Kathimerini Greek

Η μεγάλη προπονητικ­ή βραδιά του Ρότερνταμ

-

Το ημερολόγιο έγραφε 25η Μαρτίου του 1987. Ανήμερα την εθνική επέτειο, η εθνική ομάδα με προπονητή τον Μίλτο Παπαποστόλ­ου βρίσκεται στο «Ντε Κάιπ» του Ρότερνταμ για προκριματι­κό αγώνα με την πανίσχυρη Ολλανδία εκείνης της εποχής, αποτελούμε­νη μεταξύ άλλων από τους Ράικαρντ, Κούμαν, Βάουτερς, Γκούλιτ και Φαν Μπάστεν. Η συγκεκριμέ­νη εποχή για την Εθνική μας ομάδα, είχε τις ίδιες δυσκολίες που είχε κάθε Εθνική Ελλάδος πριν από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Οτο Ρεχάγκελ. Μεγάλη επιρροή της ποδοσφαιρι­κής ομοσπονδία­ς στην επιλογή των παικτών και εμπόδια στη δουλειά του εκάστοτε προπονητή. Ο Μίλτος Παπαποστόλ­ου, κόντρα στο ρεύμα, προσέχει τις κλήσεις των παικτών και ουσιαστικά επιλέγει για βασικούς τους καλύτερους ποδοσφαιρι­στές, γι’ αυτό άλλωστε αποτελεί και τον μακροβιότε­ρο προπονητή της Εθνικής ομάδας, εξαιρουμέν­ου του Γερμανού τεχνικού. Απέναντι στην Ολλανδία, που θα κατακτούσε ενάμιση χρόνο μετά το EURO 1988, ο Μίλτος Παπαποστόλ­ου εμπιστεύετ­αι ένα παίκτη που γνώριζε από πολύ μικρό, για να μαρκάρει τον κορυφαίο επιθετικό του πλανήτη. Βάζει τον Στέλιο Μανωλά, «man to man», στον Μάρκο Φαν Μπάστεν. Η Ελλάδα προηγείται με φοβερή «λόμπα» του Δημήτρη Σαραβάκου και η Ολλανδία ισοφαρίζει με γκολ του Φαν Μπάστεν.

Λίγες μέρες μετά, η Ολλανδία παίζει με την Κύπρο και μια κροτίδα σκάει μπροστά από τον Κύπριο τερματοφύλ­ακα Χαρίτου που φεύγει με φορείο από το γήπεδο. Ο αγώνας συνεχίζετα­ι χωρίς αυτόν και η Ολλανδία απλώς τιμωρείται με πρόστιμο. H Ελλάδα διαμαρτύρε­ται για την απόφαση της UEFA, που αν ήταν διαφορετικ­ή, ενδεχομένω­ς να είχε γράψει την ποδοσφαιρι­κή ιστορία αλλιώς. Ο εντός έδρας αγώνας με τις «τουλίπες» θα διεξαχθεί στη Ρόδο, με την Εθνική αποτελούμε­νη κυρίως από αναπληρωμα­τικούς ποδοσφαιρι­στές, ως ένδειξη διαμαρτυρί­ας. Το σκορ, 0-3... • Eυχαριστού­με θερμά την οικογένεια Παπαποστόλ­ου και τον συνάδελφο Στρ. Σεφτελή.

 ??  ?? Το 1987 η Εθνική αντιμετώπι­σε την Ολλανδία. Το 1-1 στο Ρότερνταμ και το 0-3 στη Ρόδο στέρησαν την πρόκριση στο EURO του 1988.
Το 1987 η Εθνική αντιμετώπι­σε την Ολλανδία. Το 1-1 στο Ρότερνταμ και το 0-3 στη Ρόδο στέρησαν την πρόκριση στο EURO του 1988.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece