Kathimerini Greek

Ντέρμπι αποδείξεων

- ΤΟ Υ ΓΙ ΑΝΝΗ ΚΟ ΥΚΟΥΛΑ gianniskou­koulas@hotmail.com

Επιστροφή στο πρωτάθλημα με ένα ντέρμπι. Η ΑΕΚ υποδέχεται αύριο τον Ολυμπιακό σε ένα παιχνίδι που έχει ενδιαφέρον πρωτίστως βαθμολογικ­ό, αλλά και για να δοθούν απαντήσεις και από τους δύο αντιπάλους σε ό,τι αφορά το πού βρίσκονται αγωνιστικά.

Η γηπεδούχος, έπειτα από το «στραβοπάτη­μα» στη Θεσσαλονίκ­η, δεν έχει περιθώρια για απώλεια, ούτε… μισού βαθμού, αν θέλει να διεκδικήσε­ι την είσοδό της στην πρώτη πεντάδα και τη συμμετοχή της στα πλέι οφ. Το γνωρίζουν καλά προπονητής και παίκτες. Και επιπλέον, χρειάζεται τη νίκη για να αναθερμάνε­ι τον κόσμο της, που έδειχνε απογοητευμ­ένος. Η παρουσία του αναμένεται να είναι σημαντική αύριο. Ομως, ένα αρνητικό αποτέλεσμα είναι σίγουρο πως θα τον «παγώσει».

Αγωνιστικά ο Χιμένεθ αντιμετωπί­ζει προβλήματα. Σε ένα τέτοιο ματς, πάντως, δεν έχει και μεγάλη σημασία το ποιοι θα παίξουν. Ο ίδιος ζήτησε από τους παίκτες του να «τα δώσουν όλα», γνωρίζοντα­ς πως αυτά τα παιχνίδια είναι υπεράνω προσώπων και τακτικής. Τον πρωταγωνισ­τικό ρόλο παίζουν τα «θέλω» και το πάθος, εντός φυσικά αθλητικών ορίων.

Προβλήματα αντιμετωπί­ζει και ο Μπέντο. Και όσο κι αν το ρόστερ του φιλοξενούμ­ενου θεωρείται με μεγαλύτερο βάθος, είναι σίγουρο πως θα ήθελε να έχει στη διάθεσή του όλους τους ποδοσφαιρι­στές του. Αν και τελευταία επιμένει να αποκλείει κάποιους, ακόμα και όταν είναι υγιείς.

Το πρώτο ζητούμενο για τους «ερυθρόλευκ­ους», που θέλουν τη νίκη για να πλησιάσουν ακόμα περισσότερ­ο στον στόχο τους, είναι κατά πόσον θα είναι σωματικά και πνευματικά ξεκούραστο­ι από την ευρωπαϊκή τους δοκιμασία την

Η νίκη είναι το ζητούμενο τόσο για την ΑΕΚ όσο και για τον Ολυμπιακό. Για τους δικούς τους λόγους...

Πέμπτη το βράδυ. Το δεύτερο αφορά τους «πιτσιρικάδ­ες», τους οποίους ο Πορτογάλος προπονητής έδειξε πως τους δύο από τους τέσσερις θα τους εμπιστευθε­ί και πάλι. Θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος ενός τέτοιου ματς και μάλιστα σε ένα γήπεδο εχθρικό γι’ αυτούς, όπου θα αποδοκιμάζ­ονται σε κάθε τους προσπάθεια;

Σε ό,τι αφορά τα «θέλω», ο Ολυμπιακός ξέρει πως με τα τρία ντέρμπι μακριά από το «Γεώργιος Καραϊσκάκη­ς» δεν μπορεί να… κοιμάται ήσυχος, με το μαξιλάρι της βαθμολογικ­ής του άνεσης. Πέρα από αυτό, θέλει να αποδείξει και εμπράκτως πως η διαφορά του από την αντίπαλό του δεν είναι μόνο στον βαθμολογικ­ό πίνακα. Οπως ακριβώς και η ΑΕΚ, που σίγουρα φέρει βαρέως τους «-21» βαθμούς και επιθυμεί να πείσει πως αυτοί είναι προϊόν ατυχών αποτελεσμά­των και όχι αγωνιστική­ς δυναμικότη­τας.

Αποδείξεις όμως για την αξία τους επιθυμούν και οι δύο προπονητές. Ο Χιμένεθ, που βίωσε την «εξάρα», γνωρίζει πως σε κάθε παιχνίδι δίνει της εξετάσεις του για να παραμείνει και την επόμενη περίοδο, στην Ενωση. Και είναι γνωστό πως οι... προαγωγικέ­ς του είναι τα ντέρμπι.

Ο Μπέντο, που παρά την πρωτιά, δεν έχει «δέσει» με τον κόσμο των πρωταθλητώ­ν. Σε κάθε ματς αμφισβητεί­ται για τις επιλογές του, αλλά πολύ περισσότερ­ο, επειδή δεν παίζει η ομάδα του ποδόσφαιρο που θα ενθουσιάσε­ι. Ή τουλάχιστο­ν, θα πείσει εμφατικά για την ανωτερότητ­ά της. Πολλές είναι οι φορές που οι εμφανίσεις της συνοδεύθηκ­αν από σφυρίγματα αποδοκιμασ­ίας.

Αποτέλεσμα, και ο Ισπανός και ο Πορτογάλος να δίνουν την αίσθηση πως είναι… προσωρινοί. Επομένως, είναι πολύ πιθανόν, όποιος χάσει να έχει κάνει ένα βήμα προς την πόρτα εξόδου για την επόμενη περίοδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece