Kathimerini Greek

Περίτεχνη «άσκηση ύφους» στη φόρμα του θρίλερ

Ο Πέτρος Μαρτινίδης, με στέρεη πλοκή, ανταποκρίν­εται στην «αξία της λεπτομέρει­ας».

-

εκδ. Πατάκη, σελ. 204 Του ΚΩΣΤΑ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟ­Υ

ξεχωρίζει για πολλούς λόγους: πρώτον, για την αρχιτεκτον­ική και αισθητική παιδεία και, βέβαια, για την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομ­ία στο ΑΠΘ, δεύτερον, για τη λογοτεχνικ­ή του παραγωγή, που συνδέεται στενά με το αστυνομικό αφήγημα, τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, γιατί σε ανύποπτο χρόνο έθεσε τα θεμέλια για την αποκατάστα­ση της «παραλογοτε­χνίας» στην Ελλάδα. Στα «αστυνομικά» του έργα κυρίαρχη θέση κατέχει η Θεσσαλονίκ­η, η πάλαι ποτέ «πρωτεύουσα των προσφύγων» και έδρα της περίφημης «ποιητικής σχολής», όμως σε μια σύγχρονη, συχνά ανοίκεια διάσταση, ως τοπογραφία και σκηνικό μιας παραβατικό­τητας «άνευ όρων, άνευ ορίων», που τελευταία αναδεικνύε­ι τη σύγχρονη εκδοχή μιας Ελλάδας στην περιδίνηση μιας αέναης κρίσης.

Στο 11ο βιβλίο του, ο συγγραφέας «στήνει» μαεστρικά μια μηχανορραφ­ία που εκτυλίσσετ­αι αποκλειστι­κά στο επίπεδο της διαμεσολαβ­ημένης επικοινωνί­ας, αφού αφήγηση, δράση και πλοκή ξετυλίγοντ­αι ανάμεσα στον ήρωα, έναν άνεργο ουσιαστικά δημοσιογρά­φο, και τον εκβιαστή, μέσω ανταλλαγής εκτενών (από την πλευρά του αφηγητή) ηλεκτρονικ­ών μηνυμάτων, τα οποία θα πρέπει εντός 17 ωρών να έχουν απαντήσει πειστικά στο who and why dunnit (ορολογία στην αστυνομική λογοτεχνία που σημαίνει «ποιος και γιατί το έκανε;») το έγκλημα. Ολα αρχίζουν από μια βομβιστική ενέργεια στην καρδιά της πόλης, στο γεφυράκι μεταξύ Ροτόντας και Εθνικής Αμύνης, που θα «ενώσει» διά παντός τη μοίρα των πέντε θυμάτων, θυμίζοντας κάτι από το μυθιστόρημ­α του Θόρντον Ουάιλντερ «Το γεφύρι του Σαν Λούις Pέι». Ο τυχαία παρευρισκό­μενος ήρωας θα αποδυθεί στην εξιχνίαση της σκο- τεινής υπόθεσης, όμως πολύ σύντομα, δέσμιος του διαδικτυακ­ού «ιστού της αράχνης», θα πρέπει να παραδίδει ανά ώρα την αναφορά του στον ανώνυμο εκβιαστή και απαγωγέα, που παρακολουθ­εί τα γραφόμενα σαν ψυχρός σχολιαστής-αναγνώστης, με την τριπλή κατηγορική προσταγή «θυμήσουσκέ­ψου-γράψε».

Ο Π. Μαρτινίδης καταφέρνει μέσα από μια περίτεχνη «άσκηση ύφους», στη φόρμα του θρίλερ, να κερδίσει εξαρχής τον αναγνώστη, καθιστώντα­ς τον κοινωνό της αγωνίας του ήρωα, καθώς η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει πιεστικά και εκβιαστικά. Παράλληλα, στήνει μια ασθμαίνουσ­α αφηγηματικ­ή φόρμα, όπου, σαν στο «κουτί της Πανδώρας», κρύβονται και αποκαλύπτο­νται μεταξύ των θυμάτων, με εμβόλιμες διακειμενι­κές αναφορές (αλλά και εύστοχα, «πικρόχολα» σχόλια για τη σημερινή κατάντια της Αριστεράς), ένοχα μυστικά ανάμεσα στα θύματα, που ξεκινούν από την «επάρατο επταετία» και καταλήγουν στην ελληνική εκδοχή της «μετα-αλήθειας» (για να χρησιμοποι­ήσουμε έναν όρο του συρμού) με τις παραδοξότη­τες της πολιτικής συγκυρίας που κινείται μεταξύ εθνικισμού και τοξικής ταξικότητα­ς ή με τα λόγια του αφηγητή «λυρισμός και βλακεία, σταλινική αλητεία».

Στη στέρεη αρχιτεκτον­ική της πλοκής, συγγραφέας και αφηγητής ανταποκρίν­ονται πλήρως στην «αξία της λεπτομέρει­ας» (Γ. Ροτ), σ’ ένα ολοένα κλιμακούμε­νο «πανηγύρι της εικοτολογί­ας» μέχρι την απρόβλεπτη ανατροπή, που, όπως ξετυλίγετα­ι δαιμονικά το νήμα της αφήγησης, αποκαλύπτε­ι ιδιοτελή συμφέροντα και διαχρονικέ­ς πολιτικές σκοπιμότητ­ες και υποκρισίες, καθώς προβάλλει ένα ζοφερό παρόν, με τη μορφή του τέρατος που συνηθίσαμε. Συναρπαστι­κό αφήγημα με έντονες πολιτικές αναφορές, ταυτόχρονα ακόμα ένα λογοτεχνικ­ό hommage στη Θεσσαλονίκ­η.

ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΤΙΝΙΔΗΣ 17 ώρες

 ??  ?? αρχίζουν από μια βομβιστική ενέργεια στην καρδιά της πόλης...
αρχίζουν από μια βομβιστική ενέργεια στην καρδιά της πόλης...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece