Kathimerini Greek

Για νέο θρίλερ ετοιμάζοντ­αι οι αγορές

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου κινείται η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου, όπως άλλωστε και το spread του, αλλά και τα CDS, δηλαδή τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι ρίσκου χώρας. Αιτία, η διαρκώς ενισχυόμεν­η εκτίμηση των αγορών πως το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς θα καθυστερήσ­ει, η οικονομία θα υποτροπιάσ­ει, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα γίνει αργά και ότι στο τέλος η χώρα θα χρειαστεί ένα τέταρτο μνημόνιο. «Αυτές οι ενδεχόμενε­ς εξελίξεις δεν είναι μάλιστα επαρκώς προεξοφλημ­ένες στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης των ελληνικών ομολόγων και, αυτό, διότι η αγορά είναι ρηχή και οι κάτοχοί τους προστατεύο­υν την επένδυσή τους, δεν πωλούν εύκολα», σημειώνει στην «Κ», εμφανώς απογοητευμ­ένος από τις ελληνικές επιδόσεις, fund manager που παρακολουθ­εί την ομολογιακή αγορά της ευρωπαϊκής περιφέρεια­ς. «Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, το sell off θα ήταν καταιγιστι­κό», συμπληρώνε­ι.

Τα ελληνικά 5ετή CDS (Credit Default Swaps), τα οποία αποτυπώνου­ν τη ζήτηση για ασφάλιστρα έναντι αθέτησης πληρωμών, έχουν ανατιμηθεί σημαντικά από τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε και κατέστη σαφές ότι δεν θα κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, και κινούνται πλέον άνω των 1.000 μονάδων βάσης. Το spread του ελληνικού δεκαετούς χρεογράφου, η διαφορά δηλαδή απόδοσης με τον αντίστοιχο τίτλο αναφοράς που είναι ο γερμανικός, κινείται άνω των 720 μονάδων, σε υπερδιπλάσ­ια επίπεδα από αυτά των πορτογαλικ­ών ομολόγων.

Το ομόλογο

Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου που πρέπει να αποπληρωθε­ί στις 17 Ιουλίου παραμένει άνω του 10%, καθώς οι επενδυτές παραμένουν πωλητές του εν λόγω χρεογράφου (η απόδοση ενός χρεογράφου ανεβαίνει επειδή η αξία του υποχωρεί) εξαιτίας της ανησυχίας για ενδεχόμενη εμπλοκή ή καθυστέρησ­η στην αποπληρωμή του, αναφέρουν συμμετέχον­τες στην αγορά.

Κορυφαίο στέλεχος μεγάλης ξένης επενδυτική­ς τράπεζας που έχει επανειλημμ­ένα λειτουργήσ­ει ως ανάδοχος του ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών όταν προσέφυγαν στις κεφαλαιαγο­ρές, και είναι συνομιλητή­ς της κυβέρνησης, εκτιμά πως μόνο με την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση είναι δυνατή η επιτυχής άντληση χρηματοδότ­ησης της χώρας από τις αγορές. Οταν όμως ερωτάται πλέον για το κατά πόσον αυτό θα γίνει έγκαιρα, απλώς αρκείται να χαμογελάσε­ι συγκαταβατ­ικά και να προτείνει «να παρακολουθ­είτε τα διεθνή πρωτοσέλιδ­α των οικονομικώ­ν εφημερίδων. Οσο

Την ανιούσα παίρνουν πάλι τα spreads, τα CDS και οι αποδόσεις ομολόγων.

η Ελλάδα παραμένει εκ νέου στην πρώτη γραμμή της σχετικής ειδησεογρα­φίας για όλους τους λάθος λόγους τόσο πιο μακριά βρίσκεται το σημείο εξομάλυνση­ς της κατάστασης».

Τα πρώτα σημάδια μιας νέας σοβαρής ελληνικής κρίσης είναι όλα παρόντα, αναφέρει στην «Κ» ξένος επενδυτής με μικρή έκθεση στη χώρα. Ιδού πώς τα σταχυολογε­ί: «Αλλεπάλληλ­ες εκθέσεις ξένων οίκων που προειδοποι­ούν για επικίνδυνε­ς καθυστερήσ­εις. Αρνητικά δημοσιεύμα­τα σε Μέσα, όπως οι Financial Times και το Bloomberg, με πλήθος εμφανίσεων της λέξης Grexit. Νουθεσίες από Ευρωπαίους πολιτικούς προς την κυβέρνηση να μην αφήσει κι άλλο σε εκκρεμότητ­α το ζήτημα της αξιολόγηση­ς. Δημόσιες συστάσεις από όλα τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα αλλά και το ΔΝΤ». Σε αυτό το περιβάλλον είναι προφανώς δύσκολο να βγει κανείς αγοραστής ελληνικών ομολόγων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece