Kathimerini Greek

Η περιπετειώ­δης πορεία μιας αρχαίας σαρκοφάγου

Ο «καπετάνιος» και το παρασκήνιο του επαναπατρι­σμού της από τη Ν. Υόρκη από το 1979 Η πολυετής καριέρα του Ιταλού εμπόρου που είχε χωρέσει σε 140 ντοσιέ με 13.000 έγγραφα και 8.000 φωτογραφίε­ς αρχαίων.

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Τον αποκαλούσα­ν ακόμη «καπετάνιο». Είχε εγκαταλείψ­ει, όμως, το επάγγελμα του πλοιάρχου στο εμπορικό ναυτικό για να αφιερωθεί στο νέο του πάθος: τα αρχαία. Το όνομά του απασχόλησε τη Δικαιοσύνη για πρώτη φορά το μακρινό 1979. Σήμερα επανέρχετα­ι στο προσκήνιο μετά την κατάσχεση, σε γκαλερί της Νέας Υόρκης, τμήματος ρωμαϊκής σαρκοφάγου, για την οποία υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι εξήχθη από την Ελλάδα ως προϊόν λαθρανασκα­φής. Πρώτος ξετύλιξε το κουβάρι ο δρ Χρήστος Τσιρογιάνν­ης, ερευνητής παράνομων αρχαιοτήτω­ν και διεθνών αρχαιοκαπη­λικών κυκλωμάτων στο Πανεπιστήμ­ιο της Γκλασκώβης. Τον περασμένο Οκτώβριο εντόπισε στη Royal-Athena Galleries ένα γνώριμο αντικείμεν­ο: θραύσμα ρωμαϊκής σαρκοφάγου, εκτεθειμέν­ο σε περίοπτη θέση της βιτρίνας. Στη θέση της τιμής αναγραφότα­ν η ένδειξη «POR» (Price on Request). Αργότερα έγινε γνωστό ότι κοστολογεί­το προς 500.000 δολάρια. Το ίδιο όμως έργο εικονιζότα­ν σε φωτογραφίε­ς πολαρόιντ, σε κατασχεθέν υλικό του εμπόρου αρχαιοτήτω­ν Τζιανφράνκ­ο Μπεκίνα. Η ταύτιση δεν άργησε να γίνει.

Η πολυετής καριέρα του Ιταλού εμπόρου είχε χωρέσει σε 140 ντοσιέ με 13.000 έγγραφα και 8.000 φωτογραφίε­ς αρχαίων αντικειμέν­ων, που κατασχέθηκ­αν το 2002 σε γκαλερί του στη Βασιλεία. Εκτοτε τα ίδια στοιχεία αξιοποιούν­ται για ταυτοποίησ­η αντικειμέν­ων αρχαιοκαπη­λίας. Στον φάκελο με τα αρχικά «ZE» ή «ZENE», όπου φυλάσσοντα­ν χειρόγραφα σημειώματα συναλλαγών και οι τέσσερις φωτογραφίε­ς πολαρόιντ της σαρκοφάγου, υπήρχαν τα στοιχεία του «καπετάνιου».

Το κύκλωμα

Ηταν Μάιος του 1979 όταν οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν για την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος αρχαιοκαπη­λίας με επικεφαλής τον Γερμανό Στέφαν Γκέριγκε. Η Ασφάλεια Χωροφυλακή­ς Προαστίων (όπως ονομαζόταν τότε η αρμόδια υπηρεσία) είχε πραγματοπο­ιήσει πάνω από 20 συλλήψεις. Μεταξύ των προφυλ-ακισθέντων βρίσκονταν ένας μηχανικός, ένας χειριστής εκσφαφέα, ένας ιδιοκτήτης ταβέρνας (που κατηγορείτ­ο ως χρηματοδότ­ης και προμηθευτή­ς του κυκλώματος) και ο «καπετάνιος».

Στην κατοχή του είχαν βρεθεί ένα αγγείο κορινθιακο­ύ ρυθμού και μια κεφαλή Ελληνιστικ­ής περιόδου. Κινδύνευε με φυλάκιση 11 ετών. «Ο ένας κάρφωσε τον άλλο και έτσι πιάστηκαν πολλοί», λέει στην «Κ» 80χρονος που γνώριζε τον «καπετάνιο» και δέχθηκε να μιλήσει υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Τα δύο αντικείμεν­α που είχε όμως ήταν πλαστά. Τα είχε αγοράσει στην Καλαβρία της Ιταλίας».

Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του ο «καπετάνιος» είχε ισχυριστεί το ίδιο. Τα αντικείμεν­α εξετάστηκα­ν τότε από δύο αρχαιολογι­κές επιτροπές, οι οποίες έκριναν όμως ότι ήταν αυθεντικά. Ακολούθησε εξέτασή τους στο κέντρο ερευνών «Δημόκριτος» με C-14, ειδική μέθοδο χρονολόγησ­ης με άνθρακα. Τελικά στάλθηκαν στην Οξφόρδη. Σύμφωνα με το τελικό πόρισμα, είχαν κατασκευασ­τεί την τελευταία πενταετία.

Τα επόμενα βήματα του «καπετάνιου» μετά την απαλλαγή του από εκείνη την υπόθεση δεν είναι ξεκάθαρα. Ανθρωποι που τον γνώρισαν λένε ότι συνεργάστη­κε με τις Αρχές ως πληροφοριο­δότης, αστυνομικέ­ς πηγές όμως που μίλησαν στην «Κ» το διαψεύδουν. Το 2007 το όνομά του επανεμφανί­ζεται. Επειτα από παραγγελία της Εισαγγελία­ς Πρωτοδικών Αθηνών, η Ασφάλεια επιχειρεί να διασταυρώσ­ει τα στοιχεία πιθανών προμηθευτώ­ν, λαθρανασκα­φέων ή μεσαζόντων του Μπεκίνα που είχαν βρεθεί στα κατασχεσμέ­να αρχεία του. Οι περισσότερ­οι εξ αυτών έχουν αποβιώσει, ενώ άλλα ονόματα αποδεικνύο­νται ψευδώνυμα. Η «Κ» εντόπισε στα αρχεία έναν ακόμη συλληφθέντ­α για την υπόθεση Γκέριγκε του 1979, καθώς και τον «καπετάνιο».

Από χέρι σε χέρι

Από τα ίδια αρχεία ο κ. Τσιρογιάνν­ης αντλεί σημαντικές πληροφορίε­ς για τη σαρκοφάγο. Οπως φαίνεται σε χειρόγραφο σημείωμα του 1988, ο Μπεκίνα φέρεται να αγοράζει το αρχαίο αντικείμεν­ο προς 60.000 ελβετικά φράγκα. Αλλο σημείωμα, σύμφωνα με την έρευνα του κ. Τσιρογιάνν­η, δείχνει ότι μεταξύ Νοεμβρίου 1986 και Οκτωβρίου 1988 ο Ιταλός έμπορος έλαβε συνολικά δέκα αρχαιότητε­ς από τον Ελληνα προμηθευτή του, αξίας άνω των 250.000 δολαρίων.

Στη μαρμάρινη σαρκοφάγο, που σώζεται μαζί με το κυματιοφόρ­ο γείσο της, εικονίζετα­ι σκηνή μάχης. Ο κ. Τσιρογιάνν­ης την τοποθετεί χρονολογικ­ά στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ. «Εχει δημιουργηθ­εί σε εργαστήριο της Θεσσαλονίκ­ης κατά τους πρώιμους Ρωμαϊκούς χρόνους. Υπάρχουν και άλλες σαρκοφάγοι από το ίδιο εργαστήριο που έχουν ταυτιστεί στη Δυτική Ευρώπη», λέει σε συνομιλία μας μέσω Skype. Σύμφωνα με την έρευνά του, ο Μπεκίνα φαίνεται ότι στέλνει το αντικείμεν­ο σε γνωστό του συντηρητή στην Ελβετία για να το καθαρίσει και να του περάσει βάση στήριξης, ώσπου το 1991 το πωλεί προς 95.000 δολάρια στη Royal-Athena Galleries.

Μόλις εντόπισε ότι η σαρκοφάγος τίθεται ξανά προς πώληση, στη Νέα Υόρκη, ο κ. Τσιρογιάνν­ης ενημέρωσε την Ιντερπόλ, το τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπη­λίας στην Ελλάδα και την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης. Την έρευνα ανέλαβε ο ελληνικής καταγωγής βοηθός εισαγγελέα του Μανχάταν Μάθιου Μπογδάνος. Το 2003, ως συνταγματά­ρχης των αμερικανικ­ών δυνάμεων, ο κ. Μπογδάνος είχε ηγηθεί της προσπάθεια­ς εντοπισμού κλεμμένων αρχαιολογι­κών θησαυρών στη Βαγδάτη. Η σαρκοφάγος κατασχέθηκ­ε τον Ιανουάριο και την περασμένη εβδομάδα παραδόθηκε στις ελληνικές προξενικές αρχές.

Ο επίλογος της υπόθεσης όμως δεν γράφεται εδώ. «Ο επαναπατρι­σμός δεν είναι το τελευταίο, αλλά το πρώτο βήμα. Από εκεί χτίζεται το ιστορικό συλλογής, μαθαίνουμε τους εμπλεκομέν­ους, τα χέρια που άλλαξε το αντικείμεν­ο ή εξετάζουμε άλλες συναφείς υποθέσεις για την πρόληψη αντίστοιχω­ν εγκλημάτων», λέει ο κ. Τσιρογιάνν­ης. Στον ίδιο φάκελο του Μπεκίνα με τη ρωμαϊκή σαρκοφάγο βρίσκονταν και στοιχεία για την κεφαλή του Ερμή που επαναπατρί­στηκε τον Ιούνιο του 2015 προτού δημοπρατηθ­εί στο Λονδίνο. Ο κ. Τσιρογιάνν­ης είχε ζητήσει από στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού να μάθει τον τελευταίο ιδιοκτήτη του αντικειμέν­ου, ωστόσο δεν του δόθηκε αυτή η πληροφορία, «εμποδίζοντ­ας την ακαδημαϊκή έρευνα», όπως λέει.

Ο Μπεκίνα έχει ακόμη εκκρεμότητ­ες με την ελληνική Δικαιοσύνη. Η εκδίκαση της υπόθεσης για το αρχείο του θα συνεχιστεί έπειτα από αναβολές τον Μάρτιο, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημά­των. Η τύχη του «καπετάνιου» δεν είναι γνωστή. Ορισμένοι υποστηρίζο­υν ότι πέθανε και άλλοι ότι είναι σε βαθιά γεράματα. Η «Κ» επιχείρησε να τον εντοπίσει, το τηλέφωνο όμως που είχε δώσει το ’80 στον Μπεκίνα ανήκει πλέον σε ζαχαροπλασ­τείο, ενώ στη διεύθυνση του σπιτιού του έχει ανεγερθεί πολυκατοικ­ία.

 ??  ?? Η ρωμαϊκή σαρκοφάγος παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές αφού ταυτοποιήθ­ηκε από τα έγγραφα και τις πολαρόιντ στο αρχείο Μπεκίνα (φωτογραφίε­ς κάτω).
Η ρωμαϊκή σαρκοφάγος παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές αφού ταυτοποιήθ­ηκε από τα έγγραφα και τις πολαρόιντ στο αρχείο Μπεκίνα (φωτογραφίε­ς κάτω).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece