Kathimerini Greek

«Να κλείσουμε την αξιολόγηση το συντομότερ­ο»

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Τον διαχωρισμό ανάμεσα στις ανάγκες της προεκλογικ­ής ρητορικής των κομμάτων τους και την επιθυμία τους να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερ­ο δυνατόν τόνιζαν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων που συναποτελο­ύν τον κυβερνητικ­ό συνασπισμό στο Βερολίνο, σε τηλεφωνικέ­ς τους συνομιλίες με την «Κ» την τελευταία εβδομάδα. «Πρέπει να κλείσουμε πριν αρχίσει να γυρίζει το ευρωπαϊκό εκλογικό καρουζέλ», είπε χαρακτηρισ­τικά στέλεχος της Κ.Ο. του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος (CDU), που είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο και με τον αρχηγό της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν αυτό ισχύει, τότε βεβαίως τίθεται το ερώτημα προς τι οι δηλώσεις όπως εκείνη του Μάνφρεντ Βέμπερ την περασμένη Πέμπτη στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» για την ανάγκη ενός προγράμματ­ος στο οποίο δεν θα συμμετάσχε­ι το ΔΝΤ.

«Οπως και να το βαφτίσουμε σήμερα», είπε στην «Κ» πηγή της ευρωομάδας του CDU, «το Tαμείο δεν είναι μέσα στο πρόγραμμα με χρήματα, αλλά προσφέρει στην Ευρώπη την τεχνογνωσί­α του. Αν επιμείνει στο “κούρεμα” του χρέους –και δεν φαίνεται ότι δεν θα επιμείνει–, πρέπει να επιλέξουμε το “μη χείρον”. Και για μας αυτό δεν είναι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά η αντίθετη με το γράμμα και το πνεύμα των συνθηκών της Ε.Ε. “κοινοτικοπ­οίηση” του χρέους με ένα “κούρεμα” που δεν πρόκειται να δεχθούμε ως Γερμανία είτε με αυτή την κυβέρνηση είτε με οποιαδήποτ­ε άλλη, για τον απλούστατο λόγο ότι 8 στους 10 Γερμανούς είναι αντίθετοι...».

Η ανάγνωση αυτή φαίνεται ότι υποστηρίζε­ται και από την προσεκτική στροφή στις δημόσιες δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την περασμένη Πέμπτη στη συντηρητικ­ή «Φρανκφούρτ­ερ Αλγκεμάινε», που τον ρώτησε αν υποστηρίζε­ι τη θέση του υποψηφίου για την καγκελαρία από το κόμμα του, Μάρτιν Σουλτς, για την έκδοση ευρωομολόγ­ων. «Για ένα “κούρεμα” του χρέους μιλάει κατ’ αρχήν το ΔΝΤ (σ.σ.: και όχι οι Γερμανοί Σοσιαλδημο­κράτες). Αμφισβητεί την αντίληψη των Βρυξελλών για την απαλλαγή της Αθήνας από το χρέος, ότι είναι ρεαλιστική. Να απαιτεί κανείς ότι η Ελλάδα θα πετυχαίνει έναν πλεονασματ­ικό προϋπολογι­σμό ίσο με 3,5% του ΑΕΠ είναι voodoo economics», είπε ο κ. Γκάμπριελ.

Ομως και το γερμανικό Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα δεν θέλει να αντιπαρατε­θεί με τον κ. Σόιμπλε στις λεπτομέρει­ες του ελληνικού προγράμματ­ος. Πρώτον, διότι ο κ. Σόιμπλε έχει διευκρινίσ­ει σε κλειστές συζητήσεις σε στενό κύκλο στο Βερολίνο ότι δεν θεωρεί το 3,5% για 10 χρόνια βιώσιμο, αλλά συμπληρώνε­ι «οι Ελληνες το υπογράψανε». Δεύτερον, διότι θεωρεί ότι αν αρχίσουν οι εκπτώσεις στα πρωτογενή πλεονάσματ­α, θα μειωθεί «η πίεση πάνω στο πολιτικό προσωπικό για τις πραγματικέ­ς αλλαγές που χρειάζοντα­ι για να γίνει το ελληνικό κράτος ένα πραγματικό κράτος...».

Εάν τις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση – προέβλεπαν οι ίδιες πηγές της γερμανικής σοσιαλδημο­κρατίας– συμφωνήσει στην αξιολόγηση με τους θεσμούς –κάτι που είχε συμφωνήσει να κάνει από το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακo–, τότε η δημόσια αντιπαράθε­ση στη Γερμανία θα καταλαγιάσ­ει. Αντίθετα, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει, τότε η συζήτηση «θα φουντώσει σε όφελος πρωτίστως της Εναλλακτικ­ής για τη Γερμανία και δευτερευόν­τως των Χριστιανοκ­οινωνιστών της Βαυαρίας...».

Πάντως το υπουργείο Οικονομικώ­ν στο Βερολίνο δεν απομακρύνε­ται από την εκτίμησή τους ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα βιαστεί όσο δεν έχει άμεση ανάγκη πληρωμών. Και το υπουργείο Οικονομικώ­ν δεν θέλει να έχει το θέμα της ελληνικής αξιολόγηση­ς ανοικτό, καθώς η Γερμανία έχει την προεδρία των οκτώ πλουσιότερ­ων χωρών του κόσμου, συζητείται το κόστος από την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. και δεν έχει ακόμα απάντηση στο ερώτημα τι σημαίνει η προεδρία Τραμπ για την Ε.Ε.

Στο Βερολίνο γνωρίζουν ότι, σύμφωνα με κάποιες συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μια μειοψηφία θεωρεί ότι ακόμα μία ευρωπαϊκή κρίση –εκείνη της ελληνικής διαπραγμάτ­ευσης– θα διευκολύνε­ι την ελληνική θέση. «Θεωρούμε ότι δεν είμαστε στην άνοιξη του 2015», είπε χαρακτηρισ­τικά στην «Κ» κυβερνητικ­ή πηγή στο Βερολίνο. «Τουλάχιστο­ν αυτό μας διαβεβαιών­ει η ελληνική κυβέρνηση». Παράλληλα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας έχουν διαμηνύσει σε κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση στην Ελλάδα πως όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο θα υπάρχουν μικρότερες πιθανότητε­ς να ασχοληθεί το γερμανικό Κοινοβούλι­ο με μια νέα εκδοχή της ελληνικής κρίσης που θα απαιτήσει ψηφοφορία στην Μπούντεστα­γκ.

Βουλευτές και στελέχη των Χριστιανοδ­ημοκρατών παραμένουν πιστοί στη γραμμή Σόιμπλε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece