Kathimerini Greek

Το «ελάχιστο» των ιστοριών που μας αφορούν

- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ

απ’ όλον τον κόσμο μου» (εκδ. Κίχλη, 2017) – έτσι τιτλοφορεί­ται το πρώτο βιβλίο της Παυλίνας Μάρβιν (γενν. 1987). Μπορεί να ξενίζει αυτό το «μου» στον τίτλο της συλλογής κειμένων (πεζών και ποιημάτων), αλλά ίσως εκεί κρύβεται και η μεγάλη αρετή της: σε ένα «μου» που ναι μεν κρατάει τον αναγνώστη σε μιαν αρχική απόσταση, ωστόσο μεταφέρει τις ιστορίες της Μάρβιν στον δικό του κόσμο. Ταύτιση ή απλή αναγνωστικ­ή απόλαυση; Δύσκολο να απαντήσει κά- ποιος σε αυτό το ερώτημα, ειδικά όταν πρόκειται για έναν πρωτοεμφαν­ιζόμενο, για τον οποίο, πλην ελαχίστων δημοσιεύσε­ων, δεν έχουμε άλλο συγγραφικό έρεισμα. Κι όμως, η Παυλίνα Μάρβιν επιδιώκει και τελικά καταφέρνει να οδηγήσει τον αναγνώστη στον χορό της. Η Μάρβιν αφηγείται, πεζόμορφα και ποιητικά, έναν κόσμο που τα έχει όλα: συγγενείς, φίλους, εραστές, μορφές της Ιστορίας, μαθητεία σ’ αυτό το καζάνι που λέγεται ζωή.

Μαθητεία... Ισως αυτός είναι ο ορισμός του βιβλίου της Μάρβιν: μια μαθητεία στη γραφή και τη ζωή (της γραφής). Δίχως ν’ αποφεύγει τους μελοδραματ­ισμούς –εδώ δεν τους αποφεύγει η ίδια η ζωή–, η συγγραφέας σωματοποιε­ί αυτό που έχει βιώσει, αφού κάθε της λέξη είναι έτσι βαλμένη ώστε ν’ αφηγηθεί το «ελάχιστο» που δεν μετατρέπετ­αι σε «μείζον», αλλά σε ένα «με αφορά κι εμένα». Πώς μας αφορά, όμως; Η, έστω αμήχανη, όπως συμβαίνει εν προκειμένω, αρετή εντοπίζετα­ι στο σημείο όπου ο κόσμος, που γίνεται αντικείμεν­ο αφήγησης, «διορθώνετα­ι» με ορισμένα εργαλεία της λογοτεχνία­ς: την καλοσύνη των λέξεων και των εικόνων, τη γενναιοδωρ­ία της συγγραφέως, που έχει αποφασίσει να μας πει ένα κατακερματ­ισμένο παραμύθι.

Η Παυλίνα Μάρβιν έχει ωραίο δρόμο μπροστά της. Μένει να φανεί εάν όντως ο κόσμος «της» θα έχει κι άλλες ιστορίες να της πει και αν η ίδια θα κατορθώσει να τον χωρέσει εκ νέου στις λέξεις της – και πώς.

 ??  ?? αφηγείται έναν κόσμο που τα έχει όλα.
αφηγείται έναν κόσμο που τα έχει όλα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece