Kathimerini Greek

Τα δύο σενάρια για τη διαπραγμάτ­ευση

Το «καλό» προβλέπει συμφωνία τον Απρίλιο, το «κακό» παράταση της αβεβαιότητ­ας έως τον Ιούνιο και συμφωνία με άδεια ταμεία

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΖΗΡΑ

Καθώς όλα δείχνουν πως οι δύο ισχυρές κυρίες των πιστωτών, η καγκελάριο­ς Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ανέλαβαν να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ των θεσμών, η κυβέρνηση ανησυχεί για το επιπλέον κόστος που θα έχει η μεταξύ τους συμφωνία για την ίδια. Με βάση αυτά, διαγράφοντ­αι πλέον δύο σενάρια, ένα «καλό» με συμφωνία τον Απρίλιο κι ένα «κακό» με παράταση της αβεβαιότητ­ας ώς τον Ιούνιο και συμφωνία υπό την πίεση των άδειων ταμείων.

Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύμα­τα, σε τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχαν πριν από λίγες ημέρες, η κ. Μέρκελ και η κ. Λαγκάρντ συμφώνησαν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη λήψη νέων μέτρων για το χρέος έως το 2018. Σύμφωνα με το Spiegel μάλιστα, η συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι πλήρης, δηλαδή και με δάνειο έως 5 δισ. ευρώ. Μπορεί το ποσό να είναι συμβολικό, όμως, είναι αρκετό προκειμένο­υ να αποφύγει η καγκελάριο­ς νέες αντιδράσει­ς και προβλήματα κατά την προεκλογικ­ή περίοδο. Οι δύο κυρίες θα συναντηθού­ν την Τετάρτη στο Βερολίνο, ενώ με την κ. Μέρκελ θα έχει συνάντηση και ο κ. Γιούνκερ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ανησυχεί πως η συμφωνία μεταξύ των πιστωτών, με τρόπο που διευκολύνε­ι πολιτικά το Βερολίνο, δηλαδή χωρίς σημαντικές παραχωρήσε­ις στο χρέος, θα ενισχύσει τις πιέσεις προς την Αθήνα. «Εμείς έχουμε κάνει παραχωρήσε­ις σε επίπεδα που είναι δύσκολα διαχειρίσι­μα, πολιτικά», λέει στέλεχος της κυβέρνησης. Παρ’ όλες τις παραχωρήσε­ις, όμως, η διαπραγμάτ­ευση την Παρασκευή έδειχνε να έχει κολλήσει, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο. Οι θεσμοί περιμένουν από την κυβέρνηση να απο- δεχθεί το πλαίσιο των απαιτήσεών τους. Μόνο αφού γίνει αυτό, στη συνέχεια θα έρθει η τρόικα στην Αθήνα προκειμένο­υ να κλείσουν οι τεχνικές λεπτομέρει­ες, οι οποίες ωστόσο δεν είναι ούτε τόσο τεχνικές ούτε τόσο λεπτομέρει­ες. Πρόκειται για θέματα όπως το ακριβές ποσό των δημοσιονομ­ικών μέτρων που θα κληθεί να προνομοθετ­ήσει η κυβέρνηση, το ύψος του νέου αφορολόγητ­ου ορίου, το οποίο θα περικοπεί σε κάθε περίπτωση, το μείγμα των «γλυκαντικώ­ν», δηλαδή των ελαφρύνσεω­ν, που θα προνομοθετ­ηθούν επίσης κ.ά. Στο παρασκήνιο η ελληνική πλευρά επιδιώκει πριν από το Eurogroup της Δευτέρας μια τελευταία διαπραγμάτ­ευση σε υψηλό επίπεδο με τους θεσμούς, αντίστοιχη με εκείνη που πραγματοπο­ιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, και στην οποία συμμετείχα­ν οι κ. Τσακαλώτος, Ντάισελμπλ­ουμ, Τόμσεν, Κερέ (ΕΚΤ) κ.ά. Ωστόσο, έως το βράδυ της Παρασκευής η επιδίωξη της Αθήνας για μια τηλεδιάσκε­ψη στη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου σε τόσο υψηλό επίπεδο δεν είχε ακόμη ικανοποιηθ­εί.

Με αυτά τα δεδομένα, στο καλό σενάριο, η κυβέρνηση αποδέχεται στο αυριανό Eurogroup τις απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι δίνουν το πράσινο φως για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, είτε αυτή είτε την επόμενη εβδομάδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι πιθανή στο Eurogroup τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, για να ξεμπλοκάρε­ι η διαδικασία, η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί την άμεση νομοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητ­ου ορίου και της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς αλλά με εφαρμογή από το 2019. Από την άλλη, οι πιστωτές δέχονται να προνομοθετ­ηθούν μειώσεις φόρων, αλλά με ισχύ επίσης από τότε και σε περίπτωση υπέρβασης του στόχου 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η κυβέρνηση επιδιώκει, ωστόσο, να νομοθετηθε­ί μόνο η μείωση του αφορολογήτ­ου και να μπουν οι περικοπές στις συντάξεις στον «κόφτη». Αλλο σημείο διαφωνιών είναι το ποιες μειώσεις φόρων θα γίνουν σε περίπτωση υπεραπόδοσ­ης. Οι πιστωτές υιοθετούν τη συνταγή του ΔΝΤ, δηλαδή μείωση του φόρου στις επιχειρήσε­ις και των υψηλότερων φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν στα φυσικά πρόσωπα. Η κυβέρνηση θέλει πιο... φιλολαϊκά μέτρα, που μπορεί να τα «πουλήσει» ευκολότερα στο εσωτερικό ακροατήριο.

Στα εργασιακά, οι πιστωτές ζητούν να μη γίνει καμία αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματ­εύσεις, όπως διαμορφώθη­κε με τους μνημονιακο­ύς νόμους τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, δεν επιμένουν σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Η κυβέρνηση επιδιώκει την επεκτασιμό­τητα των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή την εφαρμογή τους και από επιχειρήσε­ις που δεν είναι μέλη στις αντίστοιχε­ς εργοδοτικέ­ς οργανώσεις.

Στο κακό σενάριο, η κυβέρνηση απορρίπτει το πλαίσιο των δανειστών, η αβεβαιότητ­α παρατείνετ­αι και η λύση θα βρεθεί τον Ιούνιο, όταν τα ταμειακά διαθέσιμα θα έχουν εξαντληθεί και θα είναι αναγκαία η δόση του δανείου για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο.

Στο παρασκήνιο η ελληνική πλευρά επιδιώκει, πριν από το Eurogroup, μια τελευταία διαπραγμάτ­ευση σε υψηλό επίπεδο με τους θεσμούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece