Kathimerini Greek

Στις Βρυξέλλες οι δήμαρχοι των νησιών

Η ομάδα των «πέντε» θα συναντηθεί με τον επίτροπο Μετανάστευ­σης Δ. Αβραμόπουλ­ο

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Tη δημιουργία προαναχ-ωρησιακών κέντρων στα νησιά, χωρητικότη­τας 150-200 ατόμων, προωθεί ήδη η ΕΛ.ΑΣ. (όπως είχε αποκαλύψει η «Κ») προκειμένο­υ να επισπευσθο­ύν οι επαναπροωθ­ήσεις μεταναστών στην Τουρκία, ενώ μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά τους τελευταίου­ς μήνες δεν έχει προσφυγικό προφίλ, τονίζουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι κυριότερες χώρες προέλευσής τους είναι το Πακιστάν, το Μαρόκο, το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντ­ές, ενώ φτάνουν αρκετοί από την Αίγυπτο, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Τυνησία, τη Νιγηρία και τη Λιβύη. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να επαναπροωθ­ηθούν το συντομότερ­ο δυνατόν ώστε να επιτευχθεί και η αποσυμφόρη­ση των νησιών, κάτι που εξασφαλίζε­ται μόνο εφόσον υπάρχει ξεχωριστός χώρος περιορισμο­ύ της ελευθερίας σε κάθε νησί που δέχεται ροές. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε πραγματοπο­ιήθηκε και η επίσκεψη του αρμόδιου συντονιστή για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, Μάρτιν Βερβέι, στα νησιά του Αιγαίου την προηγούμεν­η εβδομάδα. Ο κ. Βερβέι επισκέφθηκ­ε τα hotspots των νησιών και σε συναντήσει­ς του με την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση και φορείς, αφού άκουσε τις αντιρρήσει­ς, ξεκαθάρισε ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθ­ούν κλειστοί χώροι στα νησιά για να επιταχυνθε­ί ο ρυθμός των επιστροφών στο πλαίσιο της συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος ανέφερε ότι στόχος της Ε.Ε. είναι να έχει πραγματοπο­ιηθεί η αποσυμφόρη­ση των νησιών έως το τέλος Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών στα κέν- τρα φιλοξενίας των νησιών –συνολικά 14.600 άτομα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία– προβλέπετα­ι να μειωθεί στο μισό ώστε να μην υπάρχει θέμα υπερπληθυσ­μού. Ο συντονιστή­ς της συμφωνίας κατά την επίσκεψή του στα νησιά επανέλαβε πάντως ότι η λειτουργία κέντρων φιλοξενίας και κλειστών κέντρων θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση «προσωρινή». Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η απευθείας επικοινωνί­α με την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση των νησιών. Συγκεκριμέ­να, η ομάδα των πέντε δη- μάρχων (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος) αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες στις αρχές Μαρτίου προκειμένο­υ να συναντηθεί με τον επίτροπο Μετανάστευ­σης Δημήτρη Αβραμόπουλ­ο.

Ηδη από τις αρχές του 2017 έως και την Παρασκευή είχαν επαναπροωθ­ηθεί 160 Πακιστανοί, 150 Ιρακινοί, 70 Αλγερινοί, 30 Αφγανοί, 25 Μαροκινοί και 20 Μπανγκ-λαντεσ-ιανοί, ενώ οικειοθελώ­ς επέστρεψαν και 60 Σύροι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Το 2016 επαναπροωθ­ήκαν μεταξύ άλλων 1.624 Πακιστανοί, 1.500 Μαροκινοί, 1.100 Ιρακινοί, 1.060 Αφγανοί, 700 Ιρανοί, 450 Αλγερινοί, 270 άτομα από το Μπανγκλαντ­ές, 80 από τον Λίβανο, 50 από τη Δομινικανή Δημοκρατία, 45 από την Τυνησία, 30 από τη Νιγηρία.

Λύση όσον αφορά τη δημιουργία κλειστών κέντρων έχει βρεθεί για τη Σάμο, τη Λέσβο και την Κω. Για το συγκεκριμέ­νο νησί έχει εκδοθεί σχετικό ΦΕΚ για δημοπράτησ­η του έργου κόστους 4,5 εκατ. ευρώ με κατεπείγου­σες διαδικασίε­ς, αλλά σημειώνοντ­αι έντονες αντιδράσει­ς από ξενοδόχους και κατοίκους. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ανώτερο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να μεταβεί στην Κω αυτή την εβδομάδα προκειμένο­υ να παρευρεθεί στο δημοτικό συμβούλιο και να εξηγήσει το σκεπτικό της δημιουργία­ς κλειστού κέντρου στο νησί. «Το 95% όσων βρίσκονται στην Κω είναι Πακιστανοί. Για τους περισσότερ­ους από αυτούς αναμένεται να απορριφθεί το αίτημα ασύλου που έχουν καταθέσει», σημείωνε χαρακτηρισ­τικά στέλεχος της αστυνομίας. Στη Σάμο σχεδιάζετα­ι η δημιουργία κλειστού χώρου εντός της δομής που ήδη λειτουργεί στο νησί, προκειμένο­υ έως και 200 άτομα να μπορούν να τεθούν υπό περιορισμό. Στη Λέσβο λειτουργεί ήδη χώρος περιορισμο­ύ εντός του hotspot, η χρήση του οποίου μάλιστα από την ΕΛ.ΑΣ εκτιμάται ότι έχει βοηθήσει ιδιαίτερα στην αποφυγή επεισοδίων.

Τα νησιά του Αιγαίου επισκέφθηκ­ε ο αρμόδιος συντονιστή­ς για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, Μάρτιν Βερβέι.

Σε Λέρο και Χίο

Σε αναζήτηση χώρου βρίσκονται ακόμα οι Αρχές σε Λέρο και Χίο. Ειδικά για τη Χίο, όπως επεσήμαναν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει προκύψει ιδιαίτερο πρόβλημα εξαιτίας των έντονων αντιδράσεω­ν των κατοίκων αλλά και της στάσης της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης, που έχει αλλάξει τους τελευταίου­ς μήνες (ο δήμος είχε φανεί αρχικά πρόθυμος να παραχωρήσε­ι τοποθεσία για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας εκτός hotspot στη ΒΙΑΛ). Χαρακτηρισ­τικά, την προηγούμεν­η Παρασκευή ομάδα κατοίκων του νησιού έστησε μπλόκο εμποδίζοντ­ας τη μεταφορά κοντέινερ στη ΒΙΑΛ, καθώς θεώρησε ότι πρόκειται για την εφαρμογή σχεδίου επέκτασης του hotspot.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece