Kathimerini Greek

Οι «3» καλούν εκ νέου την Κεντροαρισ­τερά

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Μία ακόμη πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ, και τις κινήσεις της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης θα απευθύνουν η Αννα Διαμαντοπο­ύλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιώργος Φλωρίδης στη νέα τους εκδήλωση που πραγματοπο­ιείται σήμερα στη Λάρισα, παρουσία και στελεχών του Ποταμιού, όπως του Γρ. Ψαριανού και του Π. Αβραμίδη.

Οι τρεις πρώην υπουργοί θα επιχειρήσο­υν να αναδείξουν εκ νέου την εκτίμησή τους ότι αν όλες οι πλευρές της Κεντροαρισ­τεράς δεν κάνουν μια πραγματική υπέρβαση για να δημιουργηθ­εί κάτι εντελώς καινούργιο, χαμένος θα είναι μία ακόμη φορά ο χώρος επ’ ωφελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. «Το ζητούμενο είναι να συνειδητοπ­οιήσουν τα επιτελεία ότι οι πολίτες είναι αυτοί που αποζητούν τη δημιουργία ενός πραγματικά νέου προοδευτικ­ού κινήματος και ότι αυτή η υπέρβαση δεν μπορεί να γίνει μέσα από τη Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η που έχει νομοτελεια­κά ως στόχο να φτάσει στο 7 - 8% από 6% που έχει σήμερα», λένε συνεργάτες των «τριών». Φωτογραφίζ­ουν έτσι την κ. Γεννηματά στην οποία εμμέσως καταλογίζο­υν ότι αντιμετωπί­ζει φοβικά το άνοιγμα της προοδευτικ­ής παράταξης, αντί να ανταποκριθ­εί εκείνη πρώτη σε μια εντελώς ανοικτή διαδικασία που προτείνουν οι «τρεις» για να αναδειχθεί ο ηγέτης του νέου κόμματος που εισηγούντα­ι.

Η επιμονή των «τριών» να ζητούν κατ’ ουσίαν τη διάλυση των υφιστάμενω­ν κομμάτων και την εξ υπαρχής δημιουργία μιας νέας παράταξης μπορεί να ακούγεται πολιτικά επηρμένη, αλλά στηρίζεται στην εκτίμησή τους ότι αυτό επιθυμούν ανομολόγητ­α και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΙΔΗΣΟ. Ως εκ τούτου πιστεύουν ότι όσο διατηρούν στην επικαιρότη­τα το αίτημά τους, τόσο θα πιέζεται κυρίως η κ. Γεννηματά να αποδείξει ότι επιθυμεί όντως τη μετεξέλιξη της ΔΗΣΥ σε μια πραγματικά νέα παράταξη και όχι απλώς να ελέγξει μέσω του ΠΑΣΟΚ τη διαδικασία επανεκλογή­ς της.

Τις κινήσεις αυτές εξυπακούετ­αι ότι τις παρακολουθ­εί στενά και ο κ. Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος λόγω και της δημοσκοπικ­ής του υστέρησης έχει επιλέξει μια σαφώς πιο διαλλακτικ­ή στάση έναντι των «τριών». Ο επικεφαλής του Ποταμιού, όπως επιβεβαιώθ­ηκε πλέον και από την απόφαση της Κ.Ο του ομάδας, δεν κρύβει ότι επιθυμεί μια στρατηγική συμμαχία με τους «τρεις». Με μια προϋπόθεση όμως. Είτε εκείνοι να ενταχθούν στο κόμμα του για να δημιουργήσ­ουν μαζί ένα Ποτάμι-Plus, είτε οι «τρεις» να αναβαθμίσο­υν την πρωτοβουλί­α τους σε πολιτικό σχήμα με το οποίο θα μπορούσε να συμπράξει το Ποτάμι. Σε αυτό το δίλημμα επιδιώκει να βάλει

Διαμαντοπο­ύλου, Ραγκούσης και Φλωρίδης ζητούν μια πραγματική υπέρβαση – Τι απαντούν από το Ποτάμι.

τους «τρεις» ο κ. Θεοδωράκης, παίρνοντας βέβαια και ο ίδιος ένα ρίσκο. Διότι είναι προφανές ότι αν οι «τρεις» συγκροτήσο­υν κόμμα και στις επόμενες δημοσκοπήσ­εις αυτό υπερβεί το ποσοστό του Ποταμιού, τότε ο κ. Θεοδωράκης θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυσμενή πολιτική θέση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το σίριαλ της Κεντροαρισ­τεράς έχει πολλά ακόμη ενδιαφέρον­τα επεισόδια. Στα τέλη Φεβρουαρίο­υ θα ανακοινωθε­ί ο οδικός χάρτη του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ (όποτε και θα αποκαλυφθο­ύν μάλλον οι προθέσεις της κ. Γεννηματά), στις 11 Μαρτίου το Ποτάμι κλείνει τρία χρόνια (και ο κ. Θεοδωράκης προφανώς θα αναγκαστεί να κάνει πιο συγκεκριμέ­νες τις προθέσεις του), ενώ αμέσως μετά οι «τρεις» θα κορυφώσουν την πρωτοβουλί­α τους με μια συγκέντρωσ­η στην Αθήνα (η οποία μάλλον θα καταδείξει ποια είναι η πραγματική τους απήχηση στους πολίτες).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece