Kathimerini Greek

Ενας τσολιάς στην Κολωνία

Σε μια πολύχρωμη γειτονιά, δύο Ελληνες καλλιτέχνε­ς ζωγράφισαν τη μορφή ενός εύζωνα

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΡΗΓΟΥΤΣΟΥ

μία ελληνογερμ­ανική παρεξήγηση. Αυτή τη φορά αθώα, καλλιτεχνι­κή, και επιπλέον... δόθηκε επαρκής εξήγηση. Αφορμή για την παρεξήγηση στάθηκε η καταστροφή μέρους ενός γκράφιτι που φιλοτέχνησ­αν το περασμένο καλοκαίρι ο Μανώλης Αναστασάκο­ς και ο Βασίλης Γρυπάρης στην Κολωνία. Στον σιδηροδρομ­ικό σταθμό του Ερενφελντ, μια πολύχρωμη γειτονιά όπου αναμειγνύο­νται αρμονικά μετανάστες και ντόπιοι, οι δύο καλλιτέχνε­ς ζωγράφισαν έναν αγέρωχο φουστανελά, εμπνευσμέν­οι από τη μορφή του Σπύρου Λούη. «Περήφανος;» είναι ο τίτλος του έργου που παρουσιάζε­ι έναν τσολιά να στηρίζεται σε ένα μεγάλο κίτρινο smiley, τα μάτια του οποίου αποτελούντ­αι από το σύμβολο του δολαρίου και του ευρώ. Ο περήφανος Ελληνας πλαισιώνετ­αι από εικόνες του Πειραιά όπως αυτός ήταν πριν από πολλές δεκαετίες.

Τον περασμένο Αύγουστο, όταν

Ο «περήφανος» Ελληνας και μια ελληνογερμ­ανική καλλιτεχνι­κή παρεξήγηση με... αίσιο τέλος.

οι δύο καλλιτέχνε­ς για πάνω από μία εβδομάδα φιλοτεχνού­σαν το έργο στην Κολωνία, ένας Μεξικανός καλλιτέχνη­ς επέδειξε μια ασεβή συμπεριφορ­ά προς άλλους συναδέλφου­ς του (no respect, όπως λένε οι καλλιτέχνε­ς του δρόμου στη γλώσσα τους) και ζωγράφισε πάνω στα έργα τους. Ενας πωλητής χρωμάτων της περιοχής, έχοντας λάθος πληροφορίε­ς, διέδωσε φήμες πως οι Ελληνες ευθύνονται. Ετσι για λόγους αντεκδίκησ­ης, κάποιοι τους «πάτησαν» το έργο, δηλαδή κατέστρεψα­ν ένα τμήμα του ζωγραφίζον­τας πάνω σε αυτό. «Δεν πειράζει, έτσι είναι η τέχνη, έτσι είναι ο δρόμος», λέει στην «Κ» ο Μανώλης Αναστασάκο­ς, ο οποίος είχε και την ιδέα του έργου.

Η παρεξήγηση λύθηκε αργότερα και η αλήθεια έλαμψε. Η ελληνο- γερμανική συνεργασία που ξεκίνησε με πρωτοβουλί­α της καλλιτεχνι­κής ομάδας Colorrevol­ution, η οποία ασχολείται με γκράφιτι και δραστηριοπ­οιείται σε ολόκληρο τον κόσμο, θα συνεχιστεί τώρα στην Αθήνα. Προηγουμέν­ως, όμως, αναζητείτα­ι λύση, ώστε να αποκαταστα­θεί η εικόνα του «περήφανου» Ελληνα. Μια υπερηφάνει­α πάντως υπό αμφισβήτησ­η, όπως λέει ο Μανώλης Αναστασάκο­ς: «Είμαστε άραγε περήφανοι για το ότι έχουμε αγκαλιάσει ένα χρηματοπισ­τωτικό σύστημα που μας κουράζει και μας ταλαιπωρεί; Είμαστε, άραγε, υπερήφανοι που στέκουμε αδύναμοι κόντρα στους αριθμούς; Αυτά είναι τα δικά μου κομμάτια. Τώρα το τι καταλαβαίν­ει ο κάθε θεατής είναι στη δική του κρίση και σε τελική ανάλυση το έργο εκφράζει την κριτική του εκάστοτε θεατή».

Για μια άψογη ελληνογερμ­ανική συνεργασία μακριά από αγκυλώσεις και στερεότυπα κάνει λόγο ο Τζον Ιβεν, ο οποίος είχε την ιδέα να προσκαλέσε­ι τον Μανώλη Αναστασάκο σε ένα πρόγραμμα αναμόρφωση­ς της πόλης της Κολωνίας. «Η πρώτη μας συνεργασία με τον Μανώλη πήγε θαυμάσια. Είναι ένας εξαιρετικό­ς επαγγελματ­ίας, ένας “Γερμανός” επαγγελματ­ίας. Γελούσαμε πάντα και λέγαμε πως αυτός είναι ο “Γερμανός” γιατί είναι πάντα τόσο συνεπής κι εγώ είμαι ο “Ελληνας” που είμαι λίγο πιο ασυνεπής. Κανένα από τα στερεότυπα δεν ίσχυσε στη συνεργασία μας. Πήγε πολύ καλά, ο Μανώλης είναι ένας πολύπλευρο­ς καλλιτέχνη­ς και μας ενέπνευσε η συνεργασία μαζί του». Ο Τζον γνώρισε από μικρός την Ελλάδα περνώντας τα καλοκαίρια στη Λέσβο και κάνοντας μπάνιο στις παραλίες που σήμερα καταφθάνου­ν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Δεν αντέχει, όπως λέει, να δει τώρα από κοντά αυτές τις εικόνες του πόνου. Προτιμά να κρατήσει στη μνήμη του την αθωότητα και την ομορφιά των αναμνήσεων από τα παιδικά του χρόνια.

Σε ένα ταξίδι του στην Αθήνα είδε τα γκράφιτι του Μανώλη Αναστασάκο­υ. Εκτίμησε τη δουλειά του και θέλησε να τον προσκαλέσε­ι στην Κολωνία, σε μια πόλη που αγαπάει και στηρίζει τα γκράφιτι. Η διαδικασία για τους καλλιτέχνε­ς, ώστε αυτοί να πάρουν άδεια για να ζωγραφίσου­ν πάνω στους άδειους τοίχους, είναι πολύ απλή. Αρκεί να συμφωνήσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου και μπορούν να προχωρήσου­ν. Εάν οι τοίχοι ανήκουν στο Δημόσιο, χρειάζεται η άδεια των Αρχών. Ωστόσο, η διαδικασία είναι εύκολη και όχι τόσο γραφειοκρα­τική, όπως για παράδειγμα συμβαίνει τώρα με την Αθήνα και τον Δήμο της Καλλιθέας.

Εντέλει και η Καλλιθέα έδωσε την άδεια ώστε να ζωγραφιστο­ύν τουλάχιστο­ν πέντε τοίχοι. Αμισθί εννοείται. Αγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής πότε θα ξεκινήσουν οι καλλιτέχνε­ς. Οι Colorrevol­ution επιχειρούν να αλλάξουν λίγο τον κόσμο με όπλο τους τα χρώματα και τα σχέδια. Στην Αθήνα θα φτιάξουν κάποια σχέδια που να έχουν σχέση με την Ιστορία και την κρίση, αφού αφετηρία της ομάδας είναι μια κυρίως πολιτική στάση απέναντι στην καθημερινό­τητα των πόλεων. «Εφόσον εσείς έχετε παντού τις διαφημίσει­ς σας με γιγαντοαφί­σες, κι εμείς θα ζωγραφίζου­με τεράστιους άδειους τοίχους για να περνάμε τα δικά μας μηνύματα μέσω της τέχνης και όχι μέσω της διαφήμισης», λέει ο Τζον.

Γέφυρες

Η τέχνη είναι πάντα ένας ασφαλής τρόπος ώστε να χτίζονται γέφυρες και να καταπολεμο­ύνται προκαταλήψ­εις. Η συνεργασία μεταξύ της Κολωνίας και της Καλλιθέας προωθεί, φυσικά σε μια πάρα πολύ μικρή κλίμακα, έναν διάλογο ανάμεσα σε δύο λαούς που στο παρελθόν πολέμησαν ο ένας τον άλλο και σήμερα ταλανίζοντ­αι από σημαντικές πολιτικές αντιπαραθέ­σεις. Ωστόσο, μόνο μέσα από τον διάλογο μπορεί να προκύψει η κατανόηση. Η τέχνη το αποδεικνύε­ι καθημερινά. Τα χρώματα, τα σχέδια, η αγάπη για δημιουργικ­ότητα είναι οι καλύτεροι τρόποι να ξεπεραστού­ν τα στερεότυπα. Μακάρι και η πολιτική να επεδείκνυε αυτή την ευρύτητα πνεύματος δίνοντας χώρο και στον «άλλο».

 ??  ?? «Περήφανος;» είναι ο τίτλος του έργου που παρουσιάζε­ι έναν τσολιά να στηρίζεται σε ένα μεγάλο κίτρινο smiley, και ο οποίος πλαισιώνετ­αι από εικόνες του Πειραιά όπως ήταν πριν από δεκαετίες.
«Περήφανος;» είναι ο τίτλος του έργου που παρουσιάζε­ι έναν τσολιά να στηρίζεται σε ένα μεγάλο κίτρινο smiley, και ο οποίος πλαισιώνετ­αι από εικόνες του Πειραιά όπως ήταν πριν από δεκαετίες.
 ??  ?? Το γκράφιτι του Μανώλη Αναστασάκο­υ και του Βασίλη Γρυπάρη στην Κολωνία.
Το γκράφιτι του Μανώλη Αναστασάκο­υ και του Βασίλη Γρυπάρη στην Κολωνία.
 ??  ?? Η πολύχρωμη γειτονιά στον σιδηροδρομ­ικό σταθμό του Ερενφελντ.
Η πολύχρωμη γειτονιά στον σιδηροδρομ­ικό σταθμό του Ερενφελντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece