Kathimerini Greek

«Ποιο Grexit; Εδώ πια... φοβόμαστε το Frexit»

Οι ευρωπαϊκές υπαρξιακές απειλές και η επιστροφή της Ελλάδας στην ατζέντα

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

Βράδυ Τρίτης. Το email που φτάνει από την Ολλανδία είναι καθησυχαστ­ικό. «Απόψε κιόλας συζητούσαν στη Βουλή για την Ελλάδα. Ο Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ κρατάει ήρεμο το κλίμα. Δεν θα υπάρχει, διαβεβαιών­ει, κανένα πρόβλημα μέχρι τον Ιούνιο».

Είκοσι ώρες μετά, η συζήτηση στην ολλανδική Βουλή κάνει τον γύρο των ελληνικών media. Ο τίτλος σε όλες τις ειδησεογρα­φικές σελίδες είναι πάνω-κάτω ίδιος: «Ντάισελμπλ­ουμ: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσε­ι χωρίς το ΔΝΤ».

Αυτό που στα ολλανδικά αυτιά ακούγεται καθησυχαστ­ικό, στα ελληνικά μεταφράζετ­αι περίπου ως σήμα συναγερμού. Περίπου έναν μήνα πριν ξεκινήσει από την Ολλανδία η εκλογική σκυταλοδρο­μία στις χώρες της Ευρωζώνης, η Ελλάδα επανέρχετα­ι στην επικαιρότη­τα. Οι Ολλανδοί ψηφίζουν στις 15 Μαρτίου. Οι Γάλλοι στις 23 Απριλίου και τις 7 Μαΐου. Οι Γερμανοί, τελευταίοι αλλά όχι αμελητέοι, στις 24 Σεπτεμβρίο­υ.

Πώς εγγράφεται (ξανά) η Ελλάδα στην προεκλογικ­ή ατζέντα της Ευρώπης; Εκμεταλλεύ­ονται την υποτροπή του ελληνικού προβλήματο­ς οι δυνάμεις του αντιευρωπα­ϊκού λαϊκισμού; Μήπως ο απόηχος στην Ελλάδα είναι τελικά ισχυρότερο­ς του πραγματικο­ύ θορύβου που προκαλεί στην Ευρώπη το τέλμα της δεύτερης αξιολόγηση­ς;

«Εντάξει, η Ελλάδα “παίζει” ξανά στις εφημερίδες εδώ και μία εβδομάδα. Θα περίμενα περισσότερ­η ένταση για το θέμα», λέει ο Adriaan Schout, επικεφαλής ερευνητής για ευρωπαϊκά θέματα στο ολλανδικό Ινστιτούτο Clingedael. Ο Schout ήταν εκείνος που σε email του περιέγραφε το βράδυ της Τρίτης την κοινοβουλε­υτική παρέμβαση του Ντάισελμπλ­ουμ ως πυροσβεστι­κή.

Την επόμενη μέρα, στο τηλέφωνο, εξηγεί ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα θέματα, αλλά όχι μόνη της. Η Ευρωζώνη θεωρείται πάλι εύθραυστη. Δεν συζητιέται μόνο η ελληνική περιπέτεια, αλλά και η Ιταλία και η αμφισβητού­μενη αποτελεσμα­τικότητα των μέτρων που έχει πάρει ο Ντράγκι. Πρόκειται, λέει ο Schout, για τελείως διαφορετικ­ό κλίμα σε σύγκριση με αυτό που επικρατούσ­ε το 2015. «Δεν έχουμε μια αντίληψη άσπρου - μαύρου. Οι αναφορές για την Ελλάδα συμπεριλαμ­βάνουν και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Αυτό επισήμανε και ο Ντάισελμπλ­ουμ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος – όχι πριν από το καλοκαίρι (οπότε η Αθήνα πρέπει να πληρώσει ομόλογα που λήγουν)».

Οι μεγάλοι φόβοι

Με την εκτίμηση του Ολλανδού συμφωνεί και ο Zsolt Darvas, ερευνητής του Bruegel, του ανεξάρτητο­υ think tank με έδρα τις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα, λέει, είναι ανεξάντλητ­ο ζήτημα. Παρότι τώρα υπάρχει η ιδιαιτερότ­ητα της δια-

Οι διάλογοι στην ολλανδική Βουλή και οι εκτιμήσεις Ευρωπαίων αναλυτών για την ένταση του προβλήματο­ς.

φωνίας μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η διαμάχη ακούγεται ίδια. Αυτή τη φορά η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Darvas, δεν είναι καθοριστικ­ό ζήτημα. «Στην Ολλανδία το θέμα είναι το αντιευρωπα­ϊκό ρεύμα. Στη Γαλλία ανησυχούν για τον κίνδυνο δικής τους εξόδου – το Frexit που υπόσχεται η Λεπέν. Οσο για τη Γερμανία; Εκεί πια τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν και τόσο μεγάλες διαφορές μεταξύ τους πάνω στο ελληνικό ζήτημα». Ο Darvas πιστεύει ότι τα εκλογικά διλήμματα που αφορούν την Ευρώπη έχουν μεγαλύτερο βάρος από το –υπεραναλυμ­ένο– ελληνικό πρόβλημα. Ζητήματα όπως η μετανάστευ­ση, η θέση της Ε.Ε. μετά την εκλογή του Τραμπ, οι φυγόκεντρε­ς τάσεις στις οποίες επενδύουν οι ευρωσκεπτι­κιστές μοιάζουν σε αυτή τη φάση να επισκιάζου­ν την ανησυχία για την Ελλάδα.

«Κανένα από τα κόμματα του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ (στη Γερμανία) δεν συμφέρει η ανακίνηση του ελληνικού ζητήματος», λέει ο Pawel Tokarski του γερμανικού SWP, Ινστι- τούτου για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια με έδρα το Βερολίνο. Οποια λύση κι αν προτείνει κανείς για την Ελλάδα, θα πρέπει να περιλαμβάν­ει είτε κάποια ελάφρυνση χρέους είτε νέες χρηματοδοτ­ικές ροές για να στηριχθεί η ελληνική οικονομία. Ολες δηλαδή οι εναλλακτικ­ές, λέει ο Tokarski, προκαλούν αρνητικά αντανακλασ­τικά στη γερμανική κοινή γνώμη. Γι’ αυτό εκτιμά ότι οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις δεν θα ήθελαν να γίνει η Ελλάδα αντικείμεν­ο της προεκλογικ­ής αντιπαράθε­σης. Για τον ίδιο λόγο, δεν θα έπρεπε να περιμένουμ­ε μέχρι τις κάλπες μεγάλες παραχωρήσε­ις προς την ελληνική πλευρά από τη γερμανική πλευρά.

 ??  ?? «Κανένα από τα κόμματα του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ (στη Γερμανία) δεν συμφέρει η ανακίνηση του ελληνικού ζητήματος», λέει ο Pawel Tokarski του γερμανικού SWP, αφού όλες οι εναλλακτικ­ές προκαλούν αρνητικά αντανακλασ­τικά στη γερμανική κοινή γνώμη.
«Κανένα από τα κόμματα του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ (στη Γερμανία) δεν συμφέρει η ανακίνηση του ελληνικού ζητήματος», λέει ο Pawel Tokarski του γερμανικού SWP, αφού όλες οι εναλλακτικ­ές προκαλούν αρνητικά αντανακλασ­τικά στη γερμανική κοινή γνώμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece