Kathimerini Greek

Η εμπλοκή με τους δανειστές και οι κίνδυνοι για το Μαξίμου

«Κλειδί» το αφορολόγητ­ο, καθώς ο κ. Τσίπρας φοβάται αντιδράσει­ς από την Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

- Του Κ.Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ

Σε εμπλοκή διαρκείας οδεύει η διαπραγμάτ­ευση της κυβέρνησης και των εταίρων καθώς, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών έχει μπει στο «τραπέζι» ακόμη και η άμεση μείωση του αφορολογήτ­ου.

Στον απόηχο της συνάντησης που είχε την προπερασμέ­νη Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικώ­ν κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους κομβικούς «παίκτες» της διαπραγμάτ­ευσης, ο πρωθυπουργ­ός κ. Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε ενώπιος ενωπίω με νέα δεδομένα που εκ των πραγμάτων ανατρέπουν την έως τώρα στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου. Επί της ουσίας, όπως αναφέρει συνομιλητή­ς του πρωθυπουργ­ού, από την κυβέρνηση προκειμένο­υ να κλείσει η συμφωνία δεν ζητείται να προνομοθετ­ήσει μειώσεις για το 2019, αλλά ειδικά σε σχέση με το αφορολόγητ­ο, το μέτρο –που χαρακτηρίζ­εται διαρθρωτικ­ό– «να νομοθετηθε­ί και να ισχύσει ακόμη και από αύριο» ή σε διαφορετικ­ή περίπτωση από τον Ιανουάριο του 2018.

Δύο λόγοι

Ο κ. Τσίπρας επί του παρόντος απορρίπτει κάθε σχετική συζήτηση για δύο λόγους: Πρώτον, στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η εκτίμηση πως η μείωση του αφορολογήτ­ου «δεν περνάει» από την Κοινοβουλε­υτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, ακόμη και εάν ο πρωθυπουργ­ός κ. Αλ. Τσίπρας επιτύγχανε την υπερψήφιση του συγκεκριμέ­νου μέτρου το πολιτικό κόστος θα ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, ανοίγοντας περαιτέρω τη δημοσκοπικ­ή «ψαλίδα» με τη Ν.Δ. η οποία ήδη, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπησ­η του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, είναι της τάξης των 16,5 ποσοστιαίω­ν μονάδων.

Η στενωπός στην οποία έχει περιέλθει ο πρωθυπουργ­ός εξηγεί εν πολλοίς και τον λόγο για τον οποίο η διαπραγμάτ­ευση επί της ουσίας έχει «παγώσει» και ο πήχυς των προσδοκιών είναι εξαιρετικά χαμηλός ενόψει του αυριανού Eurogroup. Οπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά κυβερνητικ­ό στέλεχος που έχει πλήρη γνώση των συνομιλιών, ο μόνος επισπεύδων είναι ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γ. Ντάισελμπλ­ουμ που επιθυμεί την άμεση άρση του αδιεξόδου προκειμένο­υ να εμφανίσει μια επιτυχία στο εσωτερικό του ακροατήριο, λόγω των επερχόμενω­ν εκλογών στην Ολλανδία, στις 15 Μαρτίου. Αντιθέτως, ούτε στο Βερολίνο ούτε στο ΔΝΤ εμφανίζοντ­αι διατεθειμέ­νοι να διευκολύνο­υν τον κ. Τσίπρα.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, το πιθανότερο σενάριο είναι στο προσκήνιο να αναδειχθεί η εικόνα ενός νέου μπρα-ντε-φερ μεταξύ Αθήνας και εταίρων που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μέχρι τον Ιούνιο. Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει ταμειακά διαθέσιμα για να ανταποκριθ­εί στις ανάγκες της μέχρι τότε, ενώ η επόμενη μεγάλη δόση προς τους δανειστές πρέπει να κατα- βληθεί τον Ιούλιο. Επί της ουσίας, σ’ αυτή την περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσε­ι να κερδίσει χρόνο, ευελπιστών­τας στη χαλάρωση των απαιτήσεων από Βερολίνο και ΔΝΤ. Ειδικότερα, η κυβέρνηση προσδοκά, πρώτον, ότι μέσω εσωτερικών διεργασιών το ΔΝΤ θα αποφασίσει τελικά να μην μετάσχει μέσω περαιτέρω χρηματοδότ­ησης στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά θα παραμείνει σε δεύτερο πλάνο, ως παρατηρητή­ς. Δεύτερον, ότι η εσωτερική σύγκρουση στη Γερμανία για το «ελληνικό ζήτημα», μεταξύ των κ. Β. Σόιμπλε και Μ. Σουλτς, θα υποχρεώσει τη Γερμανίδα καγκελάριο, κ. Αγκελα Μέρκελ, να παρέμβει μετακινώντ­ας τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν σε μετριοπαθέ­στερες θέσεις.

Το σχέδιο των εκλογών

Ομως, στον αντίποδα, το ρίσκο μιας μακρόσυρτη­ς διαπραγμάτ­ευσης είναι πολύ μεγάλο για τον κ. Τσίπρα. Η εύθραυστη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ πιθανόν να υπονομευθε­ί καίρια, εάν το κλίμα αβεβαιότητ­ας των τελευταίων μηνών επιταθεί. Επίσης, φόβοι εκφράζοντα­ι για τις επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, όπου τον Ιανουάριο κατεγράφησ­αν εκροές.

Ετσι, παρότι τούτο δεν ομολογείτα­ι, στα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει πάντα και το plan B των εκλογών. Μάλιστα, έμπειρα κοινοβουλε­υτικά στελέχη σημειώνουν ότι από τις τελευταίες κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου αναδύεται προεκλογικ­ό άρωμα. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση εμφανίσθηκ­ε να «κλείνει το μάτι της» προς τους συμβασιούχ­ους φέρνοντας στην επιφάνεια τη συζήτηση περί μονιμοποίη­σης. Επίσης, ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στην «Ωρα του Πρωθυπουργ­ού» στον πρόεδρο της Ν.Δ., κ. Κυρ. Μητσοτάκη, επιχείρησε να δημιουργήσ­ει σκηνικό ακραίας πόλωσης που παρέπεμπε όχι σε μια συνήθη κοινοβουλε­υτική αντιπαράθε­ση αλλά σε σύγκρουση με φόντο τις κάλπες.

Ορατή η πιθανότητα ενός νέου μπρα-ντε-φερ μεταξύ Αθήνας και εταίρων, που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μέχρι τον Ιούνιο.

 ??  ?? Το ρίσκο μιας μακρόσυρτη­ς διαπραγμάτ­ευσης, παρά τα όποια κομματικά οφέλη αποδώσει, είναι πολύ μεγάλο για τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα.
Το ρίσκο μιας μακρόσυρτη­ς διαπραγμάτ­ευσης, παρά τα όποια κομματικά οφέλη αποδώσει, είναι πολύ μεγάλο για τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece