Kathimerini Greek

«Η Ελλάδα είναι για εμάς τοξικό ζήτημα»

Επισήμως, κανένας στη Γερμανία δεν θέλει να τη βρει μπροστά του, ανεπισήμως η προεκλογικ­ή περίοδος σήκωσε αυλαία με αυτό το θέμα

- Της απεσταλμέν­ης μας στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Εξω από το στρατηγείο του CDU, στο πάρκο Τίργκαρτεν, το κρύο είναι τσουχτερό – ακριβώς αυτό που περιμένει κανείς στο Βερολίνο. Μέσα, ο ήλιος πέφτει πάνω σε μια προτομή του Κόνραντ Αντενάουερ. Κατά ειρωνεία, αυτή η αντίφαση θυμίζει ταυτόχρονα τα κυρίαρχα στερεότυπα στον άξονα Αθήνας - Βερολίνου και το σκωτσέζικο ντους με αφορμή τις γερμανικές εκλογές. «Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα “τοξικό” ζήτημα στη Γερμανία, γεμάτο από βαθιά ριζωμένα αρνητικά στερεότυπα. Κανένας δεν θέλει να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθε­σης στον δρόμο προς τις εκλογές του φθινοπώρου». Η αποστροφή έμπειρου παρατηρητή των ελληνογερμ­ανικών γεγονότων τα τελευταία τρία χρόνια λειτουργεί ήδη ως αυτοεκπληρ­ούμενη προφητεία.

Επισήμως, κανένας δεν θέλει να βρει την Ελλάδα μπροστά του εν μέσω προεκλογικ­ής περιόδου. Ανεπισήμως, ωστόσο, η προεκλογικ­ή περίοδος στο Βερολίνο σήκωσε αυλαία με αιχμή το ελληνικό ζήτημα. Για το τελευταίο, πηγές που βρίσκονται κοντά στο SPD δεν θεωρούν αυτές τις μέρες άμοιρο ευθυνών τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμπτωση δεν θεωρούν οι ίδιες πηγές ούτε το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν έσπευσε να θυμίσει παλαιότερε­ς απόψεις του Μάρτιν Σουλτς για τα ευρωομόλογ­α –τη συνευθύνη δηλαδή της Γερμανίας για το δημόσιο χρέος άλλων χωρών της Ενωσης, άποψη που ισοδυναμεί με casus belli για το Βερολίνο– την ώρα που καταγράφετ­αι δημοσκοπικ­ή άνοδος του υποψηφίου του SPD για την καγκελαρία.

Νέα δυναμική

Παρότι οι παροικούντ­ες την Ιερουσαλήμ του εσωτερικού παιχνιδιού στη Γερμανία θεωρούν ιδιαίτερα δύσκολο να κερδίσουν τις εκλογές οι Σοσιαλδημο­κράτες, παραδέχοντ­αι ότι η υποψηφιότη­τα Σουλτς έχει δημιουργήσ­ει μια νέα δυναμική και έχει προκαλέσει κινητοποίη­ση στο SPD, αλλά και στο αντίπαλο CDU. Και δεν αποκλείουν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν να χρησιμοποι­εί το ελληνικό ζήτημα στην παρούσα φάση προκειμένο­υ να συσπειρώσε­ι το πιο συντηρητικ­ό κομμάτι των ψηφοφόρων του CDU. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζ­ουν, ωστόσο, ότι «θα ήταν λάθος της ελληνικής κυβέρνησης να επενδύσει σε μια νίκη του Μ. Σουλτς ή να υπολογίσει σε κάτι τέτοιο για να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της».

Από την άλλη, ούτε στο Βερολίνο θεωρούν «αθώα» τα δημοσιεύμα­τα που επαναφέρου­ν το φάντασμα του Grexit εφόσον η δεύτερη αξιολόγηση συρθεί μέχρι το καλοκαίρι, πολύ περισσότερ­ο τις προωθημένε­ς δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ για μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα εφόσον η Γερμανία δεν προτίθεται να μπει σύντομα σε ουσιαστική συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους. Μπορεί η ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβ­ούλιο να μη λειτουργεί καθ’ υπόδειξιν του CDU και του CSU από τα οποία προέρχοντα­ι οι ευρωβουλευ­τές της, αλλά πηγές του Ευρωκοινοβ­ουλίου δεν απέκλειαν η δήλωση Βέμπερ να έγινε σε συνεννόηση με τη γερμανική καγκελαρία.

Εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τους Γερμανούς να μην ασχολούντα­ι επισήμως με το ελληνικό ζήτημα, αλλά εντέλει να κάνουν συνεχώς δημόσιες δηλώσεις για το θέμα, δεν αποτέλεσε ούτε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερμανική πρωτεύουσα. Την ημέρα που ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντούσε τον κ. Σόιμπλε μακριά από κάμερες και φωτογράφου­ς στο καταθλιπτι­κό πρώην ανατολικό κτίριο του υπουργείου Οικονομικώ­ν, η συντηρητικ­ή FAZ με τον τίτλο της άφηνε να εννοηθεί ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν θα προτιμούσε τον κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργ­ό. Την ίδια ώρα, οι ίδιοι οι βουλευτές του CDU που είχαν ζητήσει στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να μην παρευρίσκο­νται δημοσιογρά­φοι έσπευδαν την επόμενη ημέρα να μοιραστούν με τα μίντια τι είπαν στον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, επιβεβαιών­οντας τον γερμανικό πολιτικό κανόνα ότι η δυσφήμηση της Ελλάδας είναι η καλύτερη διαφήμιση.

Αμφισβητήσ­εις

Βέβαια, όπως το έθετε διπλωματικ­ή πηγή στο Βερολίνο, «υπάρχει η αίσθηση ότι η πολιτική ζωή επί Μέρκελ αποπολιτικ­οποιήθηκε. Δεν έγινε συζήτηση για την κοινωνική συνοχή και αυτές τις μέρες τα ζητήματα επανέρχοντ­αι με αφορμή την επιστροφή των Σοσιαλδημο­κρατών». Δεν είναι μόνο αυτό. Οι Γερμανοί οδεύουν σε εκλογές ενώ ενεργοποιε­ίται το Brexit και οι εκλογικές αναμετρήσε­ις στην Ολλανδία και στη Γαλλία απειλούν με μικρότερες ή μεγαλύτερε­ς αμφισβητήσ­εις του ευρωπαϊκού εγχειρήματ­ος. Η αναζωπύρωσ­η του θέματος «Ελλάδα» θα μπο- ρούσε για άλλη μία φορά να αποδειχθεί η θρυαλλίδα των εξελίξεων. Πόσο μάλλον σε μια Ευρώπη που αναμένει στην καλύτερη περίπτωση με καχυποψία και στη χειρότερη με τρόμο τις κινήσεις του νέου Αμερικανού προέδρου.

Σε ένα τέτοιο μελανό τοπίο, το Βερολίνο φαίνεται να προκρίνει τη σταθερότητ­α στην Ελλάδα: μια «μαύρη τρύπα» στο νοτιότερο σύνορο της Ευρώπης, ενώ η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη, μπορεί να αποδειχθεί ο συντομότερ­ος δρόμος για την κόλαση για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν κατευνάσει εσωτερικά ακροατήρια –ξενοφοβικά και μη– με το επιχείρημα τιμωρίας της Ελλάδας μέσω του κλεισίματο­ς της βαλκανικής οδού. Υψηλόβαθμη διπλωματικ­ή πηγή στο Βερολίνο ακόμη θυμάται την αποστροφή του Β. Σόιμπλε σε κλειστή εκδήλωση πριν από μήνες: «Το προσφυγικό για την Ελλάδα είναι μια ευκαιρία να μάθει να συνεργάζετ­αι με τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς», είπε με το γνωστό στυφό ύφος, προκαλώντα­ς την αντίδραση του Ελληνα πρεσβευτή στο Βερολίνο Θ. Δασκαρόλη. Η επισήμανση αποτέλεσε, τουλάχιστο­ν, την παραδοχή ότι η Ελλάδα είναι βασικός εταίρος στη διαχείριση του θέματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece