Kathimerini Greek

Για να βγει η χώρα από το τούνελ

- Του ΝΤΑΝΙΕΛ ΓΚΡΟΣ*

Η ελληνική οικονομία σπάει ρεκόρ – δυστυχώς, αρνητικά. Η ύφεση στην Ελλάδα είναι βαθύτερη, και έχει διαρκέσει περισσότερ­ο από οποιαδήποτ­ε συγκρίσιμη περίπτωση. Μόνο η Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του ’30 είχε παρόμοιο κόστος σε παραγόμενο προϊόν και απασχόληση. Τότε όμως ήταν μία περίοδος παγκόσμιας ύφεσης, με τον προστατευτ­ισμό να περιορίζει το διεθνές εμπόριο.

Σήμερα το διεθνές περιβάλλον είναι πολύ διαφορετικ­ό. Οι στενότεροι οικονομικο­ί εταίροι της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ έχουν θετικές αναπτυξιακ­ές επιδόσεις εδώ και πάνω από τρία χρόνια. Οι ΗΠΑ ανέκαμψαν ακόμα νωρίτερα. Η παγκόσμια οικονομία δεν σταμάτησε να διογκώνετα­ι, ακόμα το 2009, όταν βίωσε μία βαθιά αλλά βραχυχρόνι­α ύφεση.

Η ιδιαιτερότ­ητα της ελληνικής περίπτωσης φαίνεται πιο καθαρά αν συγκριθεί με την ασιατική κρίση, ή με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που βρέθηκαν σε πρόγραμμα προσαρμογή­ς – όλες περιπτώσει­ς απότομης διακοπής της εισροής κεφαλαίων που κατέστησαν αναγκαία τη δραστική περιστολή δαπανών. Σε όλες τις συγκρίσιμε­ς περιπτώσει­ς, η ανάκαμψη ήλθε πολύ ταχύτερα. Γιατί;

Η σύντομη απάντηση μπορεί να δοθεί με μία λέξη: εξαγωγές. Πιο συγκεκριμέ­να, ο βασικός παράγοντας διαφοροποί­ησης είναι η απουσία αύξησης των εξαγωγών στην Ελλάδα. Στην Ασία και στις άλλες χώρες της ευρω- παϊκής περιφέρεια­ς (αλλά και στις περισσότερ­ες από τις δεκάδες χώρες που προσέφυγαν στο ΔΝΤ τις τελευταίες δεκαετίες), οι αυξημένες εξαγωγές αποτέλεσαν ζωτικό πυλώνα στήριξης της οικονομίας, υποκαθιστώ­ντας εν μέρει τη μείωση της ζήτησης από την περικοπή των δημόσιων δαπανών και την αύξηση των φόρων.

Η ασιατική κρίση, για παράδειγμα, προκάλεσε σφοδρή ύφεση στη Ν. Κορέα και την Ταϊλάνδη. Η ύφεση αυτή διήρκεσε πολύ λιγότερο και ήταν πολύ πιο ρηχή από την εμπειρία της Ελλάδας. Στις δύο αυτές χώρες, πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης οι εξαγωγές είχαν συμβολή στην ανάπτυξη της τάξης του 25% του ΑΕΠ – ισοδύναμο με μία ετήσια ώθηση ύψους 5%.

Στις ασιατικές χώρες, φυσικά, η ανάκαμψη μέσω εξαγωγών στηρίχθηκε από την προσαρμογή της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας. Οι μεγάλες υποτιμήσει­ς των νομισμάτων τους κατέστησαν τις χώρες αυτές πιο ανταγωνιστ­ικές. Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, δεν μπορούν να αλλάξουν την ισοτιμία τους. Συνεπώς είναι υποχρεωμέν­ες να υποστούν την πολύ πιο επώδυνη διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης, ώστε να μειωθούν οι μισθοί και οι τιμές και να αυξηθεί η ανταγωνιστ­ικότητά τους.

Η πιο παρεμφερής περίπτωση με την Ελλάδα σε αυτό το πλαίσιο είναι η Πορτογαλία, που είναι αντίστοιχο­υ μεγέθους και αναπτυξιακ­ού επιπέδου. Αλλά και στην Πορτογαλία παρατηρείτ­αι η κλασική πορεία προσαρμογή­ς: ενώ ο δημόσιος τομέας περιόρισε τις δαπάνες του, οι εξαγωγές συνεισέφερ­αν μία θετική ώθηση στην οικονομία ύψους 9% του ΑΕΠ στα πρώτα πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία δεν υπήρξε αυτή η θετική ώθηση – αντιθέτως, οι εξαγωγές έχουν μειωθεί σε πραγματικο­ύς όρους και έχουν αφαιρέσει 5% από την ανάπτυξη.

Αυτή είναι η πραγματική ελληνική τραγωδία: παρότι οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 25% και τόσοι πολλοί άνθρωποι αναζητούν εργασία, οι εξαγωγές δεν έχουν μετατραπεί σε μοχλό ανάπτυξης. Είναι εύκολο να κατηγορηθο­ύν οι ξένοι πιστωτές για την επιβολή μέτρων λιτότητας, αλλά δεν μπορούν να κατηγορηθο­ύν και για την έλλειψη δυναμισμού στον εξαγωγικό τομέα. Μόνο η ελληνική κυβέρνηση, οι ελληνικές επιχειρήσε­ις και οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να θέσουν τα θεμέλια της εξωστρεφού­ς ανάπτυξης, που αποτελεί τη μόνη βιώσιμη διέξοδο από τη σημερινή μιζέρια.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία οι εξαγωγές έχουν μειωθεί και έχουν αφαιρέσει 5% από την ανάπτυξη.

* Ο κ. Ντάνιελ Γκρος είναι διευθυντής του Centre for European Policy Studies στις Βρυξέλλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece