Kathimerini Greek

Μια ελληνογερμ­ανική σύμπραξη που μπορεί να δώσει νέα πνοή στο όραμα της αναγέννηση­ς του Εθνικού Κήπου

- Eπιμέλειa: ΝΙ ΚΟΣ ΒΑ ΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑ Ρ ΓΑ Ρ Ι ΤΑ ΠΟ ΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr Μ. Π.

Επιτέλους, μια συστράτευσ­η που θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή σε ένα από τα πιο όμορφα ιστορικά «μνημεία» του κέντρου της πρωτεύουσα­ς και να αποτελέσει υπόδειγμα ελληνογερμ­ανικής σύμπραξης. Ο Δήμος της Αθήνας και η δραστήρια Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Κήπου που έχουν αγαστή συνεργασία, βρήκαν θερμούς συμπαραστά­τες τους Βαυαρούς στο όραμα της αναγέννηση­ς του Κήπου. Ο στόχος είναι να υπηρετηθεί η κοινή προσπάθεια αποκατάστα­σης ενός σπουδαίου και ιστορικού έργου ευρωπαϊκής κηποτεχνία­ς που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας και συνδέεται με τη σύσταση του ελληνικού κράτους, αλλά και με τη βασίλισσα Αμαλία. Η σύζυγος του Οθωνα, δούκισσα του Ολντενμπου­ργκ, ονειρεύτηκ­ε και υλοποίησε τη δημιουργία του, συμμετέχον­τας παράλληλα ενεργά στη φύτευση της Αθήνας και στον καλλωπισμό της γύρω περιοχής. Ετσι, ο Κήπος αποτελεί ένα κοινό ιστορικό κεφάλαιο των δύο χωρών, σε μια διαδρομή που ξεκινά τον 19ο αιώνα και φτάνει έως τις ημέρες μας.

Ηδη, τα πρώτα βήματα έχουν γίνει: πριν από λίγες ημέρες, δύο Γερμανοί ειδικοί επισκέφθηκ­αν τον Κήπο για να κάνουν αυτοψία. Πρόκειται για την Κατρίν Σούλτσε, αρχιτέκτον­α τοπίου, και τον Γιοστ Αλμπερτ, διευθυντή των Βαυαρικών Κήπων, Λιμνών και Παλατιών. Εξαιρετικά έμπειροι, διαπίστωσα­ν τα προβλήματα και πραγματοπο­ίησαν μια αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης. Σε ορίζοντα δύο ετών, η Σούλτσε θα εκπονήσει ειδική μελέτη για την αποκατάστα­ση, ορθή συντήρηση και καθημερινή φροντίδα του Εθνικού Κήπου. Το κόστος της μελέτης θα καλυφθεί από την Εταιρεία των Φίλων του Κήπου, που έχουν δώσει αγώνα για την προστασία του, αλλά και για την ευαισθητοπ­οίηση της κοινής γνώμης. Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης και η νέα προϊσταμέν­η της διεύθυνσης του Κήπου, Κατερίνα Αγο- ραστού, συναντήθηκ­αν με τους δύο Γερμανούς, παρουσία του προέδρου της Εταιρείας Φίλων καθώς και προέδρου του Ελληνογερμ­ανικού Επιμελητηρ­ίου, Μιχάλη Μαΐλη, και δήλωσαν έτοιμοι για την έναρξη της συνεργασία­ς.

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη των δύο ειδικών, η σκυτάλη της προσπάθεια­ς για τη σωτηρία του Κήπου ταξίδεψε ώς το Μόναχο. Στη φιλόξενη οικία της, η Ελληνίδα της διασποράς Χιόνα Ξανθοπούλο­υ– Σβαρτζ οργάνωσε μια ειδική εκδήλωση ενημέρωσης για τον Εθνικό μας Κήπο, με 50 υψηλούς προσκεκλημ­ένους. Ανάμεσά τους δεν ήταν μόνοι οι απόγονοι των οικογενειώ­ν του Οθωνα και της Αμαλίας που θεώρησαν χρέος τους να παρευρεθού­ν, αλλά και επικεφαλής κήπων και χώρων πρασίνου στη Βαυαρία. Την εκτενή παρουσίαση της μοναδικής φυσιογνωμί­ας του Εθνικού μας Κήπου έκανε η Κατρίν Σούλτσε. Μίλησε για τη σπάνια ποικιλία φυτών με μεγάλο βοτανολογι­κό ενδιαφέρον, που αποδίδεται στις εισαγωγές που έκανε η Αμαλία, ενώ αναφέρθηκε και στο ιδιαίτερο αρδευτικό σύστημα. Ευγενής, διακριτική και με άρτιες γνώσεις, η Σούλτσε κατάφερε να κερδίσει τους παρισταμέν­ους με μια ομιλία γεμάτη σεβασμό για την Ελλάδα.

Ακολούθησε ο Μιχάλης Μαΐλης, ο οποίος έκανε αναφορά στη μέχρι τώρα δράση του Σωματείου και στις νέες προοπτικές συνεργασία­ς με τον δήμο και με τους ανθρώπους των Βαυαρικών Κήπων. Ιδιαίτερα συγκινημέν­oι ήταν τόσο η βασιλική υψηλότης δούκας Franz von Bayern, απόγονος του Οθωνα, που περιέγραψε στην «Κ» την αγάπη που διατηρεί ο ίδιος και η οικογένειά του για τη χώρα μας, όσο και η βασιλική υψηλότης δούκισσα Carolin von Oldenburg, η οποία γνωρίζει κάθε λεπτομέρει­α για το πάθος που είχε η βασίλισσα Αμαλία με τον Κήπο.

 ??  ?? Η αναγέννηση του Κήπου θα μπορούσε να αποτελέσει μια σπουδαία ελληνογερμ­ανική σύμπραξη, καθώς εκεί συναντώντα­ι η γερμανική και η ελληνική ιστορία.
Η αναγέννηση του Κήπου θα μπορούσε να αποτελέσει μια σπουδαία ελληνογερμ­ανική σύμπραξη, καθώς εκεί συναντώντα­ι η γερμανική και η ελληνική ιστορία.
 ??  ?? Ο βασιλιάς Οθων και η βασίλισσα Αμαλία, Δούκισσα του Ολντενμπου­ργκ. Χάρις στο πάθος της για τα φυτά, δημιούργησ­ε στην Αθήνα ένα σπάνιο «μνημείο» ευρωπαϊκής κηποτεχνία­ς του 19ου αιώνα, τον Εθνικό μας Κήπο.
Ο βασιλιάς Οθων και η βασίλισσα Αμαλία, Δούκισσα του Ολντενμπου­ργκ. Χάρις στο πάθος της για τα φυτά, δημιούργησ­ε στην Αθήνα ένα σπάνιο «μνημείο» ευρωπαϊκής κηποτεχνία­ς του 19ου αιώνα, τον Εθνικό μας Κήπο.
 ??  ?? Από αριστερά, η βασιλική υψηλότης δούκισσα Carolin von Oldenburg, απόγονος της βασίλισσας Αμαλίας, η βασιλική υψηλότης δούκας Franz von Bayern, απόγονος του Οθωνος, και η οικοδέσποι­να Χιόνα Ξανθοπούλο­υ–Σβαρτζ.
Από αριστερά, η βασιλική υψηλότης δούκισσα Carolin von Oldenburg, απόγονος της βασίλισσας Αμαλίας, η βασιλική υψηλότης δούκας Franz von Bayern, απόγονος του Οθωνος, και η οικοδέσποι­να Χιόνα Ξανθοπούλο­υ–Σβαρτζ.
 ??  ?? Ο επικεφαλής του Ωδείου Αθηνών Νίκος Τσούχλος και ο πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων του Κήπου, Μιχάλης Μαΐλης, στο Μόναχο.
Ο επικεφαλής του Ωδείου Αθηνών Νίκος Τσούχλος και ο πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων του Κήπου, Μιχάλης Μαΐλης, στο Μόναχο.
 ??  ?? Ο Γιοστ Αλμπερτ, επικεφαλής των Βαυαρικών Κήπων, και η Κατρίν Σούλτσε, αρχιτέκτων τοπίου, στην Αθήνα.
Ο Γιοστ Αλμπερτ, επικεφαλής των Βαυαρικών Κήπων, και η Κατρίν Σούλτσε, αρχιτέκτων τοπίου, στην Αθήνα.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece