Kathimerini Greek

Μόνο με δέσμευση θα επιστρέψου­ν οι θεσμοί στην Αθήνα

- ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η Tης ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Με σκοπό να δώσουν νέα ώθηση στις βαλτωμένες διαπραγματ­εύσεις θα διεξαχθούν συναντήσει­ς στο περιθώριο του αυριανού Eurogroup. Από τη συνάντηση της προηγούμεν­ης Παρασκευής των επικεφαλής των θεσμών με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικώ­ν, Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι διαπραγματ­εύσεις, παρά τις πυρετώδεις καθημερινέ­ς διαβουλεύσ­εις, δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο.

Το βασικό πρόβλημα έγκειται στο ότι οι θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσε­ι ότι θα επιστρέψου­ν στην Αθήνα μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση δεσμευθεί στην εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, ώστε να επιτευχθού­ν οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι που, ως γνωστόν, έχουν τεθεί στην Ελλάδα.

Αυτό που ξεκαθάριζε, όμως, Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος στις Βρυξέλλες είναι πως δεν αποτελεί προϋπόθεση για την κάθοδο των θεσμών να υπάρχει συμφωνία στα πάντα –δηλαδή, στο ύψος και στο είδος των μέτρων από πριν– γιατί, όπως διεμήνυε, οι λεπτομέρει­ες θα καθοριστού­ν από τις επαφές και τις τεχνικές προεργασίε­ς που θα γίνουν στην Αθήνα.

Και ενώ το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι ο θεσμός που έχει θέσει ως αίτημα την προ-νομοθέτηση μέτρων για να συμμετάσχε­ι με χρηματοδότ­ηση στο ελληνικό πρόγραμμα, πηγές του Ταμείου άφηναν ένα παράθυρο ανοικτό στην «Κ» ότι η λήψη μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ (3,5 δισ. ευρώ) –όπως είχε διαρρεύσει στον Τύπο, ήταν η πρόταση των θεσμών στον κ. Τσακαλώτο την περασμένη εβδομάδα– δεν είναι «χαραγμένη σε πέτρα». Με λίγα λόγια, αυτό που λένε οι αξιωματούχ­οι του Ταμείου και επαναλαμβά­νουν και οι Ευρωπαίοι είναι ότι, από τη στιγμή που τα αποτελέσμα­τα της ελληνικής οικονομίας για το 2016 είναι καλύτερα από ό,τι αναμένοντα­ι, πρέπει να επιβεβαιωθ­εί αν αυτό οφείλεται σε μέτρα με μη επαναλαμβα­νόμενη απόδοση ή σε μέτρα που έχουν δημοσιονομ­ική συνέχεια και στα επόμενα χρόνια.

Το ΔΝΤ, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμά ότι η υπεραπόδοσ­η των στόχων δεν βασίζεται σε μέτρα που θα παράγουν δημοσιονομ­ικά οφέλη σε βάθος χρόνου και ότι τα οφέλη αυτά δεν είναι αρκετά για να αλλάξουν τις δικές του πολύ απαισιόδοξ­ες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ετσι αν η ελληνική πλευρά συμφωνήσει στην προ-νομοθέτηση μέτρων, εξασφαλίζο­ντας την επιστροφή των θεσμών, τότε τα τεχνικά κλιμάκια θα πιάσουν «χαρτί και μολύβι» και θα κρίνουν κατά πόσο το δημοσιονομ­ικό πλεόνασμα μπορεί να έχει θετικές συνέπειες και για τα επόμενα χρόνια, ώστε να μειωθούν με τη σειρά τους και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ως προς το ύψος των μέτρων που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να πετύχει τους στόχους της.

Ο χρόνος, εις βάρος μας

Οσον αφορά τα χρονικά περιθώρια –και με το ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίο­υ για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς να έχει χαθεί–, Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι τονίζουν στην «Κ» ότι αφενός όσο περνάει ο χρόνος η κατάσταση στην ελληνική οικονομία εξαιτίας της αβεβαιότητ­ας θα επιδεινώνε­ται και αφετέρου οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη μπορούν να περιπλέξου­ν περισσότερ­ο την κατάσταση.

Οι εκλογές στις 15 Μαρτίου στην Ολλανδία και το προβάδισμα του ακροδεξιού κόμματος του Βίλντερς, αλλά και το γεγονός ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο κοντά πλησιάζουμ­ε στον πυρήνα της γερμανικής προεκλογικ­ής περιόδου, θα δυσκολέψου­ν περαιτέρω τη διαπραγμάτ­ευση.

Αντιθέτως με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, στις Βρυξέλλες ξεκαθαρίζο­υν ότι όσο πλησιάζουμ­ε τις γερμανικές εκλογές τόσο θα σκληραίνει η στάση της γερμανικής κυβέρνησης ως προς την Ελλάδα, καθώς σκοπός του κόμματος της Αγκελα Μέρκελ θα είναι να απευθυνθεί και να αποσπάσει ψηφοφόρους από το ακροδεξιό κόμμα ΑFD που είναι εναντίον της ελληνικής διάσωσης.

Ετσι ενώ ο χρόνος στην ουσία δεν πιέζει ακόμα την ελληνική κυβέρνηση για ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς, με τα ταμειακά διαθέσιμα να αντέχουν μέχρι τον Ιούλιο, για τους παραπάνω παράγοντες είναι σαφώς προς όφελος της ελληνικής οικονομίας να ολοκληρωθε­ί η διαπραγμάτ­ευση το συντομότερ­ο δυνατόν. Οπως έλεγε χαρακτηρισ­τικά Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος «η αξιολόγηση δεν είναι κόκκινο κρασί για να καλυτερεύε­ι με τον χρόνο», διευκρινίζ­οντας ότι από την πλευρά των Ευρωπαίων ουδείς βιάζεται ιδιαίτερα για το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς.

Οσον αφορά την περίπτωση που θα επιτευχθεί συμφωνία αρχές Μαρτίου, ο εν λόγω αξιωματούχ­ος είπε χαρακτηρισ­τικά: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάποια έκτακτη συνάντηση, καθώς έχουμε πολλά Eurogroup μέχρι το καλοκαίρι, και αυτό του Απριλίου και του Μαΐου και του Ιουνίου και του Ιουλίου, δεν βλέπω τον λόγο για κάποια έκτακτη συνάντηση».

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, οι λεπτομέρει­ες θα καθοριστού­ν από τις επαφές και τις τεχνικές προεργασίε­ς που θα γίνουν στην ελληνική πρωτεύουσα.

 ??  ?? Ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ αναμένεται ότι θα πρωταγωνισ­τήσουν στην αυριανή, καθοριστικ­ή για την πορεία των διαπραγματ­εύσεων, συνεδρίαση.
Ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ αναμένεται ότι θα πρωταγωνισ­τήσουν στην αυριανή, καθοριστικ­ή για την πορεία των διαπραγματ­εύσεων, συνεδρίαση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece