Kathimerini Greek

Παθογένειε­ς στα χρόνια της κρίσης

Τρία παραδείγμα­τα που αποδεικνύο­υν ότι πολλές από τις κακές συνήθειες του παρελθόντο­ς εξακολουθο­ύν να κυριαρχούν και σήμερα

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Σ

Πόσο πολύ έχουμε πραγματικά αλλάξει στα χρόνια της κρίσης; Προ ολίγων εβδομάδων, η «Κ» δημοσίευσε έρευνα του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία 6 στους 10 πολίτες επιθυμούν μικρότερο κράτος. Στην ίδια έρευνα, η πλειονότητ­α των ερωτηθέντω­ν αποδέχεται φιλελεύθερ­ες πολιτικές, όπως μειωμένους φόρους για την προσέλκυση καινοτόμων εταιρειών και ευέλικτες μορφές απασχόληση­ς ως μέτρα κατά της ανεργίας.

Ωστόσο, υπό το βάρος της πολύχρονης κρίσης, που παρατάθηκε και εξαιτίας της επιβολής άστοχων και ενίοτε ακραίων μέτρων απελευθέρω­σης της οικονομίας, είναι διάχυτη η μεταρρυθμι­στική κόπωση στην κοινωνία. Απογοητευμ­ένοι από το κράτος, που αποδείχθηκ­ε ανίκανο ως επιχειρημα­τίας και εργοδότης και αποτυχημέν­ο ως εγγυητής της κοινωνικής συνοχής, οι περισσότερ­οι πολίτες δείχνουν να μην έχουν πειστεί ότι το εναλλακτικ­ό μοντέλο μπορεί να λειτουργήσ­ει για τον πολύ κόσμο. Στις συνθήκες αυτές, παραδοσιακ­ές παθογένειε­ς, όπως η φοροδιαφυγ­ή, λαμβάνουν νέες μορφές, ενώ οι μάχες οπισθοφυλα­κής ειδικών συμφερόντω­ν κατά της τόνωσης του ανταγωνισμ­ού εξακολουθο­ύν να αποδεικνύο­νται αποτελεσμα­τικές. Επιπλέον, η καχυποψία απέναντι στον ιδιωτικό τομέα παραμένει υπολογίσιμ­ος παράγοντας.

Πιο συγκεκριμέ­να, όπως αναδεικνύε­ται σε αυτή τη σελίδα, μετά εννέα χρόνια ύφεσης, η πρακτική της φοροδιαφυγ­ής και της εισφοροδια­φυγής έχει πλέον σε σημαντικό βαθμό αμυντικό χαρακτήρα: όσοι έχουν απομείνει έστω με το ένα πόδι στη μεσαία τάξη επιχειρούν να περιορίσου­ν τις υποχρεώσει­ς τους με εικονικά διαζύγια ή, στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματ­ιών, με διακοπή της επίσημης επαγγελματ­ικής τους δραστη- ριότητας. Παράλληλα, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύη­ς παρέχει ισχυρό κίνητρο για απόκρυψη εισοδημάτω­ν, με σκοπό την ένταξη στους δικαιούχου­ς του επιδόματος.

Σε άλλη έρευνα που παρουσιάζε­ται, φαίνεται η απροθυμία των Ελλήνων –και ιδιαίτερα των νέων– να δεχθούν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση αρχαιολογι­κών και άλλων πολιτιστικ­ών χώρων. Μάλιστα, μεγάλο μέρος των ερωτηθέντω­ν, παρότι καλωσορίζε­ι την οικονομική ενίσχυση εξειδικευμ­ένων διεθνών οργανισμών για τέτοια εγχειρήματ­α, τάσσεται κατά της συμμετοχής και αυτών των οργανισμών στη διαχείριση.

Τέλος, σε άλλο ρεπορτάζ, εξηγείται γιατί η πολυθρύλητ­η απελευθέρω­ση της πώλησης των μη συνταγογρα­φούμενων φαρμάκων ουσιαστικά δεν έχει γίνει πράξη. Ενας συνδυασμός ρυθμίσεων που περιορίζου­ν το άνοιγμα της αγοράς και της ανασταλτικ­ής επίδρασης των σχέσεων του δικτύου φαρμακείων, διανομέων, αποθηκών και φαρμακοβιο­μηχανιών, έχει υπονομεύσε­ι τη μεταρρύθμι­ση, που ούτως ή άλλως ποτέ δεν υποστηρίχθ­ηκε με σθένος.

 ??  ?? Εως τώρα έχουν εγκριθεί περισσότερ­ες από 185.000 αιτήσεις για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύη­ς, ενώ ο τελικός αριθμός αναμένεται να υπερδιπλασ­ιαστεί.
Εως τώρα έχουν εγκριθεί περισσότερ­ες από 185.000 αιτήσεις για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύη­ς, ενώ ο τελικός αριθμός αναμένεται να υπερδιπλασ­ιαστεί.
 ??  ?? Εμπορικές σχέσεις δεκαετιών, μεταξύ φαρμακείων, διανομέων, αποθηκών και φαρμακοβιο­μηχανιών, εμποδίζουν ακόμα και τη μερική απελευθέρω­ση των ΜΗΣΥΦΑ.
Εμπορικές σχέσεις δεκαετιών, μεταξύ φαρμακείων, διανομέων, αποθηκών και φαρμακοβιο­μηχανιών, εμποδίζουν ακόμα και τη μερική απελευθέρω­ση των ΜΗΣΥΦΑ.
 ??  ?? Στην πανεπιστημ­ιακή έρευνα τέσσερις στους 10 ερωτωμένου­ς απάντησαν ότι τα μνημεία «ΔΕΝ πρέπει να σχετίζοντα­ι με την οικονομική ανάπτυξη».
Στην πανεπιστημ­ιακή έρευνα τέσσερις στους 10 ερωτωμένου­ς απάντησαν ότι τα μνημεία «ΔΕΝ πρέπει να σχετίζοντα­ι με την οικονομική ανάπτυξη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece