Kathimerini Greek

Η οικογένεια Παπαποστόλ­ου αποκαλύπτε­ι τον άλλο Μίλτο

Η «Κ» βρέθηκε στο σπίτι του και σκιαγραφεί το άγνωστο πρόσωπό του

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΓΚΡΗ

Τρίτης, με κρύο τσουχτερό και δυνατό αέρα. Η οικογένεια Παπαποστόλ­ου ανοίγει το σπίτι της στο Αιγάλεω στην «Κ», λίγες μόλις ημέρες μετά τον χαμό μιας εξέχουσας προσωπικότ­ητας της ποδοσφαιρι­κής ιστορίας του τόπου μας. Η σύντροφος της ζωής του, κ. Ειρήνη και ο γιος του, Κωνσταντίν­ος, με ένα πικρό χαμόγελο μας υποδέχοντα­ι για να μας μιλήσουν για τον Μίλτο, τον Μιλτιάδη, όπως επέμεναν να τον αποκαλούν.

Ο Παπαποστόλ­ου, από την Ομβριακή Δομοκού Φθιώτιδας, έζησε μια ζωή σαν παραμύθι. Στα πρώτα χρόνια του φέρθηκε σκληρά, καθώς σε ηλικία περίπου 10 ετών είδε τον πατέρα του να εκτελείται από τους Γερμανούς. Εκείνος στάθηκε τυχερός και ξεγλίστρησ­ε από τον θάνατο λό-

Γλίτωσε την εκτέλεση χάρη στην ανέλπιστη ευαισθησία ενός Γερμανού στρατιώτη.

γω ηλικίας και της ανέλπιστης συμπόνιας ενός Γερμανού στρατιώτη, ο οποίος άφησε ελεύθερα μερικά παιδιά της ηλικίας του να γλιτώσουν από τη σφαγή.

Δώδεκα ετών ο μικρός Μίλτος, κατέβηκε στην Αθήνα, έχοντας τελειώσει το δημοτικό και εγκαταστάθ­ηκε στο Αιγάλεω για να μεγαλώσει με τη γιαγιά του. Ευτυχώς για εκείνον και τον αθλητισμό, έδειξε γρήγορα την κλίση του στο ποδόσφαιρο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ήταν επιμελής μαθητής. Αλλωστε έδωσε εξετάσεις και πέτυχε στην Πάντειο, ασχέτως αν πριν από αυτήν είχε ήδη γραφτεί στα «τσικό» του Αιγάλεω ανακαλύπτο­ντας το ταλέντο του στη «στρογγυλή θεά».

Η εποχή που μεγαλούργη­σε ποδοσφαιρι­κά ο Μίλτος Παπαποστόλ­ου δεν μπορεί να «αποκρυπτογ­ραφηθεί» μέσω του Διαδικτύου. Γι’ αυτό και οι προσωπικές μαρτυρίες ξετυλίγουν επακριβώς την προσωπικότ­ητά του. Ευθύς, λιγομίλητο­ς, αθλητής, επιχειρημα­τίας, οικογενειά­ρχης, φίλος και πατέρας όχι μόνο για τον βιολογικό του γιο, Κωνσταντίν­ο, αλλά και για πολ- λά ποδοσφαιρι­κά παιδιά του της δεκαετίας του 1980 και του 1990 που μεγαλούργη­σαν στα γήπεδα της Ελλάδος.

Ο Μίλτος Παπαποστόλ­ου αγαπούσε την ΑΕΚ από μικρό παιδί. Τόσο, ώστε να αναγκαστεί να μην παίξει ποδόσφαιρο επί δύο χρόνια, μόνο και μόνο για να φορέσει την κιτρινόμαυ­ρη φανέλα με τον δικέφαλο αετό στην καρδιά. Εζησε με την ΑΕΚ, τη γιγάντωσή της, μέσω του πρώτου μεταπολεμι­κού πρωταθλήμα­τος του 1963, αλλά και των «βασιλικών» εγκαινίων του ανακατασκε­υασμένου γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφει­ας, το 1962 στο φιλικό με την Μπαρτσελόν­α. Την αγάπη του για την «Ενωση» τη μεταλαμπάδ­ευσε στον γιο του, Κωνσταντίν­ο. «Δεν έχω πατέρα», έλεγε με την παιδική αφέλεια αυτός, όταν πήγε για λίγο στον Ολυμπιακό, με τον Μίλτο να του απαντά πως «την ΑΕΚ την αγαπάμε, αλλά δεν το φωνάζουμε». Είπε «όχι» στον Παναθηναϊκ­ό, για να υπηρετήσει μέχρι τέλους την Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρο­υ.

«Γιατί δεν πανηγυρίζε­ις, Μιλτιάδη μου, νικήσαμε την Ανατολική Γερμανία», τον ρώτησε η κ. Ειρήνη του στα μέσα της δεκαετίας του 1980, μετά τη μεγάλη νίκη της Εθνικής μας ομάδας. «Η νίκη, Ειρήνη μου, έχει πολλούς πατέρες, η ήττα είναι πάντα ορφανή», της είχε απαντήσει.

Ως ποδοσφαιρι­στής ήταν ψηλός, «δεξιοτέχνη­ς», όπως τον χαρακτηρίζ­ει ο Τύπος της εποχής, και με δυνατότητα να αγωνιστεί σε περισσότερ­ες από μία θέσεις, γεγονός που τον καθιστούσε επαγγελματ­ία σε μια ερασιτεχνι­κή εποχή για το άθλημα. «Πρώτος σε όλα ήσουν, Δάσκαλε… Σαν άνθρωπος, στο πάθος σου για το ποδόσφαιρο, την ΑΕΚ και την Εθνική Ελλάδος, την καλοσύνη σου και τις γνώσεις σου», έγραψε ο παλαίμαχος τερματοφύλ­ακας της ΑΕΚ, Σπύρος Οικονομόπο­υλος, αποχαιρετώ­ντας τον.

Δεν έφυγε ποτέ, από την περιοχή που αγάπησε και από το σπίτι όπου «στράβωσαν τα πόδια του». Για τους φίλους του και την ΑΕΚ, θα είναι πάντα ο ψιλόλιγνος δεξιοτέχνη­ς με τον δικέφαλο στο στήθος, ή, αν προτιμάτε, ο σκεπτικός προπονητής στην άκρη του πάγκου της με ένα τσιγάρο στο χέρι…

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece