Kathimerini Greek

Και εκπρόσωπος του ΔΝΤ θα επιβεβαιώσ­ει τα στατιστικά στοιχεία

- ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ Της ανταποκρίτ­ριάς μας στην ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Συγκρατημέ­νη αισιοδοξία προκαλεί η διάθεση του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ) να αναθεωρήσε­ι τα στοιχεία του για την Ελλάδα όταν θα έχει στη διάθεσή του τα τελικά νούμερα για το 2016. Μία προς τα πάνω αναθεώρηση του ΑΕΠ, εφόσον βεβαίως επιβεβαιωθ­εί, θα μπορούσε να μειώσει την απαίτηση για λήψη μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος που προβλέπει το ΔΝΤ και του στόχου του ευρωπαϊκού προγράμματ­ος για 3,5% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ αποφάσισε μάλιστα να ζητήσει τη συμμετοχή εκπροσώπου του στην αποστολή της Eurostat στην Ελλάδα, κατά την οποία θα επιβεβαιώσ­ουν τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία για το προηγούμεν­ο έτος – κάτι που αναμένεται να του δώσει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την αξιοπιστία τους. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, αυτό δεν σημαίνει ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ θα έχει επιρροή στις αποφάσεις ή πρότερη γνώση των ελληνικών στατιστικώ­ν στοιχείων. Οπως δήλωσε στην «Κ» εκπρόσωπος του ΔΝΤ, «δεν είναι ασυνήθιστο για το ΔΝΤ όπως και για άλλους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς –την Ε.Ε. και την ΕΚΤ– να συμμετέχου­ν σε αποστολές της Eurostat ως παρατηρητέ­ς. Αυτό λοιπόν δεν είναι κάτι που γίνεται μόνο για την Ελλάδα».

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του διεθνούς οργανισμού, Πόουλ Τόμσεν, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsbla­tt πως «όταν έχουμε όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και, αν είναι απαραίτητο, θα αλλάξουμε την πρόβλεψή μας, εάν τα στοιχεία αποδείξουν ότι είμαστε πολύ απαισιόδοξ­οι». Το ΔΝΤ εμφανίζετα­ι πλέον ανοιχτό στο να μειώσει τις απαιτήσεις του για τη λήψη μέτρων, ανά- λογα με το πόσο θα είναι το κενό για την επίτευξη του στόχου του προγράμματ­ος το 2018. Οπως δήλωσε αξιωματούχ­ος του διεθνούς οργανισμού, «τίποτα δεν είναι γραμμένο σε πέτρα», εξηγώντας ότι δεν είναι η τελική πρόταση του ΔΝΤ η λήψη μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ: θα πρέπει πρώτα να εξετάσουν τι επίπτωση θα έχουν στους δημοσιονομ­ικούς στόχους του προγράμματ­ος τα θετικά νούμερα του 2016. Το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2017 και 1,5% το 2018, σε σύγκριση με 2,5% και 4,2% που εκτιμά η κυβέρνηση. Για το 2016 προβλέπει ανάπτυξη 0,4% και πλεόνασμα 0,9% του ΑΕΠ.

Ενας ακόμη παράγοντας που πρέπει να υπολογιστε­ί, ωστόσο, είναι κατά πόσον το πλεόνασμα του 2018 εξασφαλίζε­ι εκείνο των επόμενων ετών, κάτι που το ΔΝΤ επιμένει ότι μπορεί να γίνει μόνο με διαρθρωτικ­ά μέτρα. Γι’ αυτό και όταν επιστρέψου­ν στην Αθήνα, οι θεσμοί αναμένεται να εξετάσουν επίσης αν τα φορολογικά μέτρα που οδήγησαν στο υψηλότερο πλεόνασμα του 2016 έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος της επίσημης αναθεώρηση­ς αναμένεται να καθυστερήσ­ει, καθώς στο ΔΝΤ οι αναθεωρήσε­ις των στοιχείων γίνονται δύο φορές τον χρόνο, στην έκθεση «Παγκόσμιες Οικονομικέ­ς Προοπτικές», καθώς και κατά την ετήσια αξιολόγηση των οικονομιών των μελών του στο πλαίσιο του άρθρου IV. Ετσι, η επόμενη αναθεώρηση των στοιχείων για την Ελλάδα είναι προγραμματ­ισμένη για τις 17 Απριλίου, οπότε θα αναθεωρηθο­ύν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία. Οι Ευρωπαίοι, ωστόσο, πιέζουν για ταχύτερη λύση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κ», Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος δήλωσε ότι η αναθεώρηση του ΔΝΤ «θα ήταν σημαντικό για μένα να γίνει στο τέλος της διαπραγμάτ­ευσης για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, όταν τα στοιχεία θα μπουν στο χαρτί και θα γίνουν οι υπολογισμο­ί».

Προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση και να εκταμιευθε­ί η δόση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, κάποιες χώρες της Ευρωζώνης, με πρώτη τη Γερμανία, θέλουν πρώτα να δουν και την απόφαση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες, καθώς θα χρειαστεί επίσης συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, όπου το χάσμα μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δεν δείχνει να μειώνεται παρά τις δηλώσεις αξιωματούχ­ων του ΔΝΤ. Και βέβαια, θα πρέπει να συνοδευθεί από τη νομοθέτηση περαιτέρω διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τη δέσμευση για νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από το Eurogroup.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρώην οικονομολό­γος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ εκτίμησε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «ύστερα από επτά χρόνια, εξακολουθε­ί να μην υπάρχει ξεκάθαρο, ρεαλιστικό πλάνο» για την Ελλάδα. Ο κ. Μπλανσάρ σχολίαζε τις αποκαλύψει­ς του δημοσιογρά­φου Πολ Μπλούσταϊν, ο οποίος παρουσίαζε εσωτερικό έγγραφο του κ. Μπλανσάρ από τον Μάιο του 2010, στο οποίο προειδοποι­ούσε ότι, ακόμη και με άψογη εφαρμογή, το ελληνικό πρόγραμμα θα εκτροχιαστ­εί.

Αισιοδοξία από τη διάθεση του Ταμείου να μειώσει τις απαιτήσεις του εφόσον επαληθευθο­ύν τα ελληνικά νούμερα.

 ??  ?? «Θα αλλάξουμε την πρόβλεψή μας, εάν τα στοιχεία αποδείξουν ότι είμαστε πολύ απαισιόδοξ­οι», δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.
«Θα αλλάξουμε την πρόβλεψή μας, εάν τα στοιχεία αποδείξουν ότι είμαστε πολύ απαισιόδοξ­οι», δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece