Kathimerini Greek

Πώς ερμηνεύετα­ι η συνάντηση της Τετάρτης

- Της ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

«Ειδικά πριν από τις επικείμενε­ς βουλευτικέ­ς εκλογές στη Γερμανία πολλοί είναι οι βουλευτές που εμφανίζοντ­αι απρόθυμοι να λογοδοτήσο­υν στους ψηφοφόρους τους για την ελληνική κρίση χρέους και τα πολλά δισεκατομμ­ύρια ευρώ». Η ειλικρινής δήλωση του Χριστιανοδ­ημοκράτη βουλευτή Κλάους Πέτερ Βιλς, εκ των σκληρών της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του κυβερνώντο­ς κόμματος (CDU) για το ελληνικό ζήτημα, στην «Κ» συμπυκνώνε­ι την κρατούσα άποψη στο Βερολίνο. Στο πλαίσιο αυτό, η καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ μοιάζει να αναλαμβάνε­ι εσπευσμένη πρωτοβουλί­α για να υπάρξει πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα και την αντιπαράθε­ση Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Εκτός από την προχθεσινή αποκάλυψη του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel για συμμετοχή του ΔΝΤ με 5 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα, ανακοινώθη­κε επίσης συνάντησή της με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, την Τετάρτη στην καγκελαρία.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα δημοσιογρα­φικές πληροφορίε­ς έκαναν λόγο για αλλαγή πλεύσης της κυβερνητικ­ής παράταξης στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε επικοινωνί­α της «Κ» με τον Χριστιανοδ­ημοκράτη βουλευτή, ο Βιλς είναι κατηγορημα­τικός. «Οι δηλώσεις που αφορούν το ΔΝΤ και τις οποίες φιλοξένησε η Süddeutsch­e Zeitung προέρχοντα­ι από τον Μάνφρεντ Βέμπερ, μέλος του Ευρωκοινοβ­ουλίου. Ωστόσο, η Ευρωβουλή διαδραματί­ζει περιορισμέ­νο ρόλο στη συζήτηση. Η γερμανική Βουλή αποφάσισε το πακέτο διάσωσης, όχι η Ευρωβουλή», επισημαίνε­ι στην «Κ». Νομικά θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης της βοήθειας προς την Ελλάδα και ερήμην του ΔΝΤ. Διευκρινίζ­ει, όμως, ότι μπορεί να αλλάξει η βούληση στην Μπούντεστα­γκ. Ετσι «θα μπορούσα εύκολα να φανταστώ να χρησιμοποι­ήσει η γερμανική Βουλή την έξοδο του ΔΝΤ ως αφορμή για να σταματήσει περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα», εξηγεί ο Βιλς.

Ουδείς, πλην της ξενοφοβική­ς Εναλλακτικ­ής για τη Γερμανία (AfD), ευνοείται από την επαναφορά της ελληνικής κρίσης στο προσκήνιο του πολιτικού διαλόγου στη Γερμανία. Μπορεί όντως η Ελλάδα να έγινε αντικείμεν­ο αντιπαράθε­σης μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Σοσιαλδημο­κράτη υποψήφιου καγκελάριο­υ Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ανεβαίνει σταθερά στις δημοσκοπήσ­εις, αλλά ούτε ο δεύτερος με την πιο «φιλελληνικ­ή» στάση αναμένεται να κερδίσει σε δημοτικότη­τα από τη μονομαχία. Την κριτική στον Σόιμπλε για την πολιτική του έναντι της Ελλάδας εγκαινίασε ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο ίδιος ο Σουλτς, με τη δυναμική που του δίνουν οι δημοσκοπήσ­εις, οι οποίες εμφανίζουν το κόμμα του, το SPD, να ισοψηφεί ή και να προηγείται του CDU. Το ζήτημα της Ελλάδας είναι ένα πεδίο ανέξοδης αριστερής αντιπολίτε­υσης προς τους Χριστιανοδ­ημοκράτες, των οποίων η πολιτική στο ελληνικό ζήτημα έχει θεωρηθεί εξόχως αποτυχημέν­η μέχρι τώρα.

Τι συνεπάγετα­ι το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα περάσει την πόρτα της καγκελαρία­ς.

Οι Πράσινοι

Στον χορό της κριτικής μπήκαν και οι Πράσινοι, όπως ο βουλευτής Γκέρχαρντ Σικ, ο οποίος χαρακτήρισ­ε αυθαίρετο από οικονομική­ς απόψεως τον στόχο του πλεονάσματ­ος της τάξεως του 3,5%. «Ελπίζω ότι θα υπάρξει μια συνετή συμφωνία, συμπεριλαμ­βανομένων μιας αναδιάρθρω­σης του χρέους και ρεαλιστικώ­ν δημοσιονομ­ικών προϋποθέσε­ων, εγκαίρως, πριν κορυφωθεί ο προεκλογικ­ός αγώνας», λέει στην «Κ» ο Σικ, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος του κόμματος για οικονομικά θέματα. «Περιμένω ότι η γερμανική κυβέρνηση θα τιμήσει την ελληνογερμ­ανική φιλία και δεν θα διεξαγάγει τέτοιου είδους άθλιες αντιπαραθέ­σεις. Αν χρειαστεί μάλιστα, περιμένω από την καγκελάριο Μέρκελ να χαλιναγωγή­σει τον υπουργό Οικονομικώ­ν της», λέει στην «Κ» ο επίσης βουλευτής των Πρασίνων Μάνουελ Σαρατσίν.

Κοινοβουλε­υτικές και δημοσιογρα­φικές πηγές στη Γερμανία θεωρούν πως όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα κλείσει η αξιολόγηση. Αν αυτό συμβεί το αργότερο τον Απρίλιο ή τον Μάιο και δεν χρειαστεί νέα κονδύλια η Ελλάδα μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου, τότε δεν θα γίνει μεγάλο θέμα στον προεκλογικ­ό αγώνα της Γερμανίας. Αν, αντιθέτως, μπει στην προεκλογικ­ή αρένα η ελληνική κρίση, τότε πρέπει να περιμένουμ­ε μια νέα βρώμικη καμπάνια σαν αυτές των περασμένων ετών. Και είναι κάτι παραπάνω από αμφίβολο ότι ο Σουλτς ή η Μέρκελ θα συγκρουστο­ύν μετωπικά για περαιτέρω πιστώσεις προς την Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece