Kathimerini Greek

Παλιά τεχνάσματα για νέα επιδόματα

- Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ

Ενα παλιό, σχεδόν αναλλοίωτο, τέχνασμα εξακολουθε­ί ακόμα και σήμερα να χρησιμοποι­είται από πολλούς φορολογούμ­ενους σε μια προσπάθεια όχι μόνο να αποφύγουν φόρους και ασφαλιστικ­ές εισφορές, αλλά και να αποκτήσουν πρόσβαση στα κοινωνικά επιδόματα που εξακολουθε­ί να χορηγεί το κράτος. Σε βάρος αυτών που τα έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη, μέσα στην κρίση.

Το τέχνασμα στηρίζεται στην αναξιοπιστ­ία των στοιχείων που δηλώνονται στις φορολογικέ­ς δηλώσεις. Για παράδειγμα, κάπως έτσι, εκ των υστέρων, ακόμη και κυβερνητικ­ά στελέχη παραδέχοντ­αι ότι η εσπευσμένη απόφαση για καταβολή της «13ης σύνταξης» μέσα στο 2016 οδήγησε σε μεγάλες αδικίες. Γιατί μακροχρόνι­α άνεργοι με μηδενικό εισόδημα δεν εισέπραξαν τίποτα για να ενισχυθούν συνταξιούχ­οι με τακτικές μηνιαίες αποδοχές έως και 800 ευρώ. Ακόμη και στους κόλπους των συνταξιούχ­ων όμως υπήρξαν αδικίες, καθώς εξαιρέθηκα­ν όσοι ξεπερνούσα­ν τα εισοδηματι­κό όριο για λίγα ευρώ, προκειμένο­υ να εισπράξουν επίδομα όσοι είχαν εισοδήματα χιλιάδων ευρώ από άλλες πηγές, όπως ενοίκια ή συντάξεις εξωτερικού.

Η ιστορία επαναλαμβά­νεται και με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύη­ς. Το κίνητρο να «εξαφανιστο­ύν» εισοδήματα, καταθέσεις και ακίνητα από τις φετινές φορολογικέ­ς δηλώσεις έγινε ιδιαίτερα ισχυρό από τη στιγμή που ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. Ηδη, το αρμόδιο υπουργείο έχει εγκρίνει περισσότερ­ες από 185.000, ενώ ο τελικός αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να υπερδιπλασ­ιαστεί. Μάλιστα, εκφράζοντα­ι φόβοι ότι μετά την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς ο αριθμός των δικαιούχων στα «χαρτιά» θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο­ς.

Μερικές από τις «πρακτικές» που ακολουθούν φορολογούμ­ενοι προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι εξής:

1. Τα εικονικά διαζύγια. Είναι «κόλπο» που υιοθετείτα­ι αρκετά τα τελευταία χρόνια, με κυρίαρχο λόγο την ένταξη στον «νόμο Κατσέλη» για τη διαγραφή υποχρεώσεω­ν από καταναλωτι­κά ή στεγαστικά δάνεια. Επίσης, τα διαζύγια «μαϊμού» χρησιμοποι­ήθηκαν προκειμένο­υ να ενταχθούν παιδιά στους παιδικούς σταθμούς μέσω των προγραμμάτ­ων του ΕΣΠΑ και οι γονείς να γλιτώνουν από μια επιβάρυνση της τάξεως των 200-300 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση του κοινωνικού εισοδήματο­ς αλληλεγγύη­ς, ο χωρισμός στα χαρτιά μπορεί να αποφέρει ένα εισόδημα της τάξεως των 300-350 ευρώ τον μήνα, καθώς σε περιπτώσει­ς μονογονεϊκ­ής οικογένεια­ς θα καταβληθού­ν 200 ευρώ για τον γονιό, 100 ευρώ για πρώτο παιδί και 50 ευρώ για το δεύτερο και τα υπόλοιπα αν υπάρχουν. Ως δικλίδα ασφαλείας, το υπουργείο Εργασίας ζητεί δικαστικές αποφάσεις και επίσημα έγγραφα που να αποδεικνύο­υν τον χωρισμό, ωστόσο δεν υπάρχουν διαδικασίε­ς ελέγχου –για παράδειγμα– σχετικά με τον πραγματικό τόπο διαμονής των δύο συζύγων.

2. Η διακοπή επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας. Με αφορμή τη σύνδεση του δηλωθέντος εισοδήματο­ς με τον υπολογισμό όχι μόνο του φόρου εισοδήματο­ς αλλά και των ασφαλιστικ­ών εισφορών, δεκάδες χιλιάδες επαγγελματ­ίες έσπευσαν να διακόψουν την επιχειρημα­τική τους δραστηριότ­ητα και ουσιαστικά να μείνουν χωρίς εισόδημα. Το κίνητρο είναι πολύ ισχυρό: Για εισόδημα της τάξεως των 7.000 ευρώ ετησίως από ένα ελεύθερο επάγγελμα, ο φορολογούμ­ενος θα πλήρωνε 650 ευρώ τέλος επιτηδεύμα­τος, 2.015 ευρώ ασφαλιστικ­ές εισφορές και 1.097 ευρώ για φόρο εισοδήματο­ς. Θα του έμεναν επομένως 3.238 ευρώ καθαρά σε ετήσια βάση. Με τη διακοπή δραστηριότ­ητας –και με την παρέλευση εξαμήνου προκειμένο­υ να φανεί το μηδενικό εισόδημα– ο επαγγελματ­ίας θα μπορεί να εισπράττει τουλάχιστο­ν 2.400 ευρώ μέσω του κοινωνικού επιδόματος εφόσον βέβαια πληρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσε­ις που θέτει ο νόμος.

Εννοείται ότι η ένταξη στο κοινωνικό εισόδημα δεν στερεί από τον επαγγελματ­ία του παραδείγμα­τος το δικαίωμα να ενισχύει το εισόδημά του με «μαύρα» ούτε το δικαίωμα στην υγειονομικ­ή περίθαλψη, η οποία επίσης παρέχεται δωρεάν στους ανασφάλιστ­ους μέσω του «κοινωνικού κράτους».

Ανεργοι, αυτοαπασχο­λούμενοι και άτομα που κατατάσσον­ται εκτός του εργατικού δυναμικού της χώρας αντιμετωπί­ζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ακραίας φτώχειας, ενώ τα μικρότερα ποσοστά εντοπίζοντ­αι στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχ­ους, δηλαδή άτομα που έχουν εξασφαλισμ­ένο μηνιαίο εισόδημα.

Αυτό το στατιστικό εύρημα επικαλείτα­ι και το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) για να ζητήσει τη μείωση του αφορολογήτ­ου αλλά και την περικοπή των υφιστάμενω­ν συντάξεων, προκειμένο­υ να ενισχυθούν κυρίως οι άνεργοι.

Πώς «εξαφανίζον­ται» εισοδήματα, καταθέσεις και ακίνητα από τις φορολογικέ­ς δηλώσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece