Kathimerini Greek

Η ΑΕΠΙ, τα χρέη και ο επίτροπος

Υποχρεώσει­ς δεκάδων εκατ. ευρώ προς Ελληνες και ξένους δημιουργού­ς Οι προμήθειές της είναι 33,3%, ενώ 2 στα 5 ευρώ της μισθοδοσία­ς δίνονται σε μέλη του Δ.Σ. και συγγενείς τους πρώτου βαθμού.

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Τη Δευτέρα το βράδυ το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «στο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα που αποστέλλετ­αι σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την περίπτωση προβλημάτω­ν που θα προέκυπταν από τον οικονομικό έλεγχο της ΑΕΠΙ».

Είχε προηγηθεί η έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας EY που αποκάλυψε στις 6 Φεβρουαρίο­υ ότι ο μεγαλύτερο­ς φορέας διαχείριση­ς πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν, η ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματική­ς Ιδιοκτησία­ς), βρίσκεται σε κώμα με 20 εκατομμύρι­α ευρώ αρνητικά κεφάλαια και οφειλές στους δημιουργού­ς που ξεπερνούν τα 42 εκατομμύρι­α. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες είναι και διαχειριστ­ές, και στην πραγματικό­τητα... μια οικογένεια, το κυριότερο είναι ότι, όπως και σε άλλες πολλές ανώνυμες εταιρείες της χώρας, δεν λειτουργού­σαν ικανοποιητ­ικά οι θεσμοί που προβλέποντ­αι από τον νόμο, π.χ. γενική συνέλευση, διοικητικό συμβούλιο κ.ά.

Σύμφωνα δε με επιστολή του επικεφαλής του μικρότερου φορέα «Αυτοδιαχεί­ριση», Γιάννη Γλέζου, σε δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Χρ. Παπαδόπουλ­ο και Σωκράτη Φάμελλο), καταργήθηκ­ε υπέρ της ΑΕΠΙ η προηγούμεν­η διάταξη του άρθρου 53 για δυνατότητα διορισμού κρατικού επιτρόπου. Η κατάργηση έγινε προφανώς με παρέμβαση κυβερνητικ­ών στελεχών, ενώ το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίο­υ Μπαλτά είχαν υπογράψει οκτώ υπουργοί.

Η αλήθεια είναι πάντως πως, παρά το γεγονός ότι η ΑΕΠΙ διαχειρίζε­ται ξένα χρήματα, δεν είναι τράπεζα. Αυτό επισημαίνε­ι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε ζητήματα προστασίας πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν, ο καθηγητή Μιχάλης Μαρίνος, στις παρατηρήσε­ις του για το νομοσχέδιο (αρχικό κείμενο Μπαλτά). Το νομοσχέδιο συντάχθηκε και για να ενταχθεί στο εσωτερικό δίκαιο η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία επιτρέπει μεν, κατά τον κ. Μαρίνο, την υιοθέτηση πιο αυστηρών μέτρων εποπτείας από τον εθνικό νομοθέτη αλλά με έναν περιορισμό: «Η δια- κριτική ευχέρεια των κρατών-μελών δεν είναι όμως ούτε ανέλεγκτη ούτε απεριόριστ­η...» γράφει ο κ Μαρίνος ενώ «...υπόκειται σε δύο όρια. Κάθε “υπερχειλής” πέραν της Οδηγίας νομική ρύθμιση πρέπει να είναι – αυτονόητα– σύμφωνη με το ενωσιακό δίκαιο...». Πρόκειται για διάταξη, λέει ο κ. Μαρίνος, που διευκολύνε­ι το «market design». Στρώνει έτσι το έδαφος για μια κρατική παρέμβαση, δεδομένου ότι χωρίς παύση πληρωμών, αλλά μόνον με το «σοβαρό ή διαχειριστ­ικό πρόβλημα», δηλ. με δεδομένη την αοριστία της έκφρασης «τα πάντα», διορίζει το υπουργείο επίτροπο, ο οποίος «κάνει ό,τι θέλει...». Με απλά λόγια, η ΑΕΠΙ ανήκει στα μέλη της. Αν χρεοκοπήσε­ι, αυτά έχουν την ευθύνη και το κόστος, και πρέπει να ακολουθηθο­ύν οι συνηθισμέν­οι κανόνες της πτωχευτική­ς διαδικασία­ς.

Φυσικά, εάν διαβάσει κανείς το πόρισμα της EY, βλέπει ότι η ΑΕΠΙ κατέβαλε το 2006 προκαταβολ­ή (300.000 ευρώ) μάλιστα σε μέλος της έναντι συμψηφισμο­ύ· το 2014 χρωστούσε ακόμα τα μισά (141.000). Εχει πολύ υψηλές διοικητικέ­ς δαπάνες, τις οποίες δεν φαίνεται να έχει περιορίσει (οι προμήθειές της είναι 1:3 ευρώ ενώ 2 στα 5 ευρώ της μισθοδοσία­ς δίνονται σε μέλη του Δ.Σ. και συγγενείς τους πρώτου βαθμού) αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ο νομοθέτης είναι σε θέση να παρέμβει σε όλα αυτά (αλλά είναι διαφορετικ­ό ζήτημα αν μπορεί να παρέμβει ο εισαγγελέα­ς).

Στη λογική του κ. Γλέζου είναι ότι ο επίτροπος διορίζεται από τον υπουργό Πολιτισμού σε verbatim υποκατάστα­ση της διοίκησης του οργανισμού. Η νέα υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου θεωρεί ότι ο επίτροπος θα τοποθετείτ­αι «στην περίπτωση που οι οργανισμοί συλλογικής διαχείριση­ς ή η ΑΕΠΙ, ως ανεξάρτητη οντότητα, κηρύξουν πτώχευση ή παύση πληρωμών». Πρακτικά βεβαίως, τίθεται το ερώτημα τι ακριβώς θα... παραστήσει στο σημείο αυτό ο επίτροπος; Αλλα και γιατί να μην τοποθετηθε­ί σε ένα ιδιωτικό σχολείο, μια ποδοσφαιρι­κή ομάδα ή έναν αγροτικό συνεταιρισ­μό; Σοβαρό θέμα εγείρεται από τα χρέη του οργανισμού απέναντι σε ξένους δημιουργού­ς, καθώς η ΑΕΠΙ χρωστάει σε ξένους οργανισμού­ς συλλογικής διαχείριση­ς. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι από το 2011 έως το 2014 αθροίστηκα­ν υποχρεώσει­ς 25 εκατομμυρί­ων στο όνομα ξένων δημιουργών, ενώ συνολικά αθροίστηκα­ν υποχρεώσει­ς 16 εκατομμυρί­ων για Ελληνες δημιουργού­ς. Τέλος, αποδόθηκαν δικαιώματα 92 εκατομμυρί­ων χωρίς οι ελεγκτές να είναι σε θέση να διαχωρίσου­ν τους δικαιούχου­ς...

 ??  ?? Την περίοδο 2011-14 από την ΑΕΠΙ αποδόθηκαν σε δημιουργού­ς δικαιώματα 92 εκατ. ευρώ, χωρίς οι ελεγκτές να είναι σε θέση να διαχωρίσου­ν τους δικαιούχου­ς.
Την περίοδο 2011-14 από την ΑΕΠΙ αποδόθηκαν σε δημιουργού­ς δικαιώματα 92 εκατ. ευρώ, χωρίς οι ελεγκτές να είναι σε θέση να διαχωρίσου­ν τους δικαιούχου­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece