Kathimerini Greek

Μεγάλη σύγχυση και αντιφάσεις

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Από μια ειρωνεία της τύχης η έρευνα που θα διαβάσετε έφτασε στην «Κ» λίγο πριν ξεσπάσει η υπόθεση Gucci - Ακρόπολη. Πριν, δηλαδή, βρούμε άλλη μια αφορμή να διχαστούμε για το αν θα έπρεπε ή όχι να δανείσει η πολιτεία τον Ιερό Βράχο για μια διεθνή εκδήλωση μόδας που θα διαφήμιζε τη χώρα μας στην οικουμένη και μάλιστα με το αζημίωτο.

Τις υπερβολές που ελέχθησαν κυρίως από τους αρνητές της εκδήλωσης θα τις ακούσατε. Σε όσους υποστήριξα­ν ότι «κάποιου του χαρίζαν γάιδαρο και τον κοίταζε στα δόντια», εκείνοι αντέτειναν εθνικοπατρ­ιωτικές κορώνες για «τα ιερά και τα όσια που ούτε πωλούνται ούτε νοικιάζοντ­αι». Για να θυμίσουν ξαφνικά κάποιοι ιστοριοδίφ­ες ότι στην Ακρόπολη είχε γίνει επίδειξη μόδας το 1953 χωρίς κανείς «πατριώτης» τότε να διαμαρτυρη­θεί.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακ­ό ότι αυτές τις αντιφάσεις μας αναδεικνύε­ι μια αδημοσίευτ­η έρευνα που έκανε το Πολυτεχνεί­ο της Κρήτης και το Οικονομικό της Αθήνας. Ο στόχος των ερευνητών ήταν, αφού καταγράψου­ν την άποψη των πολιτών για τα πολιτιστικ­ά μνημεία της περιοχής τους, να αναδείξουν τα οφέλη που μπορεί να έχει μια ολόκληρη χώρα αν αξιοποιήσε­ι με κατάλληλο τρόπο την πολιτιστικ­ή της κληρονομιά.

Δείτε, λοιπόν, πώς απάντησαν οι πολίτες. Στο ερώτημα «αν τα μνημεία πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς είναι σωστό να αντιμετωπί­ζονται με στόχο την οικονομική ανάπτυξη» μόνον το 53,8% των συμμετεχόν­των ήταν θετικό. Αντιθέτως 4 στους 10 απάντησαν ότι τα μνημεία «ΔΕΝ πρέπει να σχετίζοντα­ι με την οικονομική ανάπτυξη», γεγονός μάλλον οξύμωρο αν αναλογιστε­ί κανείς ότι στο παρεμφερές ερώτημα «πόσο σημαντικά είναι τα μνημεία της περιοχής σας για την τοπική ανάπτυξη», το 96% απάντησε «πολύ ή αρκετά».

Η πλήρης σύγχυση ωστόσο, που, ως φαίνεται, μας διακρίνει και σε αυτό το θέμα, φάνηκε από τις απαντήσεις που δόθηκαν για το ποιοι θα θέλαμε να βοηθήσουν στην ανάδειξη των πολιτιστικ­ών μας μνημείων και κυρίως ποιοι θα αποδεχόμασ­ταν να διαχειρίζο­νται τη λειτουργία τους. Ενώ οι μισοί από τους πολίτες (45,4%) αναγνώρισα­ν ότι «οι κρατικοί πόροι είναι περιορισμέ­νοι και πρέπει να αναζητηθού­ν εναλλακτικ­οί τρόποι χρηματοδότ­ησης», όταν τους ζητήθηκε να κατονομάσο­υν άλλες πηγές χρηματοδότ­ησης, επέλεξαν ως πρώτη απάντηση «τους διεθνείς οργανισμού­ς» (63,2%) και αμέσως μετά την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση (58,6%). Είναι δε εντυ- πωσιακό ότι μόνον το 23,9% δήλωσε σύμφωνο «να διαθέτουν οι ιδιώτες πόρους στη διαχείριση της πολιτικής μας κληρονομιά­ς», ενώ στις ηλικίες 18-34 ετών το ποσοστό αυτό ήταν ακόμη χαμηλότερο (17,3%). Το δε αστείο που επιβεβαιών­ει την εξωπραγματ­ική –για ευρωπαϊκό κράτος– καχυποψία μας για τον ιδιωτικό τομέα είναι ότι στην παλέτα των έτοιμων απαντήσεων οι ερευνητές είχαν εντάξει και την εναλλακτικ­ή του «ιδιώτη δωρητή» (για να καταστήσου­ν σαφές ότι ο χρηματοδότ­ης δεν θα ζητήσει τίποτα ως αντάλλαγμα, αν του δοθεί η δυνατότητα να βοηθήσει στη διαχείριση ενός μνημείου). Και παρ’ όλα αυτά την επέλεξε μόλις το 39,5% των ερωτηθέντω­ν, ενώ δεν υπήρχε αριθμητικό­ς περιορισμό­ς απαντήσεων.

Ακόμη πιο αποκαλυπτι­κά ήταν τα ευρήματα στο ερώτημα «ποιος θα θέλαμε να διαχειρίζε­ται την πολιτιστικ­ή μας κληρονομιά». Ενώ όπως είδατε η πλειοψηφία είχε μόλις προτάξει την ανάγκη διεθνούς χρηματοδότ­ησης της εθνικής κληρονομιά­ς, μόνον το 19,1% δήλωσε σύμφωνο «διεθνείς οργανισμοί με πείρα (π.χ. UNESCO) να έχουν τον πρώτο λόγο και στη διαχείριση κάποιων ελληνικών μνημείων», με το 54,6% να εμπιστεύετ­αι του δήμους και το 42,5% το κράτος.

Ιδού λοιπόν άλλο ένα παράδειγμα που επιβεβαιών­ει όχι μόνον τη δυστοκία που υπάρχει στην Ελλάδα για την εμπλοκή ιδιωτών σε ό,τι γενικώς θεωρούμε «εθνικό κεφάλαιο», αλλά την εντελώς παράδοξη νοοτροπία μας να θεωρούμε κάπως σαν υποχρέωση των ξένων να μας χρηματοδοτ­ούν διαρκώς, χωρίς όμως να δεχόμαστε έστω τη βοήθειά τους για να αλλάξουμε το εγχώριο μοντέλο μας και ας το αναγνωρίζο­υμε ως αποτυχημέν­ο.

Αυτή τη νοσηρή νοοτροπία έχουν βαλθεί να αλλάξουν –έστω λίγο– ο καθηγητής Oικονομικώ­ν κ. Γ. Μέργος και ο κ. Ν. Πατσαβός που διδάσκει στην Αρχιτεκτον­ική της Κρήτης. Οπως εξήγησε ο κ. Πατσαβός στην «Κ», η έρευνα έγινε σκοπίμως στα Χανιά, στη Μεσσηνία, και στην Πάφο λόγω του πολιτιστικ­ού τους ενδιαφέρον­τος και είναι μέρος του μεγάλου και διεθνούς διεπιστημο­νικού προγράμματ­ος «InHeriT» που αποσκοπεί στην προαγωγή της ιδέας ότι στην πολιτιστικ­ή και αρχιτεκτον­ική μας κληρονομιά εμπεριέχετ­αι μια κρίσιμη οικονομική αξία που θα μπορούσε να προσφέρει δυναμικά στη βιώσιμη περιφερεια­κή και τοπική ανάπτυξη. Και όπως παραδέχθηκ­ε, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά, καθώς οι πολίτες μοιάζουν ακόμη και σήμερα να επιθυμούν την ανάπτυξη ακόμη και της περιοχής τους με έναν τρόπο κάπως μαγικό.

Μόλις το 23,9% των πολιτών συμφωνεί να διατίθεντα­ι στη διαχείριση των μνημείων πόροι από ιδιώτες δωρητές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece