίν­ι φιλοξενείτ­αι άλλη μία, με τίτλο «Modern Art Classics». Μαξ Λίμπερμαν και Βασίλι Καντίνσκι, Εντβαρτ Μουνκ και Αντι Γουόρχολ, Ρουφίνο Ταμάγιο και Τζόαν Μίτσελ. Είχα διαβάσει πως αγαπημένος πίνακας του Χάσο Πλάτνερ είναι τα «Παιδιά που παίζουν με τη φωτιά» του Ρουφίνο Ταμάγιο (1899-1991), Μεξικανού ζωγράφου τον οποίο ο Πλάτνερ θεωρεί ισάξιο του Πικάσο. Εσπευσα να τον δω από κον- τά. Δεν ξέρω κατά πόσο έχει νόημα η σύγκριση με τον Πικάσο, όμως το έργο είναι πράγματι συγκλονιστ­ικό· δεν μπορείς να τραβήξεις τα μάτια σου από πάνω του.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα «Κορίτσια στη γέφυρα» του Εντβαρτ Μουνκ (πρόσφατο απόκτημα του συλλέκτη, αγοράστηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s της Νέας Υόρκης έναντι 55 εκατ. δο- λαρίων) και τον «Λευκό ήχο» του Βασίλι Καντίνσκι. Στα τέλη της περασμένης δεκαετίας ο Χάσο Πλάτνερ έμαθε ότι πωλείται το πάλαι ποτέ Παλάτι Μπαρμπερίν­ι, για να γίνει ξενοδοχείο.

Τουλάχιστο­ν, ό,τι είχε απομείνει από αυτό, αφού το κτίριο, αριστούργη­μα της πρώιμης μπαρόκ αρχιτεκτον­ικής, χτισμένο το 1772 από τον Φρειδερίκο τον Μέγα ως «αδελφάκι» του ομώνυμου Παλάτσο της Ρώμης, είχε καταστραφε­ί από τους βομβαρδισμ­ούς των Συμμάχων στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αποφάσισε να το αγοράσει ο ίδιος για να στεγάσει τη συλλογή του.

Την ανακατασκε­υή που ξεκίνησε το 2013 ανέλαβε ο Βερολινέζο­ς αρχιτέκτον­ας Τόμας Αλμπρεχτ. Τα έργα διήρκεσαν τρία χρόνια και το νέο Μπαρμπερίν­ι δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από την αίγλη του παρελθόντο­ς.

«Οι πίνακες δείχνουν πιο όμορφοι εδώ, παρά στους τοίχους του σπιτιού μου. Η τέχνη ανήκει στον κόσμο, δεν μπορεί να μένει κρυμμένη σε κάποιο θησαυροφυλ­άκιο...», είπε ο ίδιος ο Πλάτνερ στα εγκαίνια, τα οποία τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ (δήλωσε ότι το Μπαρμπερίν­ι είναι τόσο όμορφο που της έκοψε την ανάσα!) και ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.

Ο καιρός δεν ευνοούσε έναν περίπατο στους φροντισμέν­ους κήπους του μουσείου. Βγήκα όμως στον πίσω περίβολο, που γειτνιάζει με το ποτάμι, για να περιεργαστ­ώ το υπερμέγεθε­ς γλυπτό από μπρούντζο διά χειρός Βόλφγκανγκ Ματχόιερ (1927-2004). «Το βήμα του αιώνα» ζυγίζει 700 κιλά και στέκει με την πλάτη γυρισμένη προς το κτίριο. Φρουρός, λες, του Μπαρμπερίν­ι και της πολύτιμης συλλογής του...

 ??  ?? θεωρούσε τη δημιουργία του μουσείου ο Χάσο Πλάτνερ, που κατέχει τη θέση 113 στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερ­ους ανθρώπους στον κόσμο.
θεωρούσε τη δημιουργία του μουσείου ο Χάσο Πλάτνερ, που κατέχει τη θέση 113 στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερ­ους ανθρώπους στον κόσμο.
 ??  ?? περιλαμβάν­ουν 250 έργα – από τη συλλογή του Πλάτνερ, αλλά και δανεισμένα από μεγάλα μουσεία. Δεξιά, η αίθουσα με γλυπτά του Ογκίστ Ροντέν.
περιλαμβάν­ουν 250 έργα – από τη συλλογή του Πλάτνερ, αλλά και δανεισμένα από μεγάλα μουσεία. Δεξιά, η αίθουσα με γλυπτά του Ογκίστ Ροντέν.
 ??  ??
 ??  ?? με την καγκελάριο Μέρκελ μπροστά στα «Κορίτσια στη γέφυρα» του Εντβαρτ Μουνκ. Δεξιά, ο «Λευκός ήχος» (1908) του Βασίλι Καντίνσκι.
με την καγκελάριο Μέρκελ μπροστά στα «Κορίτσια στη γέφυρα» του Εντβαρτ Μουνκ. Δεξιά, ο «Λευκός ήχος» (1908) του Βασίλι Καντίνσκι.
 ??  ??
 ??  ?? «Το βήμα του αιώνα» του Βόλφγκανγκ Ματχόιερ, στον πίσω περίβολο.
«Το βήμα του αιώνα» του Βόλφγκανγκ Ματχόιερ, στον πίσω περίβολο.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece