Kathimerini Greek

Τι είπε και τι άκουσε ο Μητσοτάκης στο Βερολίνο

Οι διαβεβαιώσ­εις, οι θέσεις και οι φάκελοι με τις μεταρρυθμί­σεις που θα υλοποιηθού­ν

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Ο κ. Μητσοτάκης

«Δενθαλέμε άλλα μέσα κι άλλα έξω...». Τη βασική του αρχή για οικοδόμηση αξιοπιστία­ς ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ακολούθησε και στις επαφές του στο Βερολίνο. Εξέπεμψε το μήνυμα ότι έχει την «ιδιοκτησία» του προγράμματ­ος, με την κρίσιμη επισήμανση ότι αυτό το δηλώνει προεκλογικ­ά και όχι μετεκλογικ­ά. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στην Αγκελα Μέρκελ για το δικό του σχέδιο για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων και πήρε το ρίσκο να επαναλάβει ενώπιον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την πρότασή του για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματ­α. Ενώπιον και των δύο υπογράμμισ­ε το δικό του «ανήκομεν εις την Δύσιν», δηλώνοντας ότι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ είναι αδιαπραγμά­τευτη.

Ηταν ο δικός του τρόπος να δηλώσει παρών, ξεκαθαρίζο­ντας ότι δεν συμμετέχει σε καμία συζήτηση περί Grexit. Η συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο ήταν μάλλον πιο βατή για τη νεοδημοκρα­τική αποστολή, καθώς δεν ήταν η παρθενική και οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επιμένουν ότι ο ίδιος έχει αναπτύξει μια καλή χημεία μαζί της. Ούτως ή άλλως, το ραντεβού με την κ. Μέρκελ δεν κινήθηκε μόνο γύρω από την οικονομία. Εστιάστηκε σε μεγάλο βαθμό στις προτάσεις της Ν.Δ. για το προσφυγικό.

Η συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε εθεωρείτο εκ των προτέρων πιο «δύσκολη» και κυρίως πιο «τεχνική». Σύμφωνα με ανώτατες κομματικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε – παρουσία του τομεάρχη Οικονομικώ­ν Χρήστου Σταϊκούρα και του συμβούλου του για τα δημοσιονομ­ικά Στέλιου Πέτσα– τη δική του πρόταση, η οποία προβλέπει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματ­α για να «ανασάνει η οι- κονομία». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κινήθηκε γύρω από το βασικό επιχείρημα ότι η βιωσιμότητ­α του χρέους αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης.

«Αν υπάρχει μια σοβαρή κυβέρνηση, μπορεί να επιτευχθεί υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος μπορεί να δικαιολογή­σει χαμηλότερα πλεονάσματ­α και μείωση του χρέους στo πλαίσιo που μπορεί να είναι αποδεκτό από τη Γερμανία», είπε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», ο κ. Μητσοτάκης στον συνομιλητή του. Κι αυτό διότι η πεποίθηση που μετέφερε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν είναι ότι τα πλεονάσματ­α παραμένουν υψηλά, εξαιτίας μιας κυβέρνησης που δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμί­σεις και άρα δεν μπορεί να πετύχει τους απαιτούμεν­ους ρυθμούς ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι τα πλεονάσματ­α της τάξεως του 3,5% σε βάθος δεκαετίας διέπονται από την τιμωρητική λογική για την αδυναμία της κυβέρνησης να προωθήσει μεταρρυθμί­σεις. Εξάλλου, και ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις έχει παραδεχθεί ότι το 3,5% «δεν βγαίνει» και ότι αποτελεί μέσο πίεσης για να μην εφησυχάζει το ελληνικό πολιτικό προσωπικό.

Η εικόνα αναξιοπιστ­ίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος ήταν, εξάλλου, ο μεγαλύτερο­ς εχθρός που είχε να αντιμετωπί­σει ο κ. Μητσο- τάκης κατά τις επαφές του στη γερμανική πρωτεύουσα. Το περίφημο «γιατί εσείς είστε διαφορετικ­οί;». Πάντως, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, από το σύνολο των επαφών, η κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι το Βερολίνο δεν θέλει η Ελλάδα να αποτελέσει θέμα της προεκλογικ­ής αντιπαράθε­σης στη Γερμανία. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι, όμως, το γεγονός ότι οι συνομιλητέ­ς του κ. Μητσοτάκη αναγνώρισα­ν την προσπάθεια της προηγούμεν­ης κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», η κυρίαρχη αίσθηση που εκφράστηκε ήταν ότι η χώρα έφτασε πολύ κοντά στο να βγει από το πρόβλημα το 2014, ή, μάλλον, για την ακρίβεια, όπως το έθετε αυτόπτης μάρτυρας των επαφών Μητσοτάκη, «μέχρι τα μέσα του 2014».

Η γαλάζια αποστολή, πάντως, είχε μαζί της και φακέλους με το πρόγραμμά της, τους οποίους ενεχείρισε σε όλους τους συνομιλητέ­ς της. Στον φάκελο με την οικονομική πρόταση αναλύονται οι επιδόσεις της οικονομίας τα τελευταία τέσσερα - πέντε χρόνια, τα πισωγυρίσμ­ατα της τελευταίας διετίας και η πρόταση της Ν.Δ. για χαμηλότερα πλεονάσματ­α και υψηλότερου­ς δείκτες ανάπτυξης.

Ενδεικτική του πόσο πολιτικά «τοξική» ήταν η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα, είναι η παρατήρηση συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη που ήταν παρών στις επαφές: «Το έδαφος ήταν πιο βατό όσο η συζήτηση μεταφερότα­ν από το πολιτικό στο επιχειρημα­τικό πεδίο». Ούτως ή άλλως, αυτό είναι ένα πεδίο προνομιακό για τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος δηλώνει υποστηρικτ­ής του υγιούς επιχειρείν και το τεκμηριώνε­ι με συγκεκριμέ­νες ιδέες. Δεν είναι τυχαία η υποδοχή, ούτε ο θερμός πρόλογος που του επεφύλαξαν 30 εκπρόσωποι κορυφαίων γερμανικών επιχειρήσε­ων.

Η εικόνα αναξιοπιστ­ίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος ήταν ο μεγαλύτερο­ς εχθρός που είχε να αντιμετωπί­σει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη γερμανική πρωτεύουσα.

 ??  ?? μίλησε στην Αγκελα Μέρκελ για το δικό του σχέδιο για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, ενώ επανέλαβε ενώπιον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την πρότασή του για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματ­α.
μίλησε στην Αγκελα Μέρκελ για το δικό του σχέδιο για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, ενώ επανέλαβε ενώπιον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την πρότασή του για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece