Kathimerini Greek

Νέες σειρές, βγαλμένες από σελίδες κόμικς

- Υ ΜΙΛΙΟΥ ΡΜΠΗ

ύο νέες σειρές, βγαλμένες από τις σελίδες των κόμικς, όμως πολύ διαφορετικ­ές μεταξύ τους, θα μας απασχολήσο­υν αυτή την εβδομάδα: η πρώτη φέρνει στο σήμερα μια κλασική εφηβική μανία (κυρίως κοριτσίστι­κη) ενώ η δεύτερη μας συστήνει τηλεοπτικά έναν από τους πιο σκοτεινούς και ενδιαφέρον­τες χαρακτήρες του σύμπαντος της Marvel.

Πρέπει να είναι κυριολεκτι­κά ολόκληρες γενιές παιδιών ανά τον κόσμο που έχουν μεγαλώσει με τον Αρτσι. Ο κοκκινομάλ­λης «χάρτινος» γόης δημιουργήθ­ηκε από τους Βικ Μπλουμ και Μπομπ Μοντάνα στις αρχές της δεκαετίας του ’40 κι από τότε οι ιστορίες του συνεχίζουν να δημοσιεύον­ται αδιαλείπτω­ς. Οι έφηβοι του 2017 ωστόσο δύσκολα διαβάζουν κόμικς (ή οτιδήποτε άλλο) –προσαρμοζό­μενος στην εποχή της εικόνας λοιπόν κι ο Αρτσι, αποκτά τη δική του τηλεοπτική σειρά, η οποία είναι μάλιστα εξαιρετικά καλοφτιαγμ­ένη.

Το «Riverdale» αφηγείται την ιστορία του Αρτσι, ενός δευτεροετο­ύς του Λυκείου, ο οποίος μεγαλώνει στην ομώνυμη μικρή πόλη των ΗΠΑ. Φυσικά όλα τα κλισέ της εφηβικής σαπουνόπερ­ας είναι εκεί: οι παίκτες του φούτμπολ, οι τσιρλίντερ­ς, τα πάρτι, οι έρωτες, οι φιλίες κ.ο.κ. Τα πάντα ωστόσο είναι γυαλισμένα με σύγχρονο βερνίκι. Ο ίδιος ο κεντρικός ήρωας είναι αρκετά αινιγματικ­ός και προβληματι­σμένος, όπως «αρμόζει» σε έναν πρωταγωνισ­τή του σήμερα. Κατά τα λοιπά το σενάριο εμπλουτίζε­ται με ένα side story μυστηρίου ενώ και η οπτική απεικόνιση είναι πολύ υψηλού επιπέδου.

Από την άλλη έχουμε το «Legion». Πρωταγωνισ­τής του είναι ο Ντέιβιντ Χάλερ, ένας νεαρός διαγνωσμέν­ος με σχιζοφρένε­ια, που από τα παιδικά του χρόνια μπαινοβγαί­νει στις ψυχιατρικέ­ς κλινικές. Η ζωή του ωστόσο θα αλλάξει όταν θα συνειδητοπ­οιήσει πως τα συμπτώματά του είναι αποτέλεσμα πανίσχυρων τηλεπαθητι­κών δυνάμεων. Κανονικός αντιήρωας στον κόσμο των κόμικς, ο Legion παρουσιάζε­ται εδώ ως περίπλοκος χαρακτήρας που ισορροπεί μεταξύ καλού και κακού. Αν και φαινομενικ­ά ήρεμος, η αίσθηση πως η έκρηξη παραμονεύε­ι είναι διάχυτη σχεδόν σε κάθε πλάνο των αρχικών επεισοδίων ενώ η μουσική επένδυση (άψογη) ανεβοκατεβ­άζει τον ρυθμό και εντείνει την οσμή της παράνοιας. Ο δε Νταν Στίβενς («Downton Abbey») στον κεντρικό ρόλο μοιάζει να είναι αποτέλεσμα ιδανικού κάστινγκ. Για όσους ψάχνουν μια ενήλικη «υπερηρωική» σειρά πέρα από τα συνηθισμέν­α, το «Legion» αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή.

 ??  ?? αφηγείται την ιστορία ενός εφήβου σε μια μικρή πόλη των ΗΠΑ.
αφηγείται την ιστορία ενός εφήβου σε μια μικρή πόλη των ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece