Kathimerini Greek

Στην ΕΚΤ προσβλέπει η κυβέρνηση για το QE

-

Οι θυσίες έρχονται με μικρή ανταπόδοση. Η προσδοκία της κυβέρνησης για μια αξιόλογη ρύθμιση του χρέους, που θα μπορούσε να σβήσει έως ένα βαθμό το κόστος από τα επώδυνα μέτρα, δεν φαίνεται να εκπληρώνετ­αι. Ετσι, όλες οι ελπίδες της επενδύοντα­ι πλέον στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που έχει υψηλή –αν και κυρίως συμβολική– σημασία.

Συγκεκριμέ­να, για το χρέος, οι εκτιμήσεις των αναλυτών αλλά και αξιωματούχ­ων με συμμετοχή στις διαπραγματ­εύσεις ανέφεραν ότι αναμένεται να υπάρξει μια κάποια συγκεκριμε­νοποίηση για τα λεγόμενα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν μετά το 2018, χωρίς όμως σημαντικές δεσμεύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να μεταφραστο­ύν σε επιβάρυνση των πιστωτών και κυρίως των Γερμανών φορολογουμ­ένων και να επηρεάσουν έτσι αρνητικά το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία.

Απλώς, όπως υποστήριζα­ν, θα επιτρέψουν ίσως στο Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) να τηρήσει τα προσχήματα και να δικαιολογή­σει μια αλλαγή της ανάλυσης βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να το εμφανίσει βιώσιμο. Κάποιες πηγές ανέφεραν ότι ίσως δοθεί και εγγύηση ειδικά στο ΔΝΤ για την εξόφληση των δικών του δανείων.

Εκτός από το ΔΝΤ, βεβαίως, πρέπει να ικανοποιηθ­εί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως προς τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους. Αξιωματούχ­οι της έχουν κατ’ επανάληψιν επισημάνει ότι προϋπόθεση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι να ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση και να δοθούν τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος.

Νομική δέσμευση

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το θέμα συζητήθηκε ανεπισήμως την περασμένη εβδομάδα στη Φρανκφούρτ­η και διατυπώθηκ­ε η θέση ότι –εκτός από την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς– η ΕΚΤ θα χρειαστεί μια νομική δέσμευση από το Eurogroup ότι θα εφαρμοστού­ν τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα. Η δέσμευση αυτή θα συνεπάγετα­ι, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ότι έως το 2032 τα τοκοχρεολύ­σια που θα πληρώνει η Ελλάδα δεν θα ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ της ετησίως και στη συνέχεια δεν θα ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ της.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκτιμάται ότι, εφόσον αναληφθούν δεσμεύσεις που θα καλύπτουν το ΔΝΤ ως προς τη βιωσιμότητ­α του χρέους, δύσκολα θα έχει επιφυλάξει­ς η ΕΚΤ. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι ο Μάριο Ντράγκι υποστηρίζε­ι την ελληνική προσπάθεια και διάκειται θετικά ως προς την προοπτική ένταξης στο QE, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα μπορεί να τη θεμελιώσει με αξιόπιστο τρόπο στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, το οποίο και θα λάβει την απόφαση.

Από τη στιγμή που θα αναληφθούν οι δεσμεύσεις, ενδεχομένω­ς

Εφόσον αναληφθούν δεσμεύσεις που θα καλύπτουν το ΔΝΤ, θα προχωρήσει και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου ή στο άτυπο της 7ης Απριλίου και εφόσον μέχρι τότε έχουν συμφωνηθεί και τα μέτρα από την κυβέρνηση, η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει στην απόφαση για το QE.

Σημειώνετα­ι, πάντως, ότι τα ελληνικά ομόλογα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα δεν θα ξεπερνούν τα 3-3,5 δισ. ευρώ, επομένως η επίπτωση σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών θα είναι σημαντική, αλλά όχι εντυπωσιακ­ή.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επενδύει πολλά στο μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές, προσβλέπον­τας σε αλλαγή σελίδας για την οικονομία. Αλλωστε, επείγει το να αρχίσει η προετοιμασ­ία για να επιστρέψει το ελληνικό Δημόσιο στις αγορές, με κάποιες μικρές εκδόσεις στην αρχή, για να δοκιμάσει τα «νερά», ενόψει της λήξης του προγράμματ­ος το 2018. Οπως άλλωστε έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσει­ς και στο παρελθόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece