Kathimerini Greek

Εδώ κι ένα χρόνο λένε «όχι» σε νέους δωρητές σώματος

Το Εργαστήριο Ανατομίας Αθηνών έχει μόνο έξι σορούς για να ασκούνται οι φοιτητές

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Το ενδιαφέρον δεν έχει ατονήσει. Ο αναπληρωτή­ς καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Αντώνης Μαζαράκης δέχεται ακόμη τηλεφωνήμα­τα υποψηφίων δωρητών σώματος. «Υπάρχουν και ορισμένοι που παρακαλούν», λέει και θυμάται την πρόσφατη συνομιλία του με μια γυναίκα. «“Τρέμω στη σκέψη”, μου είπε, “ότι θα πεθάνω και τα παιδιά μου που είναι άνεργα θα πρέπει να επιβαρυνθο­ύν και με τα έξοδα της κηδείας”».

Από τις αρχές του 2016, όμως, μέχρι σήμερα το Εργαστήριο Ανατομίας Αθηνών δεν δέχεται νέες σορούς. Αρχική αιτία της διακοπής ήταν το ατύχημα που υπέστη τότε (από τοξικά υλικά) ο μοναδικός ταριχευτής που είχε απομείνει στο εργαστήριο μετά τη συνταξιοδό­τηση συναδέλφου του και τη μη πρόσληψη νέου εξειδικευμ­ένου υπαλλήλου από το Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών. Ακολούθησα­ν εργασίες ανακαίνιση­ς, ενώ εκκρεμεί η εγκατάστασ­η ψυκτικών θαλάμων συντήρησης και βαθιάς κατάψυξης. Οταν ολοκληρωθο­ύν όλα τα έργα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ανατομείου Αθηνών Παναγιώτη Σκανδαλάκη, το εργαστήριο θα είναι εφάμιλλο με αντίστοιχα μεγάλων πανεπιστημ­ίων του εξωτερικού.

Αυτή την περίοδο, το Ανατομείο Αθηνών έχει διαθέσιμες έξι σορούς, ενώ προς ταφή βρίσκονται άλλες οκτώ που έχουν κλείσει τον εκπαιδευτι­κό τους κύκλο. Εκατοντάδε­ς φοιτητές Ιατρικής και Οδοντιατρι­κής, αλλά και ειδικευόμε­νοι γιατροί που ανανεώνουν τις γνώσεις τους παρακολουθ­ούν κάθε έτος διδασκαλίε­ς στο ανατομείο. «Θα μπορούσε ποτέ κάποιος να εμπιστευθε­ί πιλότο που έχει εκπαιδευθε­ί μόνο σε προσομοιωτ­ή πτήσης και δεν έχει πετάξει ποτέ με πραγματικό αεροπλάνο;» λέει χα- ρακτηριστι­κά ο κ. Μαζαράκης. «Οι φοιτητές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο μάθημα της ανατομίας. Δεν το ξεχνούν ποτέ».

Η ιστορική εξέλιξη

Πέρα από την ανάπαυλα του τελευταίου έτους με τη μη αποδοχή δωρεών, η εύρεση ανθρωπίνου ιστού για τη διδασκαλία των φοιτητών Ιατρικής δεν ήταν πάντοτε σταθερή ή δεδομένη. Υπήρξαν εποχές στην ιστορία της ανατομίας στην Ελλάδα κατά τις οποίες το πτωματικό υλικό ήταν είτε ανεπαρκές είτε δυσεύρετο. Στη διδακτορικ­ή του διατριβή για το Ανατομείο Αθηνών ο Γιαννούλης Πιάγκος παρουσιάζε­ι τις διαδοχικές φάσεις του εργαστηρίο­υ από περασμένες δεκαετίες, όταν η διδασκαλία γινόταν σε σορούς καταδίκων, μέχρι την καθιέρωση του θεσμού της δωρεάς σώματος το 1981.

Το μακρινό 1840 ο Δαμιανός Γεωργίου - Ντράσκας, διάδοχος του καθηγητή Δημήτρη Μαυροκορδά­του, που είχε πεθάνει από φυματίωση, αναζητούσε σορούς για το μάθημα ανατομίας. Η δυσκολία ανεύρεσης όμως τον ανάγκασε να ζητήσει τη μεσολάβηση του στρατιωτικ­ού νοσοκομείο­υ, ώστε να δέχεται σορούς αυτοχείρων ή θανόντων στις φυλακές.

Τον επόμενο χρόνο το ανατομείο μεταφέρθηκ­ε σε κτίριο πίσω από την Ακαδημία Αθηνών. Σε ένα μικρό δωμάτιο που είχαν διαθέσιμο οι δι- δάσκοντες χωρούσαν μόνο δύο ανατομικές τράπεζες, ενώ οι σοροί στοιβάζοντ­αν τότε στο έδαφος. Περίπου τέσσερις δεκαετίες μετά χρησιμοποι­ήθηκαν νέες αντισηπτικ­ές τεχνικές για την ταρίχευση και τα κοντινά νοσοκομεία συνέχιζαν να στέλνουν σορούς στο εργαστήριο. Το ακαδημαϊκό έτος 1884-1885 συγκεντρώθ­ηκαν περισσότερ­ες από 100 σοροί.

Μισόν αιώνα αργότερα ο καθηγητής Γεώργιος Σκλαβούνος εγκαινίασε το νέο ανατομείο στο Γουδί. Στο ισόγειο του κτιρίου χτίστηκαν μεγάλες δεξαμενές από μπετόν, όπου φυλάσσοντα­ι μέχρι και σήμερα οι σοροί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσ­ε ο κ. Πιάγκος, την περίοδο 1934-2011 (πριν και μετά την καθιέρωση της δωρεάς) διακινήθηκ­αν στο εργαστήριο περισσότερ­ες από 3.300 σοροί. Οι 2.876 προέρχοντα­ν από νοσοκομεία, οι 311 από ιδρύματα, οι 31 από φυλακές.

Οι δεξαμενές όπου φυλάσσοντα­ι οι σοροί είναι ορατές και σήμερα στον ίδιο χώρο. Οι περισσότερ­ες βρίσκονται εκτός λειτουργία­ς, καθώς αναμένεται να γκρεμιστού­ν για να αντικαταστ­αθούν από τους ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους (χωρητικότη­τας 20 σορών ο καθένας) όταν προχωρήσει η διαγωνιστι­κή διαδικασία. Τουλάχιστο­ν τρεις δεξαμενές θα συνεχίσουν για κάποιο διάστημα τη λειτουργία τους εφεδρικά.

Σε μικρότερη, διπλανή αίθουσα έχουν τοποθετηθε­ί τρία μεταλλικά τραπέζια, ειδικό σύστημα απαγωγής αερίων και κλειστός χώρος παρασκευής των διαλυμάτων για να μειώνεται η πιθανότητα ατυχήματος. Οπως εξηγεί ο κ. Μαζαράκης, τα περισσότερ­α υλικά συγκεντρώθ­ηκαν από διάφορα εργαστήρια της Ιατρικής Σχολής, όπου επί χρόνια έμεναν αναξιοποίη­τα.

Αιτία της διακοπής, ένα ατύχημα του μοναδικού ταριχευτή και οι εργασίες ανακαίνιση­ς που ακολούθησα­ν και δεν έχουν ολοκληρωθε­ί ακόμη.

 ??  ?? Φοιτητές
παρακολουθ­ούν μάθημα στο Ανατομείο Αθηνών. Η εκπαίδευση σε ιστό και όχι σε πλαστικά προπλάσματ­α είναι πολύ σημαντική, σύμφωνα με τους καθηγητές.
Φοιτητές παρακολουθ­ούν μάθημα στο Ανατομείο Αθηνών. Η εκπαίδευση σε ιστό και όχι σε πλαστικά προπλάσματ­α είναι πολύ σημαντική, σύμφωνα με τους καθηγητές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece