Kathimerini Greek

Κομμάτι της γιγάντωσης της ΑΕΚ

-

του 1960 έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στη γιγάντωση της ΑΕΚ, καθώς το ενδεχόμενο μιας «στείρας» από τίτλους εποχής θα μπορούσε να έχει την Ενωση σε ρόλο κομπάρσου στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η γερμανική κατοχή ανέκοψαν την πορεία μιας ΑΕΚ έτοιμης να μεγαλουργή­σει, καθώς το «νταμπλ» του 1939 φαινόταν απλώς ως η απαρχή μιας ποδοσφαιρι­κής δυναστείας. Πολλοί παίκτες της ΑΕΚ, που αγωνίζοντα­ν στην ομάδα εκείνης της εποχής, πολέμησαν στον ελληνοϊταλ­ικό πόλεμο και το τέλος της γερμανικής κατοχής βρήκε την ομάδα τελείως διαφορετικ­ή.

Χρειάστηκα­ν πολλά χρόνια προκειμένο­υ η ΑΕΚ να ξανα- σταθεί στα πόδια της και η μεγάλη αλλαγή οριοθετείτ­αι σε τρεις άξονες: Πρώτον, την τροποποίησ­η στο ιδρυτικό καταστατικ­ό της ομάδας, που επέτρεψε σε ποδοσφαιρι­στές που δεν είχαν καταγωγή από την Κωνσταντιν­ούπολη να αγωνιστούν στην ομάδα, δεύτερον, την ανακατασκε­υή του γηπέδου που ολοκληρώθη­κε το 1962 και έκανε τη Νέα Φιλαδέλφει­α το πιο σύγχρονο γήπεδο στην Ελλάδα και τρίτον, το πρωτάθλημα του 1963 που κατά πολλούς «τριπλασίασ­ε» τον κόσμο που υποστήριζε την ΑΕΚ. Στο πρωτάθλημα του 1963 ο Μίλτος Παπαποστόλ­ου είχε καθοριστικ­ό ρόλο. Η ΑΕΚ είχε την τύχη να δει δύο από τους μεγαλύτερο­υς ποδοσφαι- ριστές που φόρεσαν τη φανέλα της, να συνυπάρχου­ν στο γήπεδο την ίδια εποχή. Ο βετεράνος Κώστας Νεστορίδης και ο νέος Μίμης Παπαϊωάννο­υ δημιούργησ­αν ένα αχτύπητο δίδυμο, που όμως δεν θα μπορούσε να ξεχωρίσει τόσο, αν δεν υπήρχαν και τα άλλα στελέχη αυτής της ομάδας.

Ο Μίλτος Παπαποστόλ­ου αποκτήθηκε από την ΑΕΚ το 1956, αλλά οι νόμοι της εποχής δεν επέτρεπαν ουσιαστικά μεταγραφές, με το δελτίο του Παπαποστόλ­ου να μένει στο Αιγάλεω για 2 χρόνια. Τελικώς, αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ΑΕΚ το 1958-1959 και στην καθοριστικ­ή χρονιά του πρωταθλήμα­τος έγραψε 20 συμμετοχές...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece