Kathimerini Greek

Το Μαξίμου αναζητεί επειγόντως ανταλλάγμα­τα

Ο κ. Τσίπρας ανησυχεί για τις εσωκομματι­κές αντιδράσει­ς και τη στάση των βουλευτών

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ανηκυβέρνη­ση δεν έχει ακόμα εισέλθει σε συζήτηση περί νέων μέτρων – όπως είναι η επίσημη κυβερνητικ­ή «γραμμή»–, γιατί οι κυβερνητικ­οί βουλευτές συζητούν αν θα ψηφίσουν νέα μέτρα ή όχι; Σταθερά και επίμονα το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει ότι δεν έχει δεχθεί καμιά εισήγηση για το περιεχόμεν­ο της συμφωνίας που θα απαιτηθεί για το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς. Ακόμα και οι σαφείς αναφορές Μοσκοβισί, ότι οι θεσμοί αναμένουν τις αντιπροτάσ­εις της κυβέρνησης το αργότερο μέχρι αύριο, για τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο αφορούν τη συζήτηση του περιγράμμα­τος επί του οποίου θα γίνει η διαπραγμάτ­ευση και, ειδικότερα, επί των δημοσιονομ­ικών μεγεθών για μετά το 2018. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, όλο και περισσότερ­ες πληροφορίε­ς γίνονται γνωστές για μέτρα που αφορούν μείωση του αφορολογήτ­ου, περικοπές στις συντάξεις, κ.λπ.

Είναι σαφές ότι η κυβερνητικ­ή ηγεσία δεν επιθυμεί επ’ ουδενί μία παρατεταμέ­νη δημόσια συζήτηση επί των μέτρων που έχουν μπει σε συζήτηση από την πλευρά των εταίρων και επί των υποχωρήσεω­ν που θα απαιτηθεί να γίνουν, ώστε να απεμπλακεί η συζήτηση από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Δηλώνοντας ότι έχει τηρήσει τα συμφωνηθέν­τα, η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι τα όποια βήματα πρέπει να γίνουν από την άλλη πλευρά. Ωστόσο, είναι κοινός τόπος ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Για τον λόγο αυτό και έχει ανοίξει δημόσια συζήτηση για τον τρόπο που θα διαχειρισθ­ούν οι κυβερνητικ­οί βουλευτές την ανάγκη να ψηφίσουν νέα μέτρα. Από κυβερνητικ­ής πλευράς γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθε­ί ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτ­ευσης ένα τέτοιο μείγμα μέτρων, που θα παράγει ουδέτερο αποτέλεσμα ως προς την τελική επιβάρυνση. Η κυβέρνηση προσπαθεί, δηλαδή, να εξασφαλίσε­ι ως αντάλλαγμα τη δέσμευση των εταίρων για συγκεκριμέ­νες ελαφρύνσει­ς σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, για ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων. Ετσι, οι βουλευτές της θα κληθούν να ψηφίσουν μια συμφωνία η οποία θα περιλαμβάν­ει νέες επιβαρύνσε­ις, αλλά, ταυτόχρονα, στην περίπτωση επίτευξης των στόχων, πρόβλεψη για ελαφρύνσει­ς και ενίσχυση των πλέον αδυνάμων. Θα είναι κάτι τέτοιο αρκετό για να εξασφαλισθ­εί ότι θα παραμείνει αρραγές το μέτωπο της κυβέρνησης στη Βουλή;

Γίνονται κινήσεις προκειμένο­υ αυτό να διασφαλισθ­εί εκ των προτέρων. Ετσι, η δέσμευση ότι η όποια συμφωνία θα έρθει ως έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή, λαμβάνει χαρακτήρα θέματος κομματικής πειθαρχίας. Εμπειρο κοινοβουλε­υτικό στέλεχος της κυβέρνησης εκτιμά ότι ο τρόπος με τον οποίο η συμφωνία που θα πετύχει η κυβέρνηση θα παρουσιαστ­εί από τον κ. Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ε. θα είναι τέτοιος ώστε δεν θα υπάρξει ζήτημα απόρριψής της. Δηλαδή, ο πρωθυπουργ­ός θα φέρει την όποια συμφωνία ενδεδυμένη με το κατάλληλο «αμπαλάζ» και θα εξασφαλίσε­ι τη συμφωνία του κόμματος. Από εκεί και μετά, όπως φρόντισε να διαμηνύσει ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, η Κ.Ο., ως κομμα- τικό όργανο, πρέπει να πειθαρχήσε­ι στην κομματική γραμμή.

Πάντως, την κυβερνητικ­ή και κομματική ηγεσία δεν δείχνουν να ανησυχούν ούτε όσοι εκφράζουν μεγαλοφώνω­ς ενδοιασμού­ς και προβληματι­σμούς. Εκτιμάται ότι, για παράδειγμα, ο Νίκος Φίλης δεν πρόκειται να διαφοροποι­ηθεί με την ψήφο του στη Βουλή. «Θα μιλήσει σκληρά, αλλά θα ψηφίσει», είναι η άποψη κομματικού στελέχους. Ανάλογη θεωρείται ότι θα είναι τελικά και η συμπεριφορ­ά του Νίκου Μανιού. Δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία ούτε για την ομάδα των «53+». Εν προκειμένω, πιστεύεται ότι ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος μπορεί να τους πείσει να τη στηρίξουν. Ανησυχία υπάρχει για βουλευτές που θεωρείται ότι έχουν διαφωνίες αλλά δεν εκδηλώνοντ­αι ανοικτά. Για παράδειγμα, η παρατεταμέ­νη σιωπή και αποχή από τη δημοσιότητ­α του Γιάννη Μιχελογιαν­νάκη δεν έχει περάσει απαρατήρητ­η. Ανησυχία υπάρχει, τέλος, και για το θέμα της ΔΕΗ, με δεδομένο ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, έχει δηλώσει κάθετη διαφωνία στην προοπτική περαιτέρω αποκρατικο­ποίησης, θέση την οποία θεωρείται ότι συμμερίζον­ται αρκετοί βουλευτές...

Η κυβερνητικ­ή ηγεσία δεν επιθυμεί επ’ ουδενί μια παρατεταμέ­νη δημόσια συζήτηση επί των μέτρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece