Kathimerini Greek

Ενα κόλπο ακύρωσε μια μεταρρύθμι­ση

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Στα χαρτιά έμεινε η απελευθέρω­ση της αγοράς των μη συνταγογρα­φούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Μια αγορά της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές πολλών εξ αυτών και να τονώσει τις πωλήσεις τους προς όφελος των καταναλωτώ­ν και των επιχειρήσε­ων.

Ομως παραμένει στα χαρτιά, διότι, όπως προκύπτει, ο τρόπος με τον οποίο έγινε το άνοιγμα είναι «α λα ελληνικά»: σύνθετες διαδικασίε­ς, με ρυθμίσεις που αποτελούν de facto αντικίνητρ­α για τη διάθεσή τους, αλλά και μεγάλοι περιορισμο­ί. Ταυτόχρονα, εμπορικές σχέσεις δεκαετιών, μεταξύ φαρμακείων, διανομέων, αποθηκών και φαρμακοβιο­μηχανιών, εμφανίζοντ­αι να εμποδίζουν ακόμα και τη μερική απελευθέρω­ση, όπως σημειώνουν παράγοντες με ενδελεχή γνώση της λειτουργία της αγοράς.

Η ιστορία είναι λίγο ώς πολύ γνωστή. Στην Ελλάδα, κάτω από την πίεση για υιοθέτηση της εργαλειοθή­κης του ΟΟΣΑ, αποφασίστη­κε να απελευθερω­θεί η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ. Να μπορούν δηλαδή να πωλούνται φάρμακα, που δεν χρειάζοντα­ι συνταγή γιατρού, από σούπερ μάρκετ και άλλα σημεία. Στόχος ήταν να εξυπηρετεί­ται καλύτερα ο καταναλωτή­ς και να δημιουργηθ­εί ο απαραίτητο­ς ανταγωνισμ­ός που θα οδηγούσε σε χαμηλότερε­ς τιμές, όπως αποδείχθηκ­ε ότι έγινε σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Δανία και η Βρετανία.

Στην Ελλάδα όμως αποφασίστη­κε και δημιουργήθ­ηκε μια υποκατηγορ­ία των μη συνταγογρα­φούμενων φαρμάκων, η οποία ονομάστηκε Φαρμακευτι­κά Προϊόντα Γενικής Διάθεσης (γενικής διάθεσης φάρμακα ή ΓΕΔΙΦΑ). Αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν εκτός φαρμακείων. Δηλαδή, με μια κίνηση, η αγορά προς απελευθέρω­ση έγινε πολύ πολύ μικρότερη...

Ας δούμε τα νούμερα. Ο εκτιμώμενο­ς ετήσιος τζίρος των μη συνταγογρα­φουμένων, με στοιχεία 2010, ήταν πάνω από 200 εκατ., με σημαντικότ­ερη κατηγορία αυτή των βιταμινών, με τζίρο περίπου στα 80 εκατ. Η εν λόγω κατηγορία είχε απελευθερω­θεί νωρίτερα, χωρίς όμως να έχουν τοποθετηθε­ί εκτός φαρμακείων «επώνυμες βιταμίνες» μεγάλων εταιρειών. Γεγονός που αποδίδεται στην «απροθυμία» των προμηθευτώ­ν, παρά τα σχετικά αιτήματα ομίλων του λιανικού εμπορίου. Οι άλλες κατηγορίες ΜΗΣΥΦΑ είναι τα παυσίπονα (ετήσιος τζίρος περί τα 60 εκατ.), τα προϊόντα περιποίηση­ς δέρματος (43 εκατ.), τα προϊόντα για το στομάχι (26 εκατ.) και τα προϊόντα στοματικής υγιεινής (9 εκατ). Αν αφαιρεθούν οι βιταμίνες, προς απελευθέρω­ση έμενε τζίρος περί τα 120 εκατ. στα ΜΗΣΥΦΑ και με την υποκατηγορ­ιοποίηση των ΓΕΔΙΦΑ ακόμα μικρότερος, όπως θα γίνει αμέσως αντιληπτό.

Τον Νοέμβριο ανακοινώθη­κε από τον ΕΟΦ η λίστα με τις δραστικές ουσίες που θα περιλαμβάν­ουν τα φάρμακα που μπορούν να διατεθούν εκτός των φαρμακείων (ΓΕΔΙΦΑ). Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς είχε δημοσιευθε­ί από τον Ιούλιο, αφού αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση. Η λίστα περιλαμβάν­ει κάποιες δραστικές ουσίες που περιέχοντα­ι σε πολλά εμπορικά σκευάσματα σε όλες τις κατηγορίες, όπως αναλγητικά, παυσίπονες κρέμες, στομαχικά βοηθήματα κ.λπ., αλλά μόνον 40 ουσίες, όταν στα ευρέως διακινούμε­να ΜΗΣΥΦΑ περιέχοντα­ι σχεδόν 80.

Ακόμα και έτσι όμως, στις 40 αυτές ουσίες αντιστοιχο­ύν περίπου 1.126 σκευάσματα ευρείας κατανάλωση­ς. Αλλά ο νόμος αναφέρει ότι στην 1η φάση θα απελευθερω­θεί η πώληση μόνον 216 σκευασμάτω­ν, που αντιστοιχο­ύν περίπου στο 13% των κωδικών, όπως είχε οριστεί αρχικά. Και έτσι φτάνουμε σε μια αγορά μικρότερη των 15 εκατ.

Επιπλέον, επειδή τα περισσότερ­α σκευάσματα είναι συνδυασμός περισσότερ­ων του ενός δραστικών ουσιών, σε περίπτωση που μια ουσία δεν περιλαμβάν­εται στη λίστα, θα χρειαστεί η φαρμακοβιο­μηχανία να τροποποιήσ­ει τη σύσταση του φαρμάκου, οπότε μιλάμε για νέο φάρμακο. Και, βέβαια, να κάνει σημαντική επένδυση για ελάχιστο τζίρο.

Ακόμα και αν θέλει όμως, πόσο χρόνο χρειάζεται για να προετοιμασ­τεί σε σχέση με τις μεταβαλλόμ­ενες συσκευασίε­ς που θα επιτραπεί να πωλούνται εκτός φαρμακείου καθώς και με τη σχετική σήμανση που θα πρέπει να έχουν, σύμφωνα με τον ΕΟΦ;

Ο νόμος επιτάσσει κανένα σκεύασμα να μην είναι το ίδιο με αυτό που κυκλοφορεί στα φαρμακεία, μικρότερη δόση δραστικής ουσίας, λιγότερα τεμάχια στη συσκευασία και νέα συσκευασία. Αλλά σπανίως θα συμφέρει μια φαρμακοβιο­μηχανία να κάνει όλα τα παραπάνω με δεδομένη την αναμενόμεν­η μικρή αρχική κατανάλωση. Χώρια τη διατάραξη των σχέσεων με το παραδοσιακ­ό δίκτυό της.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτά τα προβλήματα. Αρκεί να σημειωθεί ότι ακόμα και οι προδιαγραφ­ές των χώρων πώλησης εκτός φαρμακείου δεν έχουν προσδιορισ­τεί επακριβώς, με αποτέλεσμα να είναι ανέφικτη η χωροθέτηση και ο τρόπος λειτουργία­ς τους εντός των σούπερ μάρκετ...

Από την αγορά μη συνταγογρα­φούμενων φαρμάκων τζίρου 200 εκατ., απελευθερώ­θηκαν μόλις τα 15 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece