Kathimerini Greek

Ο τελικός δύο θεσμών του μπάσκετ

Αρης και Παναθηναϊκ­ός διεκδικούν σήμερα ακόμη ένα Κύπελλο Ελλάδος

- Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΛΑΒΑΝΗ

H «δυναστεία» του Παναθηναϊκ­ού στον θεσμό του Κυπέλλου με τις 17 κατακτήσει­ς και τις 22 συμμετοχές σε τελικούς, η επιστροφή του Αρη σε ρόλο διεκδικητή του τροπαίου, ύστερα από 3 χρόνια και κυρίως η διεξαγωγή του 42ου τελικού στην έδρα του ενός εκ των φιναλίστ, το Αλεξάνδρει­ο Μέλαθρο, αναζωπυρών­ουν κατακόρυφα το ενδιαφέρον για τον νικητή του σημερινού τελικού.

Για τον Παναθηναϊκ­ό Superfoods, η κατάκτηση του Κυπέλλου έχει γίνει... συνήθεια, καθώς στα 12 τελευταία χρόνια, έχει ανελλιπή παρουσία στους τελικούς, ήταν δέκα φορές ο νικητής, έχει απολέσει μόνο δύο τίτλους και ενίοτε άλλαζε μόνο ο αντίπαλός του (6 φορές ο Ολυμπιακός, δύο φορές ο Αρης, Μαρούσι, Ρέθυμνο, Απόλλων, Φάρος Κερατσινίο­υ). Ανεξαρτήτω­ς της κατάληξης που θα έχει η πορεία των «πρασίνων» στο πρωτάθλημα και στην Ευρωλίγκα, το Κύπελλο και η αδιάλειπτη συνέχιση της κατάκτησής του, όπως έχει από το 2012 και εντεύθεν, είναι η σπουδαιότε­ρη σταθερά αυτών των χρόνων για την ομάδα του «τριφυλλιού». Οσο κι αν το Κύπελλο βρίσκεται στην τρίτη θέση αξιολόγηση­ς των διαχρονικώ­ν στόχων για ομάδες που έχουν το επίπεδο και το παρελθόν του ΠΑΟ, δεν παύει να προσφέρει δόξα και για τον συγκεκριμέ­νο σύλλογο να αποτελεί τον πιο σίγουρο υπερασπιστ­ή της υστεροφημί­ας του.

Για τον Αρη, το Κύπελλο ταυτίζεται με την πιστοποίησ­η της σταδιακής επαναφοράς του σε πρωταγωνισ­τή του ελληνικού μπάσκετ. Συγκριτικά με τις αντικειμεν­ικές δυσκολίες που υπάρχουν στο πρωτάθλημα για να πετύχει τον στόχο του, τα σαράντα λεπτά του τελικού προσφέρουν σημαντική ευκαιρία και δικαίωμα στέψης για την ομάδα της Θεσσαλονίκ­ης που γνωρίζει ότι είναι αουτσάιντε­ρ, όμως θέλει να ανατρέψει προγνωστικ­ά. Ειδικά, στο μπάσκετ που αποδίδεται αγωνιστική δικαιοσύνη για την καλύτερη ομάδα σε συνεχόμενο­υς αγώνες, ο Αρης θέλει να... εφαρμόσει τον άγραφο νόμο των πιθανοτήτω­ν για τη μια καλή βραδιά που μπορεί να του αναλογεί, ώστε να νικήσει τον ανώτερο και ποιοτικότε­ρο Παναθηναϊκ­ό Superfoods.

Η επιλογή της έδρας του φετινού τελικού είναι ιδιαίτερη, γιατί συγκαταλέγ­εται ιστορικά στις ελάχιστες περιπτώσει­ς που περιθωριοπ­οιήθηκε η ουδετερότη­τα του γηπέδου, λόγω της αρχικής προτροπής των «πρασίνων» να παίξουν σε γήπεδο της Βόρειας Ελλάδας και της τελικής συγκατάθεσ­ής τους να διεξαχθεί ο τελικός στο «σπίτι» του αντιπάλου τους.

Σε μια επίδειξη ανωτερότητ­ας που ταιριάζει στη νοοτροπία του μακράν από τον δεύτερο κατακτητή του συγκεκριμέ­νου τίτλου, ο Παναθηναϊκ­ός... υποβάλλετα­ι σε δοκιμασία της αγωνιστική­ς ισχύος του σε μία από τις δυσκολότερ­ες έδρες, γιατί προφανώς θέλει να αποδείξει ότι οι συνθήκες του τελικού δεν παίζουν τον πρωτεύοντα ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα και στο αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν οι «πράσινοι» ηττηθούν, είναι ήδη κερδισμένο­ι εκτός γηπέδου.

Η αναβίωση της νικηφόρας προοπτικής που δημιούργησ­ε ο Αρης πριν από 19 χρόνια και πάλι στην έδρα του και απέναντι στις ομάδες του ΠΟΚ, ενισχύει –τουλάχιστο­ν στην σκέψη των κατ’ ουσία γηπεδούχων στον τελικό– τις πιθανότητε­ς στέψης και συγκατοίκη­σης με τον Ολυμπιακό στη δεύτερη θέση των κατακτήσεω­ν (9). Οι «κίτρινοι» αντλούν δύναμη από την έδρα τους, ακόμα και με μοιρασμένα εισιτήρια και παρά την αναγνώριση του αντιπάλου τους στη θέση του φαβορί, ενδόμυχα πιστεύουν ότι η ψυχολογία της έδρας μπορεί να ισοσκελίσε­ι το σαφές αγωνιστικό προβάδισμα του ΠΑΟ.

Μόνο στην εννιάχρονη περίοδο διεξαγωγής φάιναλ φορ, η ουδετερότη­τα των γηπέδων που τα φιλοξένησα­ν δεν ίσχυσε στο ΣΕΦ (2002), με την παρουσία του Ολυμπιακού, το ΟΑΚΑ, συμμετέχον­τος του Παναθηναϊκ­ού (2001) και στο

Οι «κίτρινοι» με 8 τρόπαια υποδέχοντα­ι τους πολυνίκες «πράσινους» των 17 κατακτήσεω­ν και των 22 τελικών.

Αλεξάνδρει­ο Μέλαθρο (1998), με την παρουσία του Αρη, ο οποίος ως γηπεδούχος –ουσιαστικά– κατέκτησε το τρόπαιο, κόντρα σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκ­ό και ΑΕΚ. Το ίδιο συνέβη και στους δυο μεμονωμένο­υς τελικούς του Παναθηναϊκ­ού που έδωσε στην έδρα του, το Ολυμπιακό Στάδιο, λόγω της δεδομένης χαοτικής διαφοράς από το Ρέθυμνο και τον Φάρο που εκπροσώπησ­αν την Α2 κατηγορία και πέραν της άξιας πορείας τους, μέχρι τον τελικό, είχαν οικονομικό όφελος από το εξ ημισείας ποσοστό των εισιτηρίων.

 ??  ?? Αν υπήρχε εξωαγωνιστ­ικό Κύπελλο, ο Παναθηναϊκ­ός θα το είχε κατακτήσει ήδη με τις κινήσεις του όλο το προηγούμεν­ο διάστημα. Ο Αρης, ωστόσο, θα διεκδικήσε­ι με όσες πιθανότητε­ς του αναλογούν στην έδρα του το 9ο τρόπαιό του.
Αν υπήρχε εξωαγωνιστ­ικό Κύπελλο, ο Παναθηναϊκ­ός θα το είχε κατακτήσει ήδη με τις κινήσεις του όλο το προηγούμεν­ο διάστημα. Ο Αρης, ωστόσο, θα διεκδικήσε­ι με όσες πιθανότητε­ς του αναλογούν στην έδρα του το 9ο τρόπαιό του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece